Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Ny rapport från Riksidrottsförbundet visar en djupt oroande bild för parasporten

Dela

Parasporten är en av de delar i idrottsrörelsen som drabbats hårdast av pandemin. I Folkhälsomyndighetens rapport var parasportens målgrupper överrepresenterade i identifierade riskgrupper för mycket allvarlig eller livshotande infektion, vilket ledde till att stor del av våra verksamheter fick ställas in helt. Detta fick dessutom en mycket kännbar påverkan på ekonomin lokalt, regionalt och nationellt i parasporten. Idag släppte Riksidrottsförbundet (RF) nya tal i rapporten Två år med Corona. Där kan man läsa att bilden är djupt oroande.

Parasport har det sista året tappat 62 procent av deltagartillfällena
Enligt Riksidrottsförbundets rapportering av LOK-stöd (statligt lokalt aktivitetsstöd) våren 2021 var Parasport Sverige bland de hårdast drabbade med ett totalt tapp på 80 procent av deltagartillfällena jämfört med våren 2019. Nu, ett år senare visar samma rapport 62 procent, vilket fortsatt är ett mycket högt tal ställt i relation till många andra idrotter. Inte minst med hänsyn till parasportens ”vardagshinder” vilka kraftigt påverkar tiden för återtagande av både verksamhet och deltagare.  

– Parasporten behöver ett påtagligt och långsiktigt fortsatt stöd. Vi välkomnar öronmärkt stöd som kan främja där det behövs som mest. Vi har en komplex bild med många utmaningar. Att bedriva parasport kräver ofta extra assistans, skjuts till träningen, en guide, hjälp med utrustningen etc. och involverar därför fler än bara individen. Dessutom krävs det att tävlings- och träningsverksamheten startar upp igen. Detta kommer att ta lång tid att få igång igen. Vi var skör redan innan pandemin och har en längre startsträcka än andra idrotter, säger ordförande i Parasport Sverige Åsa Llinares Norlin.


– Jag delar ordförandes beskrivningen av läget, långsiktigt fortsatt stöd är avgörande. Vi kommer nu att fokusera på att få tillbaka våra utövare med bra aktiviteter. Då krävs det att vi ger bra stöd till våra föreningar och distrikt för att öka antalet ledare, funktionärer och utbildningstillfällen vilket vi jobbar med nu. Vi kommer dessutom att arbeta med föreningsstödjare i syfte att underlätta föreningarnas återstart, säger generalsekreterare Bo Sköld.  


Mer fakta:
Rapporten Två år med Corona (länk)
LOK-statistik 2021 (länk)


För ytterligare information kontakta:
Åsa Llinares Norlin, ordförande Parasport Sverige
070-497 84 23
asa.llinares-norlin@parasport.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Parasport Sverige har rollen som både Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté och är ett av 72 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 13 idrotter. 

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Uttalande från de nordiska olympiska kommittéerna, paralympiska kommittéerna och idrottsförbunden om den eskalerande ryska aggressionen i Ukraina23.9.2022 16:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ovan nämnda organisationer har idag avslutat en nordisk konferens i Oslo, Norge. I samband med den nordiska idrottskonferensen har deltagarna särskilt diskuterat de pågående utspelen från olika internationella organisationer om att eventuellt låta ryska och belarusiska idrottare med delegater få delta i internationella tävlingar igen. Detta sker samtidigt som den ryska presidenten mobiliserar för ökad militär aggression mot Ukraina.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum