Ny rapport: Högskoleutbildning lönar sig inte alltid
Det lönar sig inte att läsa en högskoleutbildning efter gymnasiet för flera grupper inom vård och skola. Det visar Sacos nya rapport om livslöner. Närmare var tredje undersökt högskoleutbildning innebär en ekonomisk förlust.
– Utbildning måste löna sig. Det är allvarligt att utbildningen innebär en ekonomisk förlust för många akademiker, säger Sacos ordförande Göran Arrius.
I Sacos nya rapport beräknas livslöner för 35 olika högskoleutbildningar. Livslönerna visar om det lönar sig ekonomiskt att skaffa sig en akademisk examen jämfört med att börja arbeta direkt efter avslutat gymnasium. I jämförelserna tas inte bara hänsyn till arbetsinkomst utan också till inkomstbortfall under studietiden, arbetslöshet, pension, inkomstskatt och studiemedel.
Resultaten visar att det är stora skillnader i lönsamhet mellan olika utbildningsinriktningar, och att det för många inte lönar sig att läsa vidare.11 av 35 högskoleutbildningar som ingår i studien innebär en ekonomisk förlust jämfört med en gymnasieutbildning. Lika många går på ett ut eller ger en relativt låg lönsamhet.
Flera av utbildningarna som lönar sig dåligt eller inte alls leder till kvinnodominerade yrken inom vård och skola. Det handlar bland annat om biomedicinska analytiker och fysioterapeuter (tidigare sjukgymnast). Det gäller också olika kategorier av lärare.
– Det här är grupper som tar ett stort ansvar för att bära upp samhället, inte minst nu under pandemin. De analyserar provsvar, behandlar Covid-19-patienter på intensivvårdsavdelningar och de ser till att elever fortsatt kan gå i en skola med hög kvalitet. Det är inte rimligt att det är olönsamt att utbilda sig inom vård och skola där det redan idag är brist på personal, säger Göran Arrius.
Ett sätt att undvika att utbildningen blir en förlustaffär är att fortsätta jobba efter pensionsålder. Men i så fall måste en biomedicinsk analytiker arbeta till 72 års ålder, enligt rapporten. Sacos analyser visar att höjd lön är det mest rimliga sättet för att undvika minus i plånboken för vissa utbildningar.
– Lönerna måste höjas och arbetsmiljön bli bättre om vi ska kunna lösa kompetensbristen som vi vet kommer att öka i framtiden. För att utbildning ska löna sig måste det finnas möjlighet till rimlig löneutveckling under arbetslivet, säger Sacos ordförande Göran Arrius.
Saco har publicerat rapporter om livslön sedan 1963. I ett verktyg på saco.se kan du jämföra livslöner för de 35 olika utbildningarna i studien. Hela rapporten laddas ned här.
Nyckelord
Kontakter
Matilda Uusijärvi Ek
Press- och opinionsansvarig
070-718 74 30
matilda.uusijarvi@saco.se
Bilder

Länkar
Om
Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig.
Följ Saco
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Saco
Regeringen för passiv om EU:s minimilönedirektiv22.12.2020 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen gör inte tillräckligt för att stoppa EU-kommissionens föreslagna direktiv om minimilöner. Tillsammans med arbetsmarknadens parter bjuder Saco in statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till samtal om en hårdare och tydligare linje för Sverige.
Goda jobbchanser för akademiker om fem år25.11.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
De som börjar läsa en högskoleutbildning nu har goda framtidsutsikter på fem års sikt. Trots en ökad arbetslöshet och osäkerhet under pandemin ser arbetsmarknaden ljus ut för många akademiker. Det visar en ny prognos från Saco.
Ge fler möjlighet till hemarbete under pandemin13.11.2020 15:09:52 CET | Pressmeddelande
Med anledning av den snabba smittspridningen uppmanar Saco arbetsgivare att möjliggöra för fler arbetstagare att arbeta på distans - helt eller så mycket det går. Samtidigt behövs tydlighet kring hur arbetsgivarna ska säkra arbetsmiljön vid hemarbete och arbetsskadeförsäkringen behöver anpassas för det utbredda distansarbetet. Det framförde Saco till regeringen idag.
Arbetslösheten rekordhög bland äldre akademiker9.11.2020 07:38:44 CET | Pressmeddelande
Arbetslösheten ökar på bred front bland akademiker under pandemin, visar den senaste statistiken. Den stigande arbetslösheten drabbar nu samtliga grupper – kvinnor och män, utrikes- och inrikesfödda, unga och äldre. Bland akademiker som fyllt 50 år har nu arbetslösheten nått över 6 procent.
EU-direktivet om minimilöner kan pressa svenska löner nedåt28.10.2020 13:03:14 CET | Pressmeddelande
EU-kommissionens nya direktiv om minimilöner hotar den svenska modellen och kan leda till lönepress nedåt. Det finns flera möjligheter att stoppa det, bland annat kan riksdagen gå samman med andra parlament och ge förslaget gult kort.
Saco: Överenskommelsen mellan parterna går före LAS-utredningen23.10.2020 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Saco stöder överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, och vill att regeringen och samarbetspartierna tar den vidare. LAS-utredningen bör nu kastas i papperskorgen, kommenterar Sacos ordförande Göran Arrius.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum