Jönköpings kommun

Ny rapport: Så kan inkluderingen öka i kommunfullmäktige

Dela

På uppdrag av kommunfullmäktige i Jönköping har Make Equal genomfört en jämställdhetsanalys av kommunfullmäktiges sammanträden. Rapporten för 2022 är nu klar och visar dels att det generella mötesklimatet har blivit bättre, dels att det finns utvecklingspotential kopplat till inkludering och jämställdhet.

Rapporten med namnet "Jämställdhetsanalys Jönköpings kommunfullmäktige 2022", är en uppföljning på en liknande analys som gjordes 2018. Kommunfullmäktige har granskats ur ett jämställdhets- och inkluderingsperspektiv i syfte att se om sammanträdena har förbättrats sedan 2018 och för att kunna ge rekommendationer för arbetet framåt.

Resultatet visar bland annat att sedan senaste analysen har snittet för hur ledamöterna upplever det generella mötesklimatet ökat till det bättre och kommunfullmäktige är på god väg mot att bli ett mer inkluderande, jämställt och jämlikt forum.

Men resultatet visar också att en hel del av de utmaningar som uppdagades i rapporten 2018 finns kvar. Framförallt handlar det om utmaningar gällande likvärdigt talutrymme och bemötande. Det finns skillnader i talutrymme kopplat till kön, ålder och tid i kommunfullmäktige samt att alla inte blir bemötta på likvärdigt sätt kopplat till dessa faktorer.

- Det är viktigt att vi gör systematiska undersökningar kring de här frågorna. Rapporten visar att vi tar kliv framåt men att det finns potential för att bli bättre, säger Tord Sundqvist, ordförande för kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktige fortsätter sitt arbete med att mäta taltid och på andra sätt synliggöra och analysera vilka utmaningar som finns.

Tord Sundqvist
ordf. kommunfullmäktige
E-post: tord.sundqvist@jonkoping.se
Tel: 070-304 01 07

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 143 579 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum