Linköpings kommun

Ny rapport visar hur omsorgen kan bli bättre

Dela

Till följd av coronapandemin tillsatte Allians för Linköping en referensgrupp med uppgift att se över hur hemtjänst och äldreboenden drabbades av pandemin. Referensgruppen har nu kommit med en rapport och där dras ett par slutsatser.

För det första framgår att det behövs mer samarbete mellan kommun och region. När vården är högt belastad måste samarbetet fungera bättre. En mer sammanhållen vård underlättar mer för personalen och ökar tryggheten för patienterna.

– Samverkan mellan kommun och region är ett stort förbättringsområde där det finns stor möjlighet för utveckling. Det ökar tryggheten för både personal och patienter och är ett utvecklingsarbete vi måste göra, säger Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden.

– Jag är övertygad om att vi kommer kunna lära oss mycket av hanteringen av covid-19 och det är en styrka att vi börjar göra det redan nu. Lärdomarna kommer att hjälpa oss att förbättra vårt arbete för bästa möjliga omvårdnad och arbetet med att attrahera och behålla värdefulla medarbetare inom omsorgen, säger Annika Krutzén (M), ansvarigt kommunalråd för social- och omsorgssektorn.

Det behövs också mer tydliga rutiner för hur man hanterar skyddsutrustning. Rutinerna har upplevts som otydliga och det har lett till en stor otrygghet på arbetsplatser. Östergötland är en region som haft god tillgång på skyddsutrustning jämfört med många andra regioner. Trots det har skyddsmaterial varit en bristvara, vilket gör att det krävs en mer noggrann planering kring användandet och lagerhållningen vid en framtida kris.

– Coronapandemin har tydligt visat på behovet av att förbättra hälso- och sjukvården i kommunal regi. Vi ser behovet av fler sjuksköterskor och specialistundersköterskor i äldreomsorgen för att åstadkomma detta. Det är även viktigt inför framtiden när kraven på den kommunala äldreomsorgen ökar och behovet av sjukvård ökar, säger Göran Gunnarsson (C), ledamot i äldrenämnden och sammankallande i referensgruppen.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Polisen och Försäkringskassan ansluter sig till kommunens arbetsgrupp mot bidragsbrott4.5.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Varje år utbetalas stora bidragsbelopp till personer som inte har rätt till ekonomisk hjälp. Dessa allvarliga brott innebär enorma kostnader för samhället och måste på alla sätt stävjas. Allians för Linköping har därför inlett ett operativt samarbete mellan Linköpings kommun och aktörer inom bostadssektorn, ett samarbete som nu utökas med Polismyndigheten och Försäkringskassan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum