We Effect

Ny rapport: Klimatkrisen hårt slag mot småskaliga bönder – men de saknar stöd

Dela

Minskade skördar och matbrist. Småskaliga bönder i utvecklingsländer drabbas hårt av klimatkrisen, men får lite eller inget stöd för att hantera dess effekter. Svårast är situationen för kvinnor, visar ”Bondebarometern”, en ny global studie som biståndsorganisationerna We Effect och Vi-skogen släpper inför FN:s klimatkonferens i Glasgow.

Bondebarometern granskar hur småskaliga bönders lokala organisationer i utvecklingsländer ser på klimatförändringarna och medlemmarnas förmåga att hantera dem. 38 organisationer som tillsammans organiserar 3,4 miljoner småskaliga bönder medverkar i studien. Rapporten visar bland annat att:

  • Alla 38 organisationer har upplevt förändringar i klimatet de senaste 15 åren.
  • 29 av 38 organisationer identifierar en inkomstminskning som en av de största konsekvenserna av att böndernas skördar minskat.
  • 33 av de 38 svarande uppger att deras medlemmar haft otrygg tillgång till mat.

Organisationerna anger att det blivit allt svårare att förutse regnen och att bönderna upplever allt längre perioder av torka och ett ökat antal översvämningar. Nästan samtliga (33 av 38 organisationer) säger att deras medlemmar har eller har haft brist på mat, trots att de själva är bönder. Många svarar också att deras medlemmar tvingas lämna familjen för att arbeta på annan ort och fått det svårare att betala för skolgång och sjukvård.

”Många av de som odlar vår mat lägger sig hungriga varje kväll. 75 procent av alla människor som lever i fattigdom bor på landsbygden och är beroende av jordbruk för att överleva. De drabbas hårdast av klimatkrisen men är minst skyldiga till den globala uppvärmningen. Vi i rika länder med höga utsläpp måste öka vårt stöd till de som drabbas hårdast, vi har inte råd att låta bli”, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect och Vi-skogen.

Organisationerna anger också att bönderna de representerar har begränsad kapacitet att hantera klimatförändringarnas effekter. Majoriteten (25 av 38) uppger att deras organisationer eller medlemmar inte får något klimatstöd från regeringen i sina respektive länder. Majoriteten påpekar dessutom att kvinnors förmåga att hantera klimatförändringarnas effekter påverkas deras begränsade rätt att äga och bruka mark.

De åtgärder organisationerna lyfter fram som sätt att hantera klimatförändringarnas effekter innefattar till exempel en övergång från konventionellt jordbruk till trädjordbruk (agroforestry) och andra hållbara odlingsmetoder för att skydda jorden vid översvämningar och möjlighet att odla trots långa perioder av torka. En annan viktig åtgärd som lyftes fram var spar- och lånegrupper där bönder som nekas kredit från banker kan spara tillsammans och låna pengar av varandra. Detta är en särskilt viktig insats för kvinnor, som har svårast att låna pengar.

Mer information:

  • Läs "Bondebarometern" här
  • Rapporten bygger på en enkätundersökning som genomfördes under maj och juni 2021.
  • Enkäten skickades till medlemsbaserade bondeorganisationer i Afrika, Asien och Latinamerika som samarbetar med We Effect respektive Vi-skogen. 38 organisationer svarade på enkäten.
  • Tillsammans samlar de 38 organisationerna 3,4 miljoner småskaliga bönder i 20 länder.

För frågor och intervjuer, kontakta Elin Williams, medieansvarig We Effect, elin.williams@weeffect.org, 072 071 59 21

Kontakter

Dokument

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect arbetar för alla människors rätt till mat. Vi är den svenska kooperationens biståndsorganisation och verkar sedan 1958 för en hållbar värld, fri från fattigdom. Genom bonde- och bostadskooperativ stödjer vi fyra miljoner människor i 20 länder.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

WEBBINARIUM: Vad vill svenska politiker uppnå kring klimaträttvisa efter COP26?19.11.2021 10:38:16 CET | Pressmeddelande

Efter avslutade förhandlingar under FN:s klimattoppmöte i Glasgow är nu frågan hur världens ledare ska leva upp till de löften som avlagts. Här på hemmaplan kommer klimatfrågan gå varm under 2022 när Sverige står värd för FN-toppmötet Stockholm+50 och kort därefter går till riksdagsval. Vi-skogen och We Effect bjuder in till rapportlansering om klimaträttvisa och klimatfinansiering, följt av panelsamtal med toppolitiker.

Ny podd uppmanar till fredagsmys utan skamkänslor17.6.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Många vill välja mat som är bra både för planeten och för alla som bor på den. Men ingen tjänar på att vi skäms för fredagsmyset med tacos eller på att vissa livsmedel stämplas som dåliga. Tacofärs och avokado kan vara bra både för oss själva och världen om vi väljer produkter som är producerade på ett schysst sätt. Den nya podden Schysst Mat bjuder på inspiration och vägledning utan pekpinnar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum