Naturskyddsföreningen

Ny rapport: Kontroversiellt avtal hot mot klimatpolitiken

Dela

När stater vill lagstifta för att skydda klimatet och miljön dras de allt oftare inför rätta av utländska företag och krävs på miljardbelopp. Företagens krav baseras på investeringsavtal inom energisektorn. Stämningarna kan få förödande konsekvenser för klimatarbetet. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen.  

– De här avtalen utgör ett stort hot mot många länders vilja att lagstifta för att rädda vårt klimat. Det handlar om vansinnigt stora skadeståndssummor och allt sker utanför nationella rättssystem och demokratisk kontroll, helt utan insyn, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.  

I rapporten redovisas en rad fall där bolag runt i världen stämt länder på miljardbelopp när de haft för avsikt att införa ny lagstiftning. Sverige mottog också i november 2019 ett skadeståndsanspråk från ett australiensiskt bolag på ett belopp som är betydligt större än hela Sveriges statsbudget för klimat och miljö. 

Avtalet som företagen använt sig av är Energistadgefördraget (ECT), ett investeringsavtal inom energisektorn. Avtalet, som kom till på 90-talet för att stimulera utländska direktinvesteringar på energiområdet i främst Östeuropa, har idag fått en helt annan funktion. Enligt rapporten används avtalet idag som ett verktyg för att avskräcka, försena eller på andra sätt försvåra klimat- och miljölagstiftning. Kraven med stöd av ECT görs med anledning av att företagen anser att föreslagna lagkrav leder till att deras investeringar skadas.

– Vi ser hur avtalet i andra länder har använts av utländska företag för att försöka stoppa genomförandet av åtgärder i klimatpolitiken, och vi ser en risk att det även kan komma att ske i Sverige. Det skulle vara förödande med dagens klimatkris, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

I rapporten går Naturskyddsföreningen genom ett antal stämningar runt om i världen, där företag ställer mångmiljardkrav på stater utifrån avtalet när ny lagstiftning inom klimat och miljö ska tas fram. Bland annat har det svenska statliga bolaget Vattenfall stämt tyska staten vid två tillfällen.  

Naturskyddsföreningen anser att Sverige omedelbart måste påbörja processen att lämna ECT-avtalet, och samtidigt delta i arbetet som pågår inom EU för att stoppa EU-interna rättsprocesser via avtalet. I rapporten föreslås också att Sverige bör arbeta för ett klimatundantag i investeringsavtalen inom ramen för FN:s klimatförhandlingar. 

– Det här är särskilt allvarligt i en tid när omfattande politiska åtgärder måste genomföras på mycket kort tid för att begränsa den globala uppvärmningen och realisera Sveriges klimat- och miljömål, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen. 

Presskontakt:   
Petra Holgersson  
Presschef 
M + 46 (0) 72 565 44 05 
petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se     

Ladda ner rapporten Det okända avtalet - Energistadgefördraget och effekterna för svensk klimatpolitik

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Granskning: Stort gap mellan EU-parlamentarikernas miljöinsatser11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningens granskning visar mycket stora skillnader mellan EU-parlamentarikernas engagemang och ambitionsnivå i EU:s miljöpolitik. Sverigedemokraterna får uselt betyg efter att ha röstat nej till nästan alla lagförslag. Moderaterna utmärker sig genom att de särskilt aktivt har motarbetat viktiga miljölagstiftningar i EU-parlamentet. Liberalerna däremot har röstat och agerat bra för miljön. Miljöpartiet och Vänsterpartiet får utmärkt miljöbetyg.

Pressinbjudan: Rovdjurskonferens och pressträff i Järvsö4.4.2024 14:19:23 CEST | Pressmeddelande

För första gången på många år möts jägare, lantbrukare, samer, forskare, miljöorganisationer och politiker på en konferens för att diskutera samexistens mellan människor och rovdjur. Välkommen på pressträff i Järvsö den 11 april kl 09.30 samt att bevaka rovdjurskonferensen på plats eller digitalt torsdag till lördag den 11–13 april. Konferensen arrangeras av Naturskyddsföreningen och WWF samt Ljusdals Naturskyddsförening och Naturskyddsföreningen Gävleborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye