Håll Sverige Rent

Ny rapport: Så påverkar nedskräpningen människors känslor

Dela

Nedskräpning är inte bara ett miljöproblem. Den påverkar människors bild av sina grannar, samhällets institutioner och kan i förlängningen även påverka hur trygga de känner sig. Det visar en ny rapport från Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent släpper nu rapporten ”Skräp & Trygghet”. Den tar avstamp i en analys av hur nedskräpning beskrivs i media. 121 publiceringar i bland annat 66 lokaltidningar, kvällstidningar och morgontidningar har analyserats och visar vad media belyser som problematiskt med nedskräpningen. Många gånger beskrivs negativa konsekvenser av nedskräpningen som skäl till otrygghet eller irritation.

Genom kvalitativa djupintervjuer och analyser av experter utforskas sedan hur människor påverkas av nedskräpningen i deras närområden.

Avsikten med rapporten har varit att undersöka hur nedskräpning påverkar människors intryck och känslor kopplat till trygghet och otrygghet. Rapporten visar att människors tillit och förtroende för olika samhällsaktörer kan skadas av nedskräpningen. Det kan i sin tur även påverka vad som känns otryggt i bostadsområdet, närområdet och samhället i stort.

Läs hela rapporten här: Skräp & Trygghet - En rapport om nedskräpning ur ett trygghetsperspektiv

Kontakta gärna Sofie Rådestad, sakkunnig område stad, för mer information.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Gävle är Årets Håll Sverige Rent-kommun30.11.2022 11:44:26 CET | Pressmeddelande

På Håll Sverige Rents årliga kommunkonferens "Skräpet i fokus" utsågs i dag Gävle till Årets Håll Sverige Rent-kommun för sitt arbete med att minska nedskräpningen. Juryns motivering löd: ”För sitt långsiktiga och strategiska arbete där kommun, företag och organisationer gemensamt arbetar för att förebygga och minska nedskräpning. Även för sitt stora engagemang för barn och unga, bland annat genom Skräpplockardagarna där kommunens alla skolor och förskolor bidragit till ett nytt deltagarrekord, samt arbetet med programmet Grön Flagg.”

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum