Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny rapport om hur äldre i Sverige bor visar: Brist på seniorbostäder hindrar äldres flytt

Dela

Sju av tio pensionärer äger sitt boende och många av dem vill bo mindre, men de hindras av svårigheten att hitta rätt bostad. Fler än åtta av tio kommuner saknar helt eller har brist på seniorbostäder vilket får konsekvenser för hela bostadsmarknaden. Det visar den nya rapporten ”Hur hållbar är bostadsmarknaden för äldre?” som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Rapporten ”Hur hållbar är bostadsmarknaden för äldre?” har tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Rapporten ”Hur hållbar är bostadsmarknaden för äldre?” har tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Antalet svenskar över 60 år ökar mer än dubbelt så snabbt som resten av befolkningen och allt fler bor kvar längre i det egna hemmet. Det kommer att ställa stora krav på hur framtidens hem utformas, inte minst för att undvika ensamhet och otrygghet bland äldre, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sju av tio pensionärer, 72 procent, äger sitt boende och majoriteten av dem bor i småhus. Var tredje person i åldern 60–79 år skulle dock vilja bo mindre än vad de gör idag. Den största orsaken till att de tvekar inför en flytt är svårigheten att hitta en bostad som passar deras behov. Även en för hög reavinstskatt och risken för ökade månadskostnader hindrar äldre från att byta bostad. Statistiken kommer från den nya rapporten Hur hållbar är bostadsmarknaden för äldre? som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är avgörande för rörligheten på hela bostadsmarknaden. Om ett äldre par får möjlighet att flytta från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamiljens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in, säger Marcus Svanberg.

Fler än åtta av tio kommuner, 83 procent, saknar helt eller har brist på senioranpassade bostäder i någon form. En tredjedel av kommunerna, 27 procent, har inte en enda seniorbostad och i 40 procent av kommunerna finns inga trygghetsbostäder alls.

– Den allvarliga bristen på bostäder anpassade för äldre visar att regeringen hittills gjort för lite. Med bara ett par månader kvar till valet efterlyser vi därför löften om en ny bostadspolitik för Sveriges pensionärer. En bostadspolitik med konkreta reformer som gör det möjligt för äldre att hitta ett tryggt boende och samtidigt löser upp knutarna på bostadsmarknaden, säger Marcus Svanberg.

Rapporten slår också fast att Bjurholms kommun i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för äldre att bo i och att endast två av tio svenskar ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer.

Korta fakta från rapporten

  • Sju av tio äldre, 72 procent, äger sitt boende.
  • Tre procent av de äldre bor i en specialbostad för äldre.
  • Fler än åtta av tio kommuner, 83 procent, saknar helt eller har brist på trygghets- eller seniorbostäder.
  • Varannan kommun, 47 procent, har underskott på både senior- och trygghetsbostäder.
  • En tredjedel av kommunerna, 27 procent, har inte en enda seniorbostad och i 40 procent av kommunerna finns inga trygghetsbostäder alls.
  • Bara två av tio svenskar ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer.
  • Var tredje senior skulle vilja flytta till en mindre bostad. Den största anledningen till att äldre avstår från att flytta är att de inte hittar bostad som passar deras behov.
  • Bjurholms kommun i Västerbotten rankas högst upp på listan över kommuner där det är bäst för äldre att bo.

”Hur hållbar är bostadsmarknaden?”
Statistiken är en del av ”Hur hållbar är bostadsmarknaden?” – en rapportserie som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Det fjärde kapitlet, ”Hur hållbar är bostadsmarknaden för äldre?”, handlar om äldres boendesituation och hur bristen på bostäder för äldre påverkar svenskarnas möjlighet att byta bostad efter behov. Här kan du ta del av rapporten i sin helhet.

För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken över antal personer över 60 år och boendeform bland äldre kommer från SCB och baseras på siffror för 2021.

Sifoundersökningen om flytthinder för äldre genomfördes på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling mellan den 17 januari–3 februari 2020 och hade 3 255 svarande ur ett riksrepresentativt urval, varav 723 var i åldern 65–79 år.

Statistiken över tillgången på senior- och trygghetsbostäder i kommunerna kommer från Boverkets bostadsmarknadsenkät för 2022. Totalt svarade 273 kommuner på frågorna om senior- och trygghetsbostäder i enkäten.

Rankningen över kommuner där det är bäst för äldre att bo baseras på statistik från SCB, Boverket, Socialstyrelsen och Pensionsmyndigheten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rapporten ”Hur hållbar är bostadsmarknaden för äldre?” har tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Rapporten ”Hur hållbar är bostadsmarknaden för äldre?” har tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Ladda ned bild

Om

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tegeluddsvägen 21
106 50 Stockholm

https://www.lansfast.se/

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”.
Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. Idag är vi Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och en av de största aktörerna i branschen. Med 191 bobutiker och nära 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2021 förmedlade företaget cirka 31 000 objekt till ett försäljningsvärde av 84,5 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närheten är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för sjätte året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2021.

Om Länsförsäkringar:

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny statistik över budpremier på bostäder visar: Få budgivningar sticker i väg26.9.2022 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

Budpremien, alltså skillnaden mellan utgångspris och slutpris på bostäder, är nu lägre än på många år, efter att ha sjunkit kraftigt det senaste halvåret. I exempelvis Stor-Stockholm och Stor-Malmö såldes genomsnittsvillan för utgångspris under juli. Det visar en ny kartläggning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, baserat på data från Svensk Mäklarstatistik.

Ny kartläggning inför terminsstarten visar: Studentstäderna där det är billigast att köpa bostad25.8.2022 06:45:22 CEST | Pressmeddelande

I Sundsvall och Östersund får studenterna mest bostadsyta för pengarna. Dyrast är enrummarna i Stockholm, Göteborg och Lund. I Gävle och Luleå har priset på ettor sjunkit mest. Det visar en ny kartläggning av bostadsrättspriser i svenska universitetsstäder, som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling med siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum