ManpowerGroup

Ny rapport: Så slipper ditt jobb hotas av automatiseringen

Dela

Automatisering är inte ett hot mot jobben – för de som har rätt förmågor. Arbetsgivare värderar kommunikations-, samarbetes- och problemlösningsförmåga högst och ungefär en fjärdedel tycker att personer med dessa förmågor är svårast att hitta. Kombinerat med digitala och tekniska färdigheter är detta receptet för att klara sig bäst på framtidens arbetsmarknad, enligt ManpowerGroups nya rapport Skills Revolution 2.0.

– Arbetsmarknaden och jobben digitaliseras i snabb takt, vilket kan låta skrämmande. Men mycket pekar på att det faktiskt kommer leda till att fler jobb skapas. Arbetsgivare letar redan nu efter personer med ”mjuka” förmågor som inte går att automatisera bort, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

86 procent av arbetsgivare globalt säger att antalet anställda i deras företag kommer att förbli detsamma eller öka under de närmsta två åren till följd av automatiseringen, enligt rapporten Skills Revolution 2.0. Rapporten visar också att den enskilda medarbetaren bör satsa på att utveckla så kallade ”mjuka” förmågor, som inte går att ersätta med digitala tjänster och verktyg.

Av dessa mjuka förmågor värderar arbetsgivare kommunikations-, samarbetes- och problemlösningsförmåga högst och cirka en fjärdedel av arbetsgivarna tycker också att dessa förmågor är svårast att hitta. Ungefär hälften av svenskarna tycker dock att de är mycket bra på just dessa förmågor, visar Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life.

– Mjuka förmågor, i kombination med digitala och tekniska färdigheter, är det som gör oss oersättliga på arbetsmarknaden. Att stötta medarbetare i att utveckla både sina kompetenser och de mellanmänskliga förmågorna är A och O för svenska företag som vill fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger Lars Forseth.

Topplista: Så bra tycker svenskarna att de är på ”mjuka förmågor”
Följande fråga ställdes: ”Hur bra eller dålig anser du dig vara inom följande förmågor?”. Siffran i procent anger antal svarande som anser att de är ”mycket bra”.

1. Servicekänsla (56 procent)
2. Problemlösning (54 procent)
3. Samarbete (51 procent)
4. Kommunikation (48 procent)
5. Ordning och reda (43 procent)
6. Prioritera (27 procent)
7. Ledarskap (24 procent)
8. Delegera (17 procent)

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

Om Skills Revolution 2.0
20 000 arbetsgivare i 42 länder deltog i undersökningen. 32 av dessa 42 länder uppskattar att majoriteten av företag kommer att anställa fler till följd av digitalisering. Läs hela rapporten här.

Om Manpower Work Life
Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. Den senaste undersökningen genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under februari-mars 2018 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 1 707 personer har svarat på frågorna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Gustavlundsvägen 18
16102 Bromma

020-375 375http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på ett 70-tal orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Rekordhög kompetensbrist – 6 av 10 arbetsgivare har svårt att rekrytera4.2.2020 07:50:00 CETPressmeddelande

Drygt sex av tio svenska arbetsgivare, 64 procent, upplever att det är svårt att hitta kompetent personal. Det är den högsta siffran i undersökningens historia, kompetensbristen i Sverige har mer än fördubblats jämfört med för tio år sedan. Situationen är värst för storföretagen, där hela 89 procent har svårt att rekrytera. Det visar nya siffror från ManpowerGroups globala kompetensbristundersökning Talent Shortage.

Tre av tio tänker byta jobb i början av 20202.1.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

Svenskarna är sugna på att inleda det nya decenniet med att byta jobb, visar Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life. Hela 29 procent uppger att de helt säkert tänker byta jobb det närmaste halvåret. Dessutom funderar ytterligare 31 procent på att byta jobb, vilket innebär att hela sex av tio går i tankarna på att inleda det nya året med att byta arbetsgivare. Dessutom är män är något mer bytesbenägna än kvinnor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum