Ny rapport sätter cannabisbrotten på länskartan

I en ny rapport kartlägger Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) i samarbete med Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i vilka situationer personer upptäcks eller misstänks inneha, använda eller langa cannabis i Stockholms län. Data från Polisen och Nationellt forensiskt centrum ligger till grund för kartläggningen.
– Att kunna identifiera de platser där cannabis och andra illegala droger används eller säljs är viktigt för alla som jobbar med narkotikaprevention, folkhälsa eller stadsplanering, säger Vania Ceccato, rapportförfattare och professor i urban säkerhet vid KTH.
Innehav i bostaden – langning utomhus
Rapporten visar att cannabisbrott är tydligt kopplade till annan brottslighet såsom olaga vapeninnehav, vårdslöshet i trafik, våld och organiserad brottslighet. Gärningspersonerna är ofta unga och den stora majoriteten är män.
De stora beslagen av cannabis gör polisen ofta på så kallade komfortplatser, till exempel i de misstänktas bostäder eller fordon och ofta i samband med beslag av annat olagligt gods.
– Komfortplatserna möjliggör social kontakt mellan kriminella utan att grannar, polisen eller samhället i stort märker det, säger Vania Ceccato.
Brotten med små mängder cannabis kopplas oftare till offentliga platser, bland annat i och i närheten av knutpunkter för kollektivtrafik, barer, restauranger och köpcentrum.
Cannabisbrottsligheten är hög i några av de mest socialt utsatta områdena i länet, men högst i vissa innerstadsområden i Stockholm. Utomhus är cannabislangningen spridd över ett större område än de öppna drogmarknader som polisen identifierat, som ofta täcker ett nätverk av platser längs tunnelbanesystemet. Cannabisbrott förekommer i princip i alla delar av Stockholms län.
– Sammantaget visar vår rapport att cannabisbrotten är situationsbundna och att tillgång och efterfrågan finns på olika platser. Det är viktiga pusselbitar för brottsförebyggande arbete och bevakning, säger Rosaria Galanti, projektledare för arbetet med rapporten på CES.
Långsiktig satsning på utsatta områden
När det gäller langning är en ökad tillsyn av de platser där brotten sker en viktig del av det förebyggande arbetet. Även platsansvariga, som hyresvärdar, skolpersonal och stationspersonal, kan påverka miljöer där cannabisbrott sker. Långsiktiga satsningar på utsatta områden är också viktiga.
– I områden med hög brottslighet är åtgärder med långsiktig verkan viktiga. Annars förstärks de sociala problemen som redan finns i dessa områden, säger Rosaria Galanti.
Fler rapporter om cannabisproblematiken
Rapporten är den andra i en serie om cannabisproblematiken bland unga vuxna i Stockholms län. Rapportserien ges ut av CES i samarbete med STAD vid Region Stockholms Centrum för psykiatriforskning, Karolinska Institutet, Kungliga tekniska högskolan och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
Nästa rapport publiceras i april och handlar ungas attityder till cannabis i Stockholms län.
Nyckelord
Kontakter
Vania CeccatoProfessor i urban säkerhet vidKungliga Tekniska Högskolan, KTH
Tel:073-664 90 70Charlotta KjellbergPresskontakt, CESCentrum för epidemiologi och samhällsmedicin
Tel:08-123 372 10charlotta.eriksson-kjellberg@regionstockholm.seStockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@regionstockholm.seBilder
Länkar
Om

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Bredäng och Sätra blir en vårdcentral1.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
De båda vårdcentralerna Bredäng och Sätra går samman under namnet Bredäng Sätra vårdcentral den 1 juni. Samgåendet innebär fördelar för såväl patienter som medarbetare.
10 år med sprututbyte i Stockholm23.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Våren 2013 öppnade sprututbytet på Kungsholmen i Stockholm. Under det första året skrev 960 patienter in sig. Tio år senare är över 4 447 patienter inskrivna. Mottagningen, som ligger på S:t Görans sjukhusområde, tar tillsammans med systermottagningen på Södermalm, emot mellan 70 och 110 patienter varje dag.
Driftuppehåll i Alltid öppet kväll/natt 15-16 maj15.5.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Natten 15–16 maj klockan 22:00-02:00 genomförs ett planerat underhållsarbete i appen Alltid öppet.
Pressmeddelande: Utökad vård i Rissne17.4.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Nu öppnar en regiondriven barnmorskemottagning i Rissne. Det innebär en efterlängtad förstärkning av mödrahälsovård i området. Dessutom flyttar Rissne vårdcentral och Rissne barnavårdscentral till samma adress. Tillsammans erbjuder de nära vård till hela familjen.
Driftuppehåll i Alltid öppet under kvällen den 14 mars14.3.2023 13:22:39 CET | Pressmeddelande
Tisdagen den 14 mars klockan 22:00–24:00 genomförs ett planerat underhållsarbete i appen Alltid öppet. Under tiden som arbetet pågår kommer det inte gå att logga in i Alltid öppet. Underhållsarbetet görs för att förbättra appens funktionalitet och prestanda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum