TCO

Ny rapport: Sjukskrivna saknar stöd från företagshälsovården

Dela

Många sjukskrivna socialsekreterare, sjuksköterskor, poliser och civilingenjörer får inte hjälp från företagshälsovården, trots att det behövs. Det visar en ny rapport från TCO.

TCO:s ordförande Therese Svanström
TCO:s ordförande Therese Svanström

– En långtidssjukskrivning innebär ett lidande för den enskilde och för samhället blir det kostsamt både ekonomiskt och i förlorad kompetens. Därför behöver vi göra allt vi kan för att förebygga sjukskrivningar och stötta sjukskrivna tillbaka till deras arbete. En viktig del i detta är att stärka företagshälsovården, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.

Företagshälsovården kan vara en viktig del i att både förebygga sjukskrivningar och få fler tillbaka i arbete. Men alltför få långtidssjukskrivna tjänstemännen får den hjälp de behöver från företagshälsovården, visar en undersökning som Statistikmyndigheten SCB genomfört på uppdrag TCO.

Fyra av tio socialsekreterare, sjuksköterskor och andra specialister inom hälso- och sjukvården har inte fått stöd innan de blivit sjukskrivna. Även poliser och civilingenjörer saknar stöd före sjukskrivning. Dessutom uppger mer än var femte tjänsteman att de inte fått stöd från företagshälsovården efter att de blivit sjuka, trots att det hade behövts.

– För att färre ska bli sjukskrivna och fler ska komma tillbaka i arbete behöver nu mer göras för att tillgängliggöra och stärka företagshälsovården för fler. TCO har förslag på hur det kan gå till, säger Therese Svanström.


TCO:s förslag:

  • Inför ett kompetenskrav i lagstiftningen för alla aktörer som kallar sig företagshälsovård. Kravet bör motsvara de krav som idag finns för företagshälsor som är godkända av Försäkringskassan.
  • Stärk tillgången till företagshälsovård där den saknas men behövs, genom att använda nuvarande lagstiftning mer aktivt.
  • Tillsätt en utredning om hur tillgång till kvalitetssäkrad företagshälsovård för egenföretagare och tidsbegränsat anställda kan stärkas.
  • Förtydliga företagshälsovårdens roll i det förebyggande arbetet i lagstiftningen, och som resurs i arbetsanpassning och rehabilitering.

Kontakter

Bilder

TCO:s ordförande Therese Svanström
TCO:s ordförande Therese Svanström
Ladda ned bild

Om

TCO
TCO
Linnégatan 14


08-782 91 00http://tco.se

TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation som samlar 12 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.

Vår uppgift är att påverka politiken och samhällsutvecklingen för goda villkor i arbetslivet. Det gör vi genom att ge röst åt professionella och välutbildade människors behov av trygghet, utveckling och välfärd.

Läs mer på www.tco.se

Följ TCO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TCO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum