Region Örebro län

Ny satsning på landsbygd och kultur

Dela

Kultur gör bygder och orter levande. Detta är en viktig pusselbit i samhällets utveckling. Ett nytt projekt med stöd från Kulturrådet handlar om kulturens roll i landsbygdsutveckling.

Landsbygdens kulturaktiviteter bottnar ofta i lokala rötter och traditioner. De bidrar alla till att utveckla landsbygden på olika sätt. Nu har Region Västmanland och Region Örebro län gått ihop i en gemensam satsning. Hösten 2022 startar det nya projektet ”Kulturella kraftfält på landsbygden”.

–  Vi ska börja med att hitta olika goda exempel där kultur på landsbygden betyder mycket för bygden eller platsen, säger Anders Bro, utvecklingsledare Region Örebro län och medlem i projektgruppen.

Kulturens betydelse för en levande landsbygd 

”Kulturella kraftfält på landsbygden” handlar om att undersöka och sprida kunskap om hur kultur är en del av landsbygdsutveckling. Kommuner, företag och civilsamhällets organisationer i Örebro och Västmanlands län blir viktiga parter i projektet.

–  Vi vill synliggöra hur de ideella krafterna på landsbygden tillsammans med aktörer inom kulturområdet bidrar och stärker utvecklingen av våra två län, säger Katarina Strömgren Sandh, kulturchef Region Örebro län.

Internationell samverkan

Det finns ett stort intresse för landsbygd och kultur även utanför Sveriges gränser. Därför kommer projektet också handla om internationellt erfarenhetsutbyte.

– I och med den här satsningen tar vi ett stort steg framåt för att uppmärksamma och betona både landsbygdens och kulturens roll i det regionala utvecklingsarbetet, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden, Region Örebro län.

Projektet Kulturella kraftfält på landsbygden är treårigt och startar hösten 2022. Projektet genomförs tillsammans med Region Västmanland och finansieras med stöd från Kulturrådet, Region Örebro län samt Region Västmanland.

Nyckelord

Kontakter

Torbjörn Ahlin, ordförande i kulturnämnden, Region Örebro län, telefon: 073-842 74 54
Katarina Strömgren Sandh, kulturchef, Region Örebro län, telefon: 019-602 62 99

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Kunskapsdag för att säkra kompetensen på framtidens arbetsmarknad7.6.2022 08:41:32 CEST | Pressinbjudan

Samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög i länet finns en kraftig efterfrågan inom vissa branscher på kompetent och utbildad personal. Region Örebro län arbetar i flera projekt för att långsiktigt förbättra kompetensförsörjningen och därmed komma tillrätta med den obalans som i dag finns på länets arbetsmarknad. Ett steg för att få fler i studier som kan leda till arbete är den konferens som anordnas i Örebro den 8 juni, Framtidens arbetsmarknad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum