Svenska Cykelförbundet

Ny säsong för Emil Lindgren – med många viktiga roller för svensk MTB

Dela
Emil Lindgren, 38 år, åker till SWE Cup-premiären i sin gamla hemort Säter som regerande totalsegrare. Egentligen är pollenproblemen så stora att han borde avstå start, men i sin roll som stor ambassadör för MTB-sporten i landet är det egna tävlandet fortfarande en viktig del. Sedan tillkommer coachande och jobbet med Team Serneke Allebike, som går in i sin åttonde säsong som UCI mountainbike team.

Vi klarar av det här med Emil Lindgren och trädpollensäsongen på våren direkt.

”Så här illa är det varje år. Det stora problemet är att jag får obehagliga biverkningar av medicineringen, så det är bara att bita ihop. Jag blir svagare och riktigt trött fram tills mitten av maj då det släpper”, sammanfattar Emil Lindgren.

Men tro inte att Emil är bitter för det inför helgens SWE Cup-premiär med Klippingracet.

”Nej då, det är fortfarande kul att cykla, i alla fall på träning. På tävlingarna ser jag det som någon slags skyldighet att vara med. Till sporten. Framför allt i Säter då jag kommer därifrån. Sedan tävlar vi ju i en cup som jag har vunnit de senaste åren. Jag bör därför ändå vara med och försöka göra det så bra som möjligt”, säger Emil Lindgren.

Senaste säsongen som han tävlade internationellt var 2021. Numera är det i första hand Långloppscupen plus Cykelvasan och i andra hand SWE Cup som gäller.

”Jag tänker att så länge som jag är på den här nivån kan jag i min roll som coach lättare analysera andras fart och bolla erfarenheter. Det var senast på ett juniorlandslagsläger intressantare att se de här cyklisterna precis nära runt hela varvet; styrkor och svagheter. Att se de bästa unga cyklisterna utmana varandra och…de har speeden! Då kan jag vara med och gynna cykelsport här i landet. Mitt mål är att fortsätta vinna så länge jag kan”, säger Emil med ett skratt.

I Team Serneke Allebike finns allt från ett stabilt långloppsteam till flera av landets mest lovande cyklister, som exempelvis toppjunioren Edvin Elofsson som har anslutit från Mjölby till i år och landslagskollegan i U23, just nu skadade Oscar Lind.

”Sedan finns det unga cyklister som vi stöttar upp med material, som Leo Lounela som kör på våra cyklar men tävlar vidare för Strängnäs Bilforum Racing team. Det är fantastiskt kul att så många bra unga cyklister kommer fram just nu. Kan jag och teamet inspirera någon att få uppleva det jag har fått, att kunna leva på sin idrott, är det värt så mycket för mig. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter – då jag vet vad som behövs”, säger Emil Lindgren.

”Sedan är det inget självändamål att ta sig utomlands och leva på sin sport. Det är få förunnat då man måste ha något extra som svensk cyklist. Det är en häftig grej att kämpa för att vara bäst i Sverige i sin sport också”, tillägger han.

Emil gläds åt att det finns andra svenska team för unga cyklister, både inom MTB och landsväg.

”Vi har intresse av att folk cyklar fort. Ungdomar, juniorer och U23. Det i kombination med klubbarnas jobb och landslaget kan ge en möjlighet för fler att lyckas internationellt.”

Och du känner flåset i nacken på SWE Cup och andra svenska tävlingar nu va?

”Absolut, så var det redan förra året och det är på tiden att jag och Mathias Wengelin utmanas fullt ut. Framför allt gillar jag bredden på dem som kommer underifrån. Det är inte jättemånga som står säkert på startlinjen inför ett svenskt lopp numera. Jag ser det som att svensk MTB-sport har en rolig tid framöver, men man måste också ha en jäkla bredd för att det ska gå att få fram några få cyklister som tar sig hela vägen. Det behövs lite olika karaktärer.”

Emil Lindgren betonar jobbet som krävs i alla led för att en cyklist ska kunna nå världstoppen först som junior, och sedan även senior – vilket trots allt sker väldigt sällan.

”Alla olika led är viktiga; klubbar, team och landslag. För att driva runt team krävs fruktansvärt mycket arbetstid. Det krävs en passion för sporten. Vill vi ha duktiga cyklister så behöver alla dra sitt strå till stacken. Och vi behöver ha en trevlig gemensam stämning på träning och vid sidan om banan; när vi rejsar är det det full gas men sedan måste vi ha en fin cykelgemenskap. Hela den grejen är viktigt för mig att vara en del av, nu närmast i Säter.”

”Det ska också bli kul att se hur Cykelsverige ligger till. Några av de bästa U23-cyklisterna är skadade, men det är något som de flesta måste gå igenom. Några andra, som till exempel André (Eriksson, Varberg), ser ut att vara i bra form. Nu får vi se om några andra kan steppa upp och ta det där steget.”

För egen del är Långloppscupen som han vann förra året, trots att det bara stämde fullt ut i några lopp, och Cykelvasan som han vann 2022 prio ett numera.

”Megaviktigt för mig både för personlig del och gentemot sponsorerna. Och kul lopp! Vi har ett härligt team och det är roligt att flera andra duktiga cyklister som normalt sett inte har kört Långloppscupen gör det i år.”

En av dem är Jakob Söderqvist, som nyligen vann en etapp i Frankrike på landsvägscykeln och tar sikte på U23-världscupen i XCO/XCC.

”Jag tycker att han gör HELT RÄTT i att köra lite av varje för då utvecklas man som cyklist. Hårdheten i klungkörningen är en ingrediens som är fördelaktigt att ha med sig på XCO. Ta när man kommer till ett jättestort startfält i platser som Nove Mesto, då är det bra att ha lite koll. Det är också bra med ett och annat långlopp”, säger Emil Lindgren.

”MEN det är också lätt att det blir för mycket för de här duktiga cyklisterna på väg uppåt. Det är viktigt att man inte bränner sig och tävlar för mycket, utan vågar vila.”

Text: Tomas Larsson/Svenska Cykelförbundet
Foto: Jessica Blomqvist/@jessicaelinas

Både text och bild är fria för publicering men viktigt att ange fullständig cred på bilden, önskas fler bilder kontaktas fotografen på jessica@allebike.se. 

Bilder

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Klyver i vita tröjan, Forssell fyra och Lundmark femma – fin dag i Estland för bägge landslagen28.5.2023 13:45:34 CEST | Pressmeddelande

Det blev en fantastisk fin svenskdag under lördagen i estländska Tartu. Herrarnas andra etapp i Tour of Estonia avslutades med att att det blev dubbelt svenskt i ungdomstävlingen genom Hjalmar Klyver och Hugo Lennartsson samt att Hugo Forssell var fyra på etappen. Därmed blev Sverige också tvåa i lagtävlingen. Svenska damlaget satte innan des verkligen färg på endagarsloppet.

Anna Beck och Louise Jannering är laddade inför viktig världscup i USA26.5.2023 13:45:11 CEST | Pressmeddelande

När Anna Beck och Louise Jannering jagar guld i USA individuellt är det faktiskt ännu mera en andra svensk kvotplats som ett lag. Sammanhållningen i det lilla paralandslaget är extremt fin. Banorna i Huntsville-Alabama där det först världscup i tempo 27 maj och linje två dagar senare ska passa bra. De har acklimatiserat sig för värmen – vankas 30 grader och sol under linjeloppet – genom cykling i bastu.

Kostnadsfritt för tävlingar på väg under 2023 – Svenska Cykelförbundet om regeringsbeskedet5.5.2023 13:09:11 CEST | Pressmeddelande

Regelverket för evenemang på statliga vägar har orsakat stora kostnader för ideella cykelföreningar. I dag fredag gav regeringen ett välkommet besked om att våra föreningar inte ska behöva betala för exempelvis omskyltning på statliga vägar i samband med motions- och tävlingslopp under 2023. Ett stort glädjebesked! Men frågetecken återstår för 2024 och framåt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum