Ny rapport: klimatförändringar ökar rasrisk i instabila skogsområden
Förstörd infrastruktur, störningar i elförsörjningen men också skador på bostäder och ett hot mot människor. Det kan bli följderna av att klimatförändringarna ökar risken för ras och erosion i skogen i samband med skogsbruksåtgärder, visar en ny rapport från Skogsstyrelsen. Flera åtgärder krävs nu för att minska riskerna.

Riskerna med avverkning på känsliga marker kan innebära ras som skadar järnvägar, blockerar vägar eller förstör el-ledningar och fibernät. Riskerna kommer sannolikt att öka i ett förändrat klimat, samtidigt som samhället blir allt mer beroende av transporter, elförsörjning och fibernät. Det visar rapporten som tagits fram i samarbete med MSB, Statens geotekniska institut (SGI) och Trafikverket med finansiering av SMHI.
– Redan idag ser Trafikverket tydliga indikationer på att det finns samband mellan skogsbruksåtgärder och skador från naturhändelser längs statliga vägar och järnvägar. Klimatförändringarna riskerar att leda till fler trafikstörningar samt ökade kostnader för återställande av infrastruktur, säger Markus Lundkvist, utredare i klimatanpassning på Trafikverket.
En halv miljon hektar berörs
I princip alla åtgärder inom skogsbruket, från val av trädslag och avverkning, till markberedning, terrängkörning och byggande av skogsbilvägar, har en inverkan på risken för erosion, ras och lokal översvämning inom branta, instabila områden. Det finns närmare en halv miljon hektar sådana områden i landet. Rapporten tar upp flera inträffade händelser där sambandet finns och den visar samtidigt att samhällets kunskaper om riskerna generellt är för dålig men också att det inte utreds och dokumenteras tillräckligt varför rasen inträffar.
– Det råder brist på kunskap om och förståelse för de här riskområdena och deras samband med skogsbruk. Därför behövs nu en kunskapshöjning men också nya och förändrade skötselmetoder för att minska risken för ras som kan ge allvarliga samhällsstörningar, säger Anja Lomander, markspecialist på Skogsstyrelsen.
Förslag på åtgärder
För att minska riskerna föreslås i rapporten bland annat de här åtgärderna:
- Kunskapsuppbyggnad inom skogsbruket och på övergripande samhällsnivå.
- Förbättrad tillämpning av skogsvårdslagens hänsynsparagraf och miljöbalken.
- Bättre samverkan mellan berörda myndigheter.
- Klargörande av ansvarsfördelningen mellan den enskilde och det offentliga.
- Översyn av skogsvårdslagen och miljöbalken utifrån behov av klimatanpassning.
Rapporten berör även klimatförändringarnas påverkan på stormar och bränder som också väntas öka. Rapporten har tagits fram som en del i samhällets arbete med klimatanpassning och kommer nu bli ett underlag till regeringen via det nationella expertrådet för klimatanpassning.
Mer information:
Anja Lomander, markspecialist, Skogsenheten, Skogsstyrelsen, 033 – 48 25 26, 070 – 617 73 05, anja.lomander@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036 – 35 94 93, 073 – 029 84 92, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
AnnaLena Olausson, pressansvarig, Skogsstyrelsen, annalena.olausson@skogsstyrelsen.se, 036-35 93 30, 076-785 93 30
Bilder

Dokument
Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Studenter nappade på sommarjobb i Norrbottens skogar17.6.2022 14:55:47 CEST | Pressmeddelande
För första gången har Skogsstyrelsen rekryterat sommarjobbare och anställt studenter till årets fältsäsong i skogen. Rekryteringen har gett sommarjobbare även från Finland.
Studenter nappade på sommarjobb i skogen15.6.2022 13:12:19 CEST | Pressmeddelande
Studenter från hela Sverige söker sig till sommarjobb i Jämtland. För första gången har Skogsstyrelsen rekryterat sommarjobbare och anställt studenter för enklare arbetsuppgifter i naturen, dessutom med en löneförstärkning för de som bor långt bort.
Viltskador på skog i Svealand dubbelt så höga som målet8.6.2022 07:39:25 CEST | Pressmeddelande
12 procent av de unga tallarna i Svealand har skadats eller i värsta fall dött som en följd av bete från i huvudsak älgar. Det visar Skogsstyrelsens årliga inventering i Svealand där cirka 16 000 provytor kontrollerats. Därmed är skadorna på en i princip oförändrat hög nivå och mer än dubbelt så höga som målet på max fem procent.
Avverkningen på rekordnivå under 20217.6.2022 09:45:37 CEST | Pressmeddelande
Avverkningen i svenska skogar ökade till rekordnivåer under 2021 och uppgick till knappt 97 miljoner skogskubikmeter. Det visar ny statistik från Skogsstyrelsen. Med undantag från stormen Gudrun 2005 har den svenska avverkningen aldrig varit större.
Nu svärmar granbarkborren igen – nya angrepp väntas24.5.2022 11:21:44 CEST | Pressmeddelande
Den senaste tidens vårvärme har väckt granbarkborrarna ur sin vintervila. Det visar Skogsstyrelsens och skogsbrukets svärmningsövervakning. Risken är nu stor för nya angrepp och skador på skogen i redan hårt drabbade områden. I tabellen nedan ser du storleken på fångsterna runt om i landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum