Ny rapport om barn och fysisk aktivitet: Barn vill röra på sig mer. Varför hindrar vi dem?
Trots att det är väl känt att fysisk aktivitet är en förutsättning för barns hälsa, så begränsas idag barns möjligheter till rörelse. Samtidigt som barn själva uppger att de vill röra på sig mer än de gör idag. I den nya rapporten ”De säger att vi inte rör på oss” uppmanar Bris samhället att inkludera barns egna behov och önskemål i skolan, på fritiden och i stadsplaneringen.

1 av 3 unga uppger att de vill röra på sig mer än vad de gör idag, det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Bris. Samtidigt går trenden åt fel håll. Barn och unga i Sverige når fortfarande inte upp till WHO:s rekommendationer om en timmes fysisk aktivitet om dagen, och både den fysiska och psykiska ohälsan fortsätter att öka.
Barn berättar för Bris att de saknar ork eller förmåga att utöva någon fysisk aktivitet och slutar idrotta på grund av ångest, depression eller sömnsvårigheter - vilket i sin tur leder till en ond cirkel av inaktivitet och psykisk ohälsa.
– Vi vet att vinsterna med fysisk aktivitet är många, såväl för den enskilde som för samhället i stort. Ansvaret för detta växande folkhälsoproblem kan inte läggas på barn själva. Den viktigaste slutsatsen i Bris nya rapport är att samhället behöver göra mycket mer för att bryta den negativa trenden, bland annat genom att börja inkludera barns åsikter i alla beslut som påverkar barn, i allt från skola till stadsplanering, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.
Rapporten synliggör flera områden där barns fysiska aktivitet idag begränsas, exempelvis på fritiden, i idrottsföreningar, i skolan och i den egna boendemiljön. Samtidigt vittnar barn om att de vill röra på sig mer, framförallt utomhus. De berättar också om tråkiga (men säkra) lekplatser, om skolgårdar som är för små och ofta saknar lek- och sportutrustning. De vittnar om orättvisor inom föreningsidrotten och hur svårt det är att delta om man saknar ekonomi eller stöd från familjen.
”Vi har ingen riktig skolgård så vi sitter mest inne på rasterna.”
-Att be barn gå ut och röra på sig är svårt om det saknas en plats att leka på. Därför är det oroande att svenska skolgårdar krymper och bortprioriteras i stadsplaneringen. Samtidigt förväntas barn lägga ifrån sig sina telefoner och gå ut och leka. Hur motiverar man den uppmaningen som beslutsfattare? Samhället behöver ge barn bättre förutsättningar för att kunna vara fysiskt aktiva, framförallt i vardagen. Vi kan inte säga att alla barn ska cykla till skolan om det inte finns säkra cykelvägar. Vi kan inte heller uppmana tonåringar att testa nya sporter om föreningsidrotten stänger dörrarna redan i lågstadieåldern, säger Emma Bennwik, barnrättsspecialist på Bris.
Syftet med rapporten är att visa hur barns möjlighet till rörelse kan främjas här och nu så att vi får ett hållbart samhälle idag och imorgon. Sammanfattningsvis uppmanar Bris samhället att:
- Inkludera barn i högre utsträckning i frågor som rör dem, deras hälsa och deras möjligheter till fysisk aktivitet.
- Skapa förutsättningar för barns rörelse i vardagen, exempelvis genom att satsa på kreativa utemiljöer, och prioritera ökad möjlighet till rörelse inne i skolan.
- Se barns behov av rörelse som en folkhälsofråga. Det handlar om att prioritera barns och ungas förutsättningar att röra sig, till exempel genom att fokusera på säkra skolvägar i samhällsplaneringen.
- Fokusera på jämlikhet. Samhället måste aktivt kompensera de grupper av barn som riskerar att missgynnas genom särskilt fokus på jämställdhets- och hbtqi-perspektiv, barn med funktionsnedsättning och barn i socioekonomisk utsatthet.
Rapporten är en sammanställning av forskning, myndighetsrapporter och barns röster och erfarenheter, vilka har samlats in genom enkätundersökningar och djupintervjuer. Rapporten har tagits fram med stöd av Astra Zeneca.
Nyckelord
Kontakter
Maria-Pia CaberoAnsvarig opinion och media
Presskontakt
Bilder
Länkar
Om
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Bris: Ett ohållbart förslag till ny socialtjänstlag1.2.2021 12:19:21 CET | Pressmeddelande
Idag går remisstiden ut för utredningen SOU 2020:47 som lagt fram förslag till en ny socialtjänstlag. Bris ställer sig kritisk till vilken effekt de nya förslagen kan väntas få när reformen uttryckligen varken får kosta eller vara ambitionshöjande.
Fler samtal än någonsin till Bris under julen14.1.2021 06:45:00 CET | Pressmeddelande
För många barn som har hört av sig till Bris har jullovet varit en jobbig och ångestfylld tid. Barn har berättat om känslor av nedstämdhet och ångest som gjort sig extra påminda under julen, om oro inför samhällsläget och om bråk och otrygghet i hemmet.
Bris presenterar årets digitala julvärdar17.12.2020 09:00:00 CET | Pressmeddelande
För de flesta blir årets jul inte sig lik. Men för många barn blir den precis som vanligt, en dag i ensamhet eller utsatthet. Därför meddelar Bris och Svenska E-sportförbundet idag att de på julafton kommer låta välkända gamers vara digitala julvärdar för att lysa upp tillvaron för de många barn som vänder sig till datorn för umgänge och social tillhörighet.
En annorlunda jul15.12.2020 06:45:00 CET | Pressmeddelande
För Bris brukar barn berätta om allt annat än en gnistrande och mysig jul. Istället handlar det om ensamhet, besvikelser och bråk i hemmet. Julen kan vara en extra svår tid för barn som lever i utsatta situationer. I år blir julen dessutom annorlunda för många.
Ångest ökar när Bris summerar barns sökningar 202010.12.2020 06:45:00 CET | Pressmeddelande
Pandemin har gjort avtryck i allas liv, inte minst hos barn. När Bris idag för andra året i rad summerar vilka sökningar som ledde flest till barn- och ungdomssidorna på bris.se träder bilden fram av ett år präglat av ångest. Samtidigt syns ett trendbrott i frågor kopplade till mobbing i skolan. Bris uppmanar med anledning av resultaten vuxna att göra mer för att trygga och avlasta barn.
Ny undersökning: 4 av 10 kommuner saknar strategi för barnrättsarbetet20.11.2020 06:45:00 CET | Pressmeddelande
Endast 1 av 3 kommuner uppger att de helt eller till stor del har implementerat barnkonventionen och 41 procent saknar en strategi för arbetet – trots att lagen gällt i snart ett år. Det visar en undersökning bland landets kommuner som Bris har genomfört inför barnkonventionens födelsedag den 20 november.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum