Jönköpings kommun

Ny satsning ska stärka lokala kulturaktörer

Dela

Föreställningar för de minsta, en galen pianoshow med Schuberts musik och fler kulturupplevelser för både äldre och yngre. Det väntar kultursugna invånare i Jönköpings kommun i höst och vinter.

- Satsningen kommer att stärka frilansande kulturaktörer. Vi gör det här med tanke på pandemins konsekvenser för kulturlivet, säger Julia Sandwall, avdelningschef för kultur och bibliotek i Jönköpings kommun.

Kultur- och fritidsförvaltningen i Jönköpings kommun har för första gången upphandlat kulturarrangemang och kulturaktiviteter. Det görs för att skapa fler arbetstillfällen för enskilda kulturaktörer, men också för att bidra till ett mer levande kulturliv i Jönköpings kommun under hösten och vintern 2021.

- Vårt mål är att ge kommuninvånarna mer kultur under hösten och vintern. Jag hoppas att alla tar chansen att njuta av dessa upplevelser i hela kommunen, både den yngre och äldre generationen. Det är en bra bredd och geografisk spridning på arrangemangen, säger Eva-Karin Andén Dahlgren, tf enhetschef kulturproduktion.

Clowner och galen painoshow

Först ut är föreställningen ”Rödluvan och clownen” som kommer spelas för barn runt om i vår kommun på olika oväntade och nya platser. Den 3 november gästar föreställningen Österängens konsthall för att sedan spelas i Skärstads hembygdsförening, IKPHstugan, Norrahammars Folkets hus, Grenna kulturgård och Norra Unnaryd för att nämna några platser.

Det kommer också finnas möjlighet att uppleva konceptet ”Pop-Up Schubert” där en galen pianist och en operasångare leder deltagarna genom en fartfylld och kreativ musikalisk salong. Genom Franz Schuberts musik skapas dans och dikt vilket till sist blir en riktig skrattfest!

Ljusinstallation i Rådhusparken

Den 4–5 december kan du uppleva en spännande ljusinstallation i Rådhusparken - ”BAGS of LIGHT” beståendes av vita lysande papperskassar som är utsmyckade av barn och ungdomar från olika stadsdelar i Jönköpings kommun. Med installationen ges framtidens generationer plats i det offentliga rummet.

”Skrönor och Skrän med berättelser från förr” är en spexig sång- och musikföreställning med invävda skrönor och folksagor om trollpackor, starka kvinnor, tomtar, knytt och oknytt. Du kommer att möta skådespelare Lisbeth Johansson och musikerna Anna Gustavsson och Carita Jonsson på dragspel och diverse instrument.

Det blir också ”Slöjd för alla” – ett koncept där barn och unga får arbeta med återbrukat material i kombination med traditionellt slöjdmaterial. Tillsammans diskuteras kulturarv och hur vi kan bidra till mindre konsumtion i samhället.

Tider och mer information finns på www.jonkoping.se

Nyckelord

Kontakter

Eva-Karin Andén Dahlgren, tf enhetschef Kulturproduktion, eva-karin.anden-dahlgren@jonkoping.se, 036 – 10 66 93

Julia Sandwall, avdelningschef för Kultur och bibliotek, Jönköpings kommun: julia.sandwall@jonkoping.se, 036-10 50 71

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 143 400 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum