Universeum

Ny sengångarhona flyttar in i Universeums regnskog

Dela

Idag släpps en ny sengångarhona ut i Universeums regnskog. Hon kommer gå tillsammans med en äldre hona och en hane, som förhoppningsvis finner den nya honan intressant. Nu hoppas Universeums zoolog att det äntligen ska bli sengångarungar.


Media är varmt välkomna till utsläppet av sengångarhonan måndag 13 maj kl 13.00. Anmäl gärna deltagande i förväg till Charlotte Mansfield.


På Universeum finns sedan tidigare en hona och hane. Då honan börjar bli till åren rekommenderade artens stambokförare science centret att ta in en ny yngre hona som kan bilda par med den åtta år gamla hanen. Den 1 april hämtades så en sengångarhona på Aalborg Zoo. Den nya honan har sedan dess suttit i karantän, men är nu redo att släppas ut i regnskogen på Universeum.

– Det känns fint att få introducera en ny hona. Vår förhoppning är att hon och hanen som vi haft hos oss i fyra år blir förtjusta i varandra och får ungar så småningom. Hon är bara knappt två år gammal och sengångarhonor blir könsmogna vid fyra till fem års ålder, så vi får ha lite tålamod, säger Daniel Iglesias, djurvårdare på Universeum.

Att para sig, föda ungar och ta hand om dem är för de flesta arter ett naturligt och grundläggande behov som också ger djuren ett aktivt och rikt liv. Den upplevelsen har den äldre honan aldrig fått vara med om. Hon har bara fått en dödfödd unge under sitt snart 30 år långa liv och nu är hon sannolikt för gammal för att få några ungar.

Ett par – två arter

Den äldre honan kom till Universeum 2012 tillsammans med den hane hon levt med i 20 år. 2013 upptäcktes att de två sengångarna var av olika arter – en zoologisk sensation på många sätt. Honan var av arten Linnés tvåtåiga sengångare och hanen en Hoffmans tvåtåiga sengångare.

Hanen var en av få av sin art i Europa och därför mycket intressant ur avelssynpunkt. Han fick flytta till Skansenakvariet och de två honorna av Hoffmans tvåtåiga sengångare där. 2015 blev han pappa till tvillingar och 2016 till ännu en unge.

Den äldre honan på Universeum fick 2015 sällskap av ny hane.

– Den äldre honan och hanen har gått tillsammans sedan dess, men några ungar det inte blivit. Troligen är hon för gammal. Sengångare kan bli upp mot 40 år gamla, så nu lägger vi vår kraft på att berika hennes liv på andra sätt, säger Daniel Iglesias.

Hona eller hane?

Om den äldre honan har ett smått osannolikt liv bakom sig så startade hanens lika märkligt. Han föddes på Wilhelma zoo och botaniska trädgård i Stuttgart, men könsbestämdes som hona. Efter flytten till Twycross zoo hoppades man på att nytillskottet skulle få ungar tillsammans med hanen där.

Men så blev det så klart inte – båda var ju hanar. När det stod klart fick han flytta till Universeum och Twycross zoo invänta en annan hona.

FAKTA | Sengångare på Universeum

  • Äldre hona född 1990. Kom till Universeum från Dyreparken i Kristiansand 2012.
  • Hane född 2011 på Zürich Zoo. Kom till Universeum från Twycross Zoo 2015.
  • Hona född 2017 på Aalborg Zoo. Kom till Universeum 1 april 2019.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

031–335 64 00http://www.universeum.se

Universeum är Nordens mest besökta science center. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Genom vårt arbete stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Universeum siktar mot rymden med akademi och näringsliv13.9.2019 15:10:00 CESTPressmeddelande

Hoppa på månen, pricka Mars med en rymdfarkost och svischa förbi stjärnor och svarta hål i det digitala planetariet. Imorgon öppnar Rymdresan, Universeums helt nya utställning om människan och rymden. Redan idag offentliggör Universeum ett nytt partnerskap: GKN Aerospace ansluter till vetenskapscentrets satsning på att öka kunskaperna om rymden liksom kännedomen om rymdindustrins betydelse för en hållbar utveckling.

Ungas kraft bygger broar mellan samhälle, skola, familj och näringsliv10.6.2019 13:07:00 CESTPressmeddelande

Ungas kraft är en unik satsning, inte bara i Sverige utan i Europa. Satsningen drivs av Universeum tillsammans med Göteborgsregionen och Göteborgs Stad och följs av forskare från Göteborgs universitet. Ungas kraft syftar till att få fler unga att klara grundskolan och söka sig vidare till fortsatta studier. På sikt bidrar satsningen till att stödja landets kompetensförsörjning och minska utanförskapet i samhället. 800 elever med familjer samt 200 lärare och annan skolpersonal på Landamäreskolan och Svartedalsskolan deltar i satsningen som nu avslutat det andra läsåret av tre. Efter sommaren går Ungas kraft in på sin näst sista termin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum