Svenska Afghanistankommittén

Ny rapport: Svenskstödda skolor i skottlinjen i försämrat säkerhetsläge i Afghanistan

Dela

En rapport från den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW pekar ut CIA-stödd nationell militär som ansvarig för det ökade våldet mot civila och biståndsorganisationer i Afghanistan. Även den granskande nättidningen The Intercept skriver i en artikel att en nationell elittrupp, NDS 01, var ansvarig för ett angrepp i mars i provinsen Wardak mot en SAK-klinik då en anställd dödades. I juli dödades två anställda vid en annan SAK-klinik i Wardak som afghanska säkerhetsstyrkor tros ha legat bakom.

– När vårt arbete för att hjälpa de mest utsatta i Afghanistan utsätts för attacker så protesterar vi gentemot afghanska myndigheter. Vår oro över att parterna i konflikten inte respekterar internationell humanitär rätt har vi också uttryckt till FN, Natoinsatsen Resolute Support Mission där Sverige deltar och svenska Utrikesdepartementet, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén.

I provinsen Wardak strax söder om huvudstaden har Svenska Afghanistankommittén drabbats av 20 säkerhetsincidenter mellan januari och oktober. I hela landet och inom all verksamhet registrerade SAK totalt 51 säkerhetsincidenter.

– Att kunna läsa och skriva är en av de viktigaste faktorerna bakom framsteg inom hälsa, försörjning och inflytande. Vi har tagit fram en ny egen rapport som visar att enbart inom vår utbildningsverksamhet drabbades vi 2018 av 15 säkerhetsrelaterade incidenter och under det första halvåret 2019 har 11 incidenter inträffat. 282 klasser tvingades hålla stängt förra året, vilket drabbade 6 870 elever, säger Andreas Stefansson.

Enligt SAK-rapporten finns de ansvariga bland talibaner, IS/daesh, lokala krigsherrar, afghansk militär, den lokala polisen eller kriminella grupper. Värst drabbade provinser är Wardak, Ghazni, Paktika, Kunduz och Baghlan.

Exempel på rapporterade incidenter mot SAKs utbildningsverksamhet

  • Väpnade motståndsgrupper riktade hot mot skolor och personal vilket tvingar SAK att hålla skolor stängda. Hot mot flickors utbildning är vanligare.
  • Väpnade oppositionsgrupper kidnappar lärare eller utkräver skatt på anställda inom utbildningsprogrammets löner.
  • Afghansk militär ockuperar skolbyggnad och använder som skydd från strider vilket leder till skador på byggnaden och att skolan stängs.
  • Afghansk militär arresterar utan förklaring lärarutbildare och fältpersonal.
  • Skola tvingas hålla stängt på grund av strider mellan afghansk militär och beväpnade oppositionsgrupper i skolans närhet. Strider orsakar även internflykt så att barn uteblir från utbildningen.

Svenska Afghanistankommitténs skolor och elever drabbas av konflikten

  • Under 2018 var 322 av SAKs skolklasser utsatta för säkerhetsrelaterade problem. 282 klasser har tvingats hålla stängt under året, vilket har drabbat 6 870 elever.
  • Sammanlagt har 462 av SAKs skolklasser drabbats av säkerhetsrelaterade problem de senaste fem åren, 447 klasser har hållits stängda vid minst ett tillfälle, vilket har drabbat 8 494 elever.
  • Under 2018 dödades 3 lärare i SAKs skolor, 1 lärare skadades och 3 lärare hotades.
  • Under 2018 dödades 6 elever som gick i SAKs skolor och 8 elever skadades.

– Svenska Afghanistankommittén är emot USA:s terroristbekämpande insatser, som går under namnet Operation Freedom Sentinel (OFS), eftersom krigföringen resulterar i stora antal civila offer, bryter mot internationell humanitär rätt och göder fortsatt missnöje, uppror och våld.

– Vi stödjer Human Rights Watch rekommendationer att krigets lagar måste följas av parterna i konflikten och att alla krigsförbrytelser måste utredas, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén.

Läs rapporten om hur vår utbildningsverksamhet drabbas: https://sak.se/tags/skolor-i-skottlinjen

Andreas Stefanssons blogg: Sverige måste ta ställning för skydd av civila i Afghanistan https://sak.se/aktuellt/sverige-maste-ta-stallning-skydd-av-civila-i-afghanistan

SvenskaAfghanistankommitténs åtta krav på de militära insatserna i Afghanistan: https://sak.se/aktuellt/8anledningar

 

För vidare information

Mattias Bengtsson Byström, pressekreterare, 0703–980 969

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Svenska Afghanistankommittén
Svenska Afghanistankommittén
Malmgårdsvägen 63
116 38 Stockholm

08-545 818 40https://sak.se/

SAKs verksamhet riktar särskilt in sig på att nå ut till de allra mest utsatta grupperna. Därför bedrivs arbetet på den fattiga afghanska landsbygden och med särskild inriktning mot kvinnor, barn och människor med olika former av funktionsvariationer. Arbetet bedrivs alltid i ett nära samarbete med lokalbefolkningen. I Afghanistan arbetar vi med sjuk- och hälsovård, utbildning, rehabilitering av personer med funktionsnedsättningar samt försörjning och inflytande. Övergripande är arbetet med mänskliga rättigheter och genusfrågor.

SAK är en politiskt och religiöst obunden biståndsorganisation som finansieras av bland andra tusentals privatpersoner, Sida, EU och Världsbanken.

SAK är en ideell förening och grundades 1980 som en reaktion på Sovjetunionens invasion av Afghanistan.

Följ Svenska Afghanistankommittén

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Afghanistankommittén

Historiskt hopp för fred i Afghanistan – fortsatt svenskt stöd behövs29.2.2020 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Avtalet i Doha mellan USA och talibanerna ger historiskt hopp för Afghanistans civilbefolkning, som drabbats hårt under 18 år av väpnad konflikt. Fredsprocessen kan underlätta för Sverige att bistå med långsiktig utveckling. Samtidigt är det viktigt att rättigheterna för unga, kvinnor och personer med funktionsnedsättningar inte förhandlas bort. – Det är banbrytande med ett avtal och inledd fredsprocess efter 18 år av väpnad konflikt. Svenska Afghanistankommittén ser fram emot att färre behöver drabbas av konflikten, så människor får en chans att bygga upp sina liv. Nu finns det förutsättningar för en fredlig utveckling, säger generalsekreterare Andreas Stefansson. Nyligen kom FN-organet Unamas årsrapport, som berättar om två motsägande trender. Å ena sidan har antalet civila offer minskat under året, vilket äntligen vänder den dystra trenden de senaste åren med konstant förvärrad situation för Afghanistans civila. Å andra sidan tycks våldet på många sätt ha ökat och förvärrats. – Fjol

Daniel Madhani ny landchef i Afghanistan för 6 000 anställda18.11.2019 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Daniel Madhani gör i dag sin första arbetsdag som landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommitténs omkring 6 000 anställda i landet. Daniel kommer närmast från ett uppdrag som generalsekreterare för Swedo (före detta Qandil) och dessförinnan Project Playground. – Det som driver mig är att jobba för människor i utsatthet. Utmaningen i Afghanistan blir att nå ut i regionerna och på landsbygden för att jobba med unga, kvinnor, personer med funktionsnedsättning och människor på flykt. Säkerheten i landet har försämrats och antalet civila dödsoffer har skenat i den 40 år långa konflikten, säger Daniel Madhani, landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommittén. I dag måndag 18 november gör Daniel Madhani sin första arbetsdag på plats på Kabulkontoret för Svenska Afghanistankommittén och dess omkring 6 000 anställda, varav 99 procent är afghaner. Närmast kommer Daniel Madhani från Swedo – The Swedish Development Aid Organization (före detta Qandil) där han var generalsekreterare. Tidigare h

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum