Fastighetsägarna

Ny rapport om hur den organiserade kriminaliteten påverkar boendemiljöerna i utsatta områden

Dela

Fastighetsägarna GFR och Fastighetsakademin presenterar den 8 december rapporten Så skapar vi socialt välmående bostadsområden. Framtagandet är ett branschinitiativ som syftar till att metodutveckla det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet.

Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna och projektledare för rapporten
Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna och projektledare för rapporten

Författare till rapporten är Stiftelsen Tryggare Sverige och sociolog Maria Wallin. De har fått uppdraget att ta fram en lägesbild över trygghetsproblematiken i Västsveriges utsatta områden. Därefter en handledning för hur fastighetsägare kan arbeta för att minska problemen och skapa socialt välmående bostadsområden. Arbetet påbörjades i mars och avslutades i december 2021. 

Rapporten beskriver bland annat den organiserade brottsligheten och dess påverkan i de områden som benämns utsatta.  

  • Det handlar om grov organiserad kriminalitet med stark lokal påverkan på bostads- och uppväxtmiljöerna. Det är grovt kriminella vuxna som använder barn och unga i sin kriminalitet för att inte själva utsätta sig för risker eller åka fast. Det säger Maria Wallin, sociolog och författare till avsnittet om den organiserade brottsligheten i Västsveriges utsatta områden.

  • Det är inte boendemiljön som skapar problematiken med organiserad kriminalitet. Det är kriminaliteten som skapar den utsatta boendemiljön. Vi måste arbeta verklighetsbaserat. Det säger Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna och projektledare för rapporten.

  • Gängkriminaliteten och den ofta tillhöriga narkotikahandeln, tillsammans med unga män som hänger i grupper i det offentliga rummet och i fastigheter, är de främsta orsakerna till att de som bor, vistas, och verkar i dessa bostadsområden känner en otrygghet. Det säger Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige.

  • Som fastighetsägare behöver vi arbeta med grundläggande sociala relationer i bostadsområdena, uppmanar Maria Wallin. 

Nyckelord

Kontakter

Christina Heikel, Fastighetsägarna GFR, 073–5280935
Maria Wallin, 076–8978491
Magnus Lindgren, Stiftelsen Tryggare Sverige, 070–5102984

Bilder

Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna och projektledare för rapporten
Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna och projektledare för rapporten
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Välkomnar att Eons medlemskap i Prisdialogen inte förnyas25.11.2022 11:40:00 CET | Pressmeddelande

Fastighetsägarna Syd välkomnar Prisdialogens beslut att inte bevilja Eon nytt medlemskap i Prisdialogen för Malmö och Burlöv avseende 2023. Beslutet att inte bevilja förlängt medlemskap baseras på att Eon inte i tillräcklig omfattning svarat upp på kundernas förfrågan om fördjupad information avseende alternativa värmekällor, att transparensen och dialogen avseende kommande prisutveckling brustit samt att avvikelsen från prisändringsmodellens åtagande om prisstabilitet varit alltför stor.

1 av 3 trycker planprocessen är för komplicerad23.11.2022 11:50:00 CET | Pressmeddelande

Närmare var tredje tycker att den kommunala processen för att ändra användningen av lokaler är komplicerad. Bygglovsprocessen tar dessutom för lång tid. Det anser en majoritet i en ny kartläggning som Fastighetsägarna och arkitektkontoret White tagit fram. Med ökad kommunikation mellan kommunen och fastighetsägare kan processen bli mer förutsägbar. Det är en av slutsatserna som dras i en gemensam delrapport där Fastighetsägarna och White föreslår sex åtgärder för en snabbare och mer effektiv planprocess.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum