Stockholms läns sjukvårdsområde

Ny rapport sätter cannabisbrotten på länskartan

Dela
Olika typer av cannabisbrott, som innehav och langning, sker vid olika platser och miljöer i Stockholms län. De är situationsbundna och samhällets åtgärder behöver därför vara specifika för de olika brotten. Det visar en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES).

I en ny rapport kartlägger Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) i samarbete med Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i vilka situationer personer upptäcks eller misstänks inneha, använda eller langa cannabis i Stockholms län. Data från Polisen och Nationellt forensiskt centrum ligger till grund för kartläggningen.

– Att kunna identifiera de platser där cannabis och andra illegala droger används eller säljs är viktigt för alla som jobbar med narkotikaprevention, folkhälsa eller stadsplanering, säger Vania Ceccato, rapportförfattare och professor i urban säkerhet vid KTH.

Innehav i bostaden – langning utomhus

Rapporten visar att cannabisbrott är tydligt kopplade till annan brottslighet såsom olaga vapeninnehav, vårdslöshet i trafik, våld och organiserad brottslighet. Gärningspersonerna är ofta unga och den stora majoriteten är män.

De stora beslagen av cannabis gör polisen ofta på så kallade komfortplatser, till exempel i de misstänktas bostäder eller fordon och ofta i samband med beslag av annat olagligt gods.

– Komfortplatserna möjliggör social kontakt mellan kriminella utan att grannar, polisen eller samhället i stort märker det, säger Vania Ceccato.

Brotten med små mängder cannabis kopplas oftare till offentliga platser, bland annat i och i närheten av knutpunkter för kollektivtrafik, barer, restauranger och köpcentrum.

Cannabisbrottsligheten är hög i några av de mest socialt utsatta områdena i länet, men högst i vissa innerstadsområden i Stockholm. Utomhus är cannabislangningen spridd över ett större område än de öppna drogmarknader som polisen identifierat, som ofta täcker ett nätverk av platser längs tunnelbanesystemet. Cannabisbrott förekommer i princip i alla delar av Stockholms län.

– Sammantaget visar vår rapport att cannabisbrotten är situationsbundna och att tillgång och efterfrågan finns på olika platser. Det är viktiga pusselbitar för brottsförebyggande arbete och bevakning, säger Rosaria Galanti, projektledare för arbetet med rapporten på CES.

Långsiktig satsning på utsatta områden

När det gäller langning är en ökad tillsyn av de platser där brotten sker en viktig del av det förebyggande arbetet. Även platsansvariga, som hyresvärdar, skolpersonal och stationspersonal, kan påverka miljöer där cannabisbrott sker. Långsiktiga satsningar på utsatta områden är också viktiga.

– I områden med hög brottslighet är åtgärder med långsiktig verkan viktiga. Annars förstärks de sociala problemen som redan finns i dessa områden, säger Rosaria Galanti.

Fler rapporter om cannabisproblematiken

Rapporten är den andra i en serie om cannabisproblematiken bland unga vuxna i Stockholms län. Rapportserien ges ut av CES i samarbete med STAD vid Region Stockholms Centrum för psykiatriforskning, Karolinska Institutet, Kungliga tekniska högskolan och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Nästa rapport publiceras i april och handlar ungas attityder till cannabis i Stockholms län. 

Nyckelord

Kontakter

Vania CeccatoProfessor i urban säkerhet vidKungliga Tekniska Högskolan, KTH

Tel:073-664 90 70

Bilder

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum