Ny rapport: Kvinnor har 3,7 miljoner lägre livslön
Kvinnliga akademiker har lägre livslön än manliga inom de flesta områden, visar en ny rapport från Saco. I genomsnitt skiljer det nästan 3,7 miljoner kronor. Störst skillnad, 4 miljoner, är det mellan manliga och kvinnliga ekonomer.

– Lön är så mycket mer än vad som syns på kontot i slutet av månaden. Vår rapport visar att det kan skilja miljontals kronor i livslön mellan kvinnor och män med samma utbildning. Det är orimligt att vi är så långt ifrån målet om en jämställd arbetsmarknad. Lön ska inte påverkas av kön, säger Göran Arrius, Sacos ordförande.
I Sacos nya rapport beräknas livslöner för olika högskoleutbildningar, separat för kvinnor och män. Livslönerna tar inte bara hänsyn till löner utan också till inkomstbortfall under studietiden, arbetslöshet, pension, inkomstskatt och studiemedel. Resultaten visar att livslönen skiljer sig beroende på om du är kvinna eller man, trots samma högskoleutbildning. Stora skillnader finns bland annat mellan kvinnor och män som utbildat sig till ekonom, datavetare och ingenjör. Inom dessa utbildningar har kvinnor mellan 1,6 och 4 miljoner kronor lägre livslön än män (se tabell).
Det finns en mängd faktorer som kan förklara skillnaderna:
-
Män och kvinnor väljer olika utbildningar och jobbar i olika sektorer och branscher. Män jobbar till exempel oftare i privat sektor där lönerna är högre än i offentlig sektor, där kvinnor dominerar.
-
Män är oftare chefer och är överrepresenterade på högre befattningar.
-
Löneskillnader som vi inte kan förklara på annat sätt än att de beror på könet.
– En enskild åtgärd löser inte problemen med ojämställda livslöner. Individen kan till viss del påverka livslönen genom sina egna val vad gäller utbildning, jobb och familj. Men politiker och privata såväl som offentliga arbetsgivare har ett mycket stort ansvar för att öka förutsättningarna för jämställda livslöner.
Sacos tidigare rapporter pekar på att fler karriärvägar och möjligheter till lönekarriär i kvinnodominerade välfärdsyrken är viktigt. När det gäller mäns överrepresentation på högre positioner krävs i stället att arbetsgivarna arbetar mer aktivt när de rekryterar.
– Det är viktigt att arbetsgivaren diskuterar med lokala facket och gör könsneutrala bedömningar. Att man i en intervju agerar lika mot en manlig och kvinnlig intervjuperson, säger Göran Arrius.
För att motverka oförklarade löneskillnader behöver arbetsgivare se över löneprocesserna och säkerställa att lönen inte påverkas av kön. Sacos studier visar att lönesamtal bidrar till att minska lönegapet mellan män och kvinnor.
Frånvaro från arbetslivet är därutöver en viktig faktor som påverkar lönen och löneutvecklingen. Det är centralt för jämställda villkor på arbetsmarknaden att föräldraledighet, vabb och deltidsarbete fördelas mer jämnt mellan kvinnor och män. Saco anser att en tredelad föräldraförsäkring är ett bra sätt att nå det målet.
Nyckelord
Kontakter
Matilda Uusijärvi EkPress-och opinionsansvarig
Tel:08-613 48 90Matilda.uusijarvi@saco.seBilder


Länkar
Om
Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig.
Följ Saco
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Saco
Saco kommenterar vårbudgeten: Jobbsatsningarna räcker inte15.4.2021 11:58:37 CEST | Pressmeddelande
Regeringens budgetsatsningar på jobb och utbildning räcker inte. Saco saknar starkare åtgärder för omställning för såväl unga som äldre arbetslösa akademiker.
Allt fler äldre akademiker långtidsarbetslösa15.4.2021 06:07:45 CEST | Pressmeddelande
Arbetslösheten bland akademiker ökar på bred front under pandemin. Allra värst drabbas utrikesfödda och äldre som oftare blir långtidsarbetslösa, visar nya siffror som Saco presenterar idag. Men regeringen gör inte tillräckligt. Nu krävs anpassade åtgärder för att fler snabbt ska komma tillbaka till arbetslivet.
Hemarbetande akademiker tar färre pauser trots kraftigt ökad skärmtid29.3.2021 07:59:35 CEST | Pressmeddelande
Många akademiker har fått mer att göra och tar mer sällan pauser när de jobbar hemma under pandemin. Samtidigt har skärmtiden ökat kraftigt. 75 procent sitter nu 7 timmar eller mer framför sin skärm, visar en ny undersökning från Saco/Novus. Förändringarna är tydligast bland kvinnor.
Smittspridningen på arbetsplatser24.3.2021 14:16:57 CET | Pressmeddelande
Arbetet med att riskbedöma och begränsa smittspridningen på arbetsplatserna behöver bli bättre. Och de som faktiskt kan jobba hemifrån, om så bara på deltid, behöver få göra det. Det framför Saco till regeringen vid ett möte idag.
Kraftigt ökad arbetslöshet bland unga akademiker24.2.2021 14:33:57 CET | Pressmeddelande
Arbetslösheten bland unga akademiker har ökat med 40 procent under pandemin, visar ny statistik från Saco. Samtidigt kan nyexaminerade studenter inte få a-kassa om de inte får jobb. Saco vill nu att de ska omfattas av arbetslöshetsförsäkringen genom ett nytt examensvillkor.
Allt fler yrkesverksamma medlemmar i Sacoförbunden8.2.2021 12:15:00 CET | Pressmeddelande
Sacoförbunden ökar sammanlagt med 14 972 yrkesverksamma medlemmar under 2020, vilket ger en medlemsökning på 2,8 procent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum