Ny rapport: Global industriell djurhållning ökar risken för pandemier
I den globala industriella uppfödning ges djuren samma livsavgörande antibiotika som nästan alla patienter som insjuknat i Covid-19 får mot följdsjukdomar. Överanvändningen gör att superbakterier uppkommer, som är ett reellt hot mot folkhälsan.

I dag på Världshungerdagen den 16 oktober släpper djurskyddsorganisationen World Animal Protection en ny rapport som visar att superbakterier uppkommer i industriell djuruppfödning genom överanvändning av antibiotika. Dessa tar sig in i livsmedelskedjan och vår miljö. Nästan tre fjärdedelar av världens antibiotika ges till djur och allra mest till djur med dålig välfärd i stressande, trånga miljöer, som utgör en perfekt grogrund för infektioner och sjukdomar.
Det äventyrar folkhälsan när superbakterier överförs från djur till människa eftersom vår förmåga att bekämpa sjukdomar minskar. Redan dör årligen 700 000 människor från infektioner som inte kan botas med antibiotika. År 2050 förväntas siffran ha stigit till 10 miljoner människor.[1]
En internationell enkätundersökning visar att 4 av 5 är oroliga för att nästa pandemi kan komma från lantbruksdjur. Ungefär lika många är omedvetna om risken med superbakterier från industriell uppfödning.
I Sverige visade undersökningen att:
- 77 procent är oroliga för en pandemi från lantbruksdjur
- 86 procent är oroliga eller mycket oroliga över superbakterier från lantbruksdjur
- 92 procent anser att endast lantbruksdjur som är sjuka ska ges antibiotika
World Animal Protection Sveriges kampanjansvariga Julia Engqvist säger:
- Den globala överanvändningen av antibiotika är en tickande bomb som kan skörda många människoliv framöver. Vi måste fasa ut system som gör djur sjuka. Djur ska endast hållas i en miljö där de kan bete sig naturligt och där deras hälsa främjas.
Fredrick Federley, EU-parlamentariker och en av pådrivarna för skärpt antibiotika-hantering inom EU, säger i en kommentar till rapporten:
”Vi kan hantera krisen med superbakterier och vi har alla en viktig roll. EU och EU:s regeringar kan höja djurskyddstandarden men också övervaka och rapportera användningen av antibiotika på lantbruksdjur. Livsmedelsaffärer kan sätta ribban högre för att se till att djuren i deras leverantörskedjor får bättre liv och att antibiotika används ansvarsfullt. Och konsumenter kan äta mindre kött och då välja kött från gårdar med högre välfärd”.
Enkäten genomfördes av Flood and Partners och besvarades av över 15 700 människor i Sverige, Danmark, Nederländerna, Brasilien, Australien, Mexiko, Indien, Indonesien, Storbritannien, Kenya, Nya Zeeland, Spanien, Kanada och USA.
[1]The Review on Antimicrobial Resistance, (2014), Antimicrobial resistance: Tackling a crisis for the health and wealth of nations, Chaired by Jim O’Neill.
Nyckelord
Kontakter
Lise-Lott AlseniusKommunikationsansvarig
Tel:08-617 79 72lise-lottalsenius@worldanimalprotection.seBilder


Om

Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm
08-6177970http://www.worldanimalprotection.se
Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt.
Våra arbetsområden är djur i samhällen, lantbruksdjur, katastrofdrabbade djur och vilda djur.
Följ World Animal Protection Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige
Krav från World Animal Protection: Kameraövervakning behövs på slakterierna!13.1.2021 09:53:33 CET | Pressmeddelande
Efter avslöjandet igår kväll i TV4 om hur djur plågas och misshandlas på slakteri i Sverige kräver nu World Animal Protection att djurskyddskontrollerna skärps och att regeringen ser till att kontrollmyndigheterna får möjlighet att använda sig av kameraövervakning.
G20 tog små steg för att stoppa handel med vilda djur23.11.2020 10:17:19 CET | Pressmeddelande
Helgens G20-möte, där världens mäktigaste ledare möttes, tog ett första steg mot att minska risken för framtida smitta från vilda djur - men åtgärderna är otillräckliga, anser djurskyddsorganisationen World Animal Protection.
En miljon uppmanar G20 att stoppa handeln med vilda djur19.11.2020 10:38:03 CET | Pressmeddelande
Även mitt i pandemin finns risk för nya zoonoser. Över en miljon människor har skrivit på namninsamlingen riktad åt G20-mötet i helgen, som kräver ett förbud mot global handel med vilda djur.
World Animal Protection Sverige kräver förbud mot minkfarmerna9.11.2020 16:07:05 CET | Pressmeddelande
Coronapandemin startade i Wuhan. Men nu är det den skandinaviska minkindustrin som världen riktar sina blickar mot.
Struntar svenska snabbmatskedjor i kycklingars välfärd?6.10.2020 07:59:28 CEST | Pressmeddelande
En granskning av snabbmatskedjor i Sverige visar att endast en öppet visar ambitioner och löften vad gäller de kycklingar som deras kunder serveras.
Världsturismens dag: Airbnb vinnare i jämförelse mellan stora reseföretags djurvänlighet27.9.2020 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hur djurvänliga är ledande globala reseföretag? Vi har tittat på bland annat Airbnb, Tripadvisor och Expedia. Rapporten avslöjar vilka företag som inte bryr sig om lidandet för vilda djur och uppmärksammar de som månar om djurvälfärd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum