Linköpings kommun

"Ny region bra för Linköping och Östergötland"

Dela

Linköpings kommun välkomnar indelningskommitténs förslag för Sveriges framtida regionala indelning. Indelningskommittén föreslår att Region Östergötland tillsammans med landstingen i Småland bildar ny region.

– Större regioner behövs för att säkra underlag och resurser för framtidens sjukvård, utbildning och infrastruktur. På så vis kan också det demokratiska inflytandet på regional nivå öka. Linköping är redan idag ett regionalt nav, men vi behöver ingå i ett större sammanhang, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund.

En region med Östergötland och Smålandslänen innebär inte att förbindelserna med Stockholm och Mälardalen blir mindre viktiga.

– Vårt arbete för Ostlänken är ju ett sätt att utveckla våra redan goda förbindelser mot Stockholm. I framtiden kommer förbindelserna söderut också att bli viktiga. Linköping har ett strategiskt läge mellan de tre storstadsregionerna, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund.

En region för Östra Götaland får ett stort och rörligt befolkningsunderlag. Näringslivet är både brett och högspecialiserat. Inom regionen finns Linköpings universitet, Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar, samt Högskolan i Jönköping. Här finns högspecialiserad vård vid såväl Universitetssjukhuset i Linköping, som vid flera länssjukhus. Två Europavägar och södra stambanan binder ihop regionen.

Tillsammans med Jönköping och Kalmar utgör Östergötland redan idag en sjukvårdsregion.

– Universitetssjukhuset är oerhört betydelsefullt för både Linköpings och regionens utveckling. Det behövs ett stort befolkningsunderlag för att bibehålla och utveckla den högspecialiserade sjukvården, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund.Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum