Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Ny rapport: Utmaningar vid reglering av innovationer

Dela

För att regelsystemen ska klara av att hantera den snabba teknikutvecklingen behövs ett adaptivt förhållningssätt, kontinuerligt lärande och flexibilitet. Det lyfts fram i en ny rapport från Tillväxtanalys.

David Birksjö, analytiker på Tillväxtanalys
David Birksjö, analytiker på Tillväxtanalys

Både välfungerande institutioner och innovationer är viktiga komponenter för ekonomisk tillväxt. När ny teknik träder in på marknaden är regelverken ofta anpassade efter gamla eller befintliga lösningar. Det leder till stora utmaningar när tekniken utvecklas och sprids allt snabbare, man vill främja innovation men samtidigt skydda samhället från teknikspridningens oönskade effekter.

Rapporten ” Utmaningar vid teknisk innovation – möjliga policyåtgärder”, är en litteraturstudie på området och visar att det idag finns ett betydande taktproblem mellan innovation och reglering. För att komma till rätta med det krävs policyåtgärder.


- Forskningen på området pekar på att reglering av framväxande teknik behöver bli mer adaptiv. Det behövs metoder för kontinuerlig lärande genom bevakning av teknikutvecklingen och hur den påverkar samhället och medborgarna. Det är också viktigt att ny teknik kan testas i kontrollerade miljöer där både reglerare och innovatörer kan lära av varandra. Reglering behöver också utvärderas kontinuerligt på områden där ny teknik skapar betydande möjligheter och risker för samhället, säger David Birksjö, analytiker, Tillväxtanalys.


Rapporten presenteras i samband med ett webbinarium klockan 09.00 idag, torsdagen den 19 maj. Tillsammans med inbjudna experter diskuteras bland annat hur regelsystemen ska hinna med att hantera den snabba teknikutvecklingen och vilka möjligheter och risker som finns. Följ webbinariet via vår webb, www.tillvaxtanalys.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

David Birksjö, analytiker på Tillväxtanalys
David Birksjö, analytiker på Tillväxtanalys
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Ny rapport analyserar EU:s införande av klimattullar2.2.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

EU är först med att införa klimattullar på import av varor. Detta för att förhindra så kallat koldioxidläckage; något som uppstår när industrier väljer att flytta till länder med lägre utsläppskrav. I en ny rapport från Tillväxtanalys diskuteras om koldioxidläckage har ökat i världen och om klimattullar är rätt väg att gå för att hantera problemet. Rapporten presenteras på ett seminarium i Stockholm idag, torsdagen den 2 februari.

VC- investeringar i svenska portföljbolag ökar fortsatt kraftigt under år 202124.1.2023 09:05:00 CET | Pressmeddelande

Sedan toppåret 2008, då nästan 5 miljarder kronor riskkapital investerades i svenska portföljbolag, har trenden i investeringsvolymerna i Venture Capital (VC) varit negativ och var som lägst under 2015. Sedan dess har vi haft en positiv trend i investeringsvolymerna. – Vi ser samma positiva tendenser under år 2021 med fortsatt kraftiga ökningar i investeringsvolymerna. Den totala VC-volymen ökade från 6,2 miljarder (2020) till 9,3 miljarder (2021), säger Torbjörn Danell, analytiker, Tillväxtanalys. Det har skett ett tydligt positivt trendbrott i investeringsvolymerna inom miljöteknik (Cleantech) under år 2021. Sedan toppåret 2008 med en investeringsvolym på 700 mkr har de årliga miljöteknikinvesteringarna varit på en låg nivå fram till år 2020. Under år 2021 ökade investeringsvolymen till totalt 1 016 mkr, vilket innebär en ökning på 884 mkr från föregående år. Investeringsnivån är nu för första gången klart högre än toppåren 2008 och 2009. Vid sidan om fortsatt ökade VC-investeringar

Företagsstöd under pandemin – lärdomar inför framtida kriser17.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

De statliga stöden till näringslivet under pandemin påverkade sysselsättningen positivt och bidrog till att antalet konkurser minskade. Men alla branscher gavs inte samma möjligheter att söka och ta del av stödet. Det är några av de slutsatser som sammanfattas i en ny rapport från Tillväxtanalys och som mynnar ut i sju rekommendationer. Rapporten presenteras i samband med ett seminarium som hålls i Stockholm idag, tisdag 17 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum