Skogsstyrelsen

Ny rapport om nuläget för skogens nyckelbiotoper

Dela
För första gången finns en samlad bild av registrerade nyckelbiotoper och vilka arealer och naturtyper det handlar om. Dessutom har ett 20-tal intressenter i skogssektorn redogjort för hur de ser på arbetet med nyckelbiotoper.

Skogsstyrelsens arbete med nyckelbiotoper har under en längre tid diskuterats i skogssektorn. Bland annat kritiseras Skogsstyrelsens bedömningar av nyckelbiotoper för att vara för subjektiva, att nyckelbiotoper inte alltid prioriteras för formellt skydd så att markägaren kan få ersättning samt att markägare inte involveras och blir delaktiga tidigt i arbetet.

– Nyckelbiotoper är en mycket viktig del i arbetet med att bevara skogens biologiska mångfald, men det har saknats en gemensam bild i debatten kring dem. Därför har vi tagit fram en samlad nulägesbeskrivning som underlag för att utveckla arbetet med nyckelbiotoper och skapa ökad samsyn kring dessa frågor, säger Johan Wester, projektledare, Skogsstyrelsen.

Rapporten innehåller bland annat beskrivningar av hur Skogsstyrelsen jobbar med nyckelbiotoper, olika intressenters synpunkter och slutsatser om problem och möjligheter. Det finns också en gedigen faktasammanställning om förekomsten av nyckelbiotoper i landet. Ett tjugotal intressenter från skogsbruket, myndigheter och den ideella naturvården har lämnat synpunkter. En referensgrupp med representanter från alla delar av skogssektorn har diskuterat problem, oklarheter, möjligheter och utvecklingsbehov.

– Syftet med rapporten är inte att ge förslag till konkreta åtgärder, utan att ge ett bra underlag för fortsatt arbete med nyckelbiotoper. Rapportens slutsatser kan i ett nästa steg tjäna som utgångspunkt för fortsatt arbete i dialog och samverkan, säger Johan Wester.

Några av rapportens slutsatser:

  • Fortsatt arbete behövs för att minska risken för subjektiva inslag i bedömningarna och för att öka förutsägbarheten om vilka områden som innehåller nyckelbiotoper.
  • Det kan behövas kompletterande arbetssätt för att få bra kunskapsunderlag om de naturskogsartade skogarna i nordvästra Sverige.
  • Både formellt skydd och frivilliga avsättningar behövs för att bevara naturvärden i nyckelbiotoper. Det är viktigt att myndigheterna erbjuder skogsägare med stor andel nyckelbiotop på sina marker möjlighet till områdesskydd eftersom det skapar både naturvårdsnytta och kan öka förtroendet för naturvårdsarbetet i skogen.


Arealen registrerade nyckelbiotoper uppgår idag till cirka 466 000 hektar vilket motsvarar ungefär 2 procent av den produktiva skogsmarken. En grov bedömning är att ungefär hälften av den totala arealen nyckelbiotoper har registrerats hittills. De största arealerna finns i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Dalarnas län. I Kronobergs, Jönköpings, Västra Götalands, Västmanlands och Västernorrlands län är arealandelen mindre än en procent.

Ladda ned rapporten på Skogsstyrelsens webbplats.

Mer information:
Johan Wester, projektledare, Skogsstyrelsen, 090–15 83 18
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036–35 93 30

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.

Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den. 

Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.

Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye