Axess

Ny serie i Axess TV - Bruken som byggde Sverige!

Dela

En gång var de Sveriges pulserande hjärta - bruken. Nu är de monument över en svunnen tid. I fyra avsnitt besöker Torbjörn Elensky och Marie Steinrud några av de järnbruk som byggde Sverige.

Bruken som byggde Sverige är Axess TV:s nya satsning för höstsäsongen. Vi har filmat på plats på fyra bruk i Västmanland och Dalarna, Norn, Engelsberg, Ramnäs och Wanbo. 
Programledare är Torbjörn Elensky, författare och skribent, och Marie Steinrud, doktor i etnologi och en av Sveriges ledande experter på historiska järnbruk.
I fyra avsnitt ställs stora frågor på små platser - Hur levde människorna? Hur kunde enskilda individers val påverka hela Sveriges, och därmed världens, historia? Och hur hängde alla dessa järnbruk och människors levnadsöden egentligen ihop med varandra? 

För att få en exklusiv förhandstitt på första avsnittet av Bruken som byggde Sverige, klicka på länken nedan. 

Bruken som byggde Sverige. Avsnitt 1. Norns bruk.

Bruken som byggde Sverige har premiär den 16 september klockan 21.00 i Axess TV. Du kan även se den på https://www.axess.se/tv/bruken-som-byggde-sverige/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Axess
Axess
Jakobsbergsgatan 2
111 44 Stockholm

http://www.axess.se

Axess TV sänder program inom kultur, samhälle och vetenskap. Utbudet består av egenproducerade program och utvalda internationella produktioner.

Följ Axess

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Axess

Fullmatat sommarnummer om aktuella fackböcker att läsa och nya statyer att resa15.6.2021 06:35:00 CEST | Pressmeddelande

Vad ska du läsa i sommar? Axess juninummer innehåller extra många sidor med recensioner av aktuell svensk facklitteratur. Dessutom har vi ställt två frågor till tolv skribenter: "Över vem eller vilka vill du resa ett nytt minnesmärke? Var borde det stå?" Resultatet blev både tänkvärt och underhållande. Detta och mycket mer i Axess nr 5: i butik från den 22 juni, men hos prenumeranterna och på webben redan nu. Trevlig läsning och glad sommar önskar Axess!

"Vart tog jobben vägen?"17.5.2021 10:01:50 CEST | Pressmeddelande

I nya numret av Axess diskuteras den svenska arbetslösheten som är en av EU:s högsta. Varför ser det ut som det gör och vad säger förändringarna om Sverige? Detta diskuterar Torbjörn Hållö, Susanne Spector, Johan Eklund, Josefin Utas och Lotta Gröning. Dessutom skriver Anders Alvestrand målande om giganterna från Delft, Svante Lovén om det geniala med Bob Dylans röst och Bengt Ohlsson konstaterar att om inte Sverigedemokraterna fanns skulle vi nog vara tvungna att uppfinna dem. Missa inte Axess nr 4/2021!

"Att tänka fritt har blivit fel"12.4.2021 11:44:43 CEST | Pressmeddelande

I nya numret av Axess skriver Matthew Goodwin, professor i statsvetenskap vid University of Kent, en exklusiv artikel som förklarar den brittiska regeringens initiativ för att skydda idémässig mångfald och yttrandefrihet vid universiteten. Sex svenska akademiker kommenterar och sätter in tankarna om den akademiska monokulturen i ett svenskt perspektiv. Därutöver skriver Per-Arne Bodin, professor i slaviska språk, en essä om katten i rysk kulturhistoria. Och PJ Anders Linder skriver i sin ledare att det inte är någon liten sak att som kungen under 75 år i det ständiga strålkastarljuset förbli lojal mot en institution och ett uppdrag som man inte har sökt sig till självmant. Det och mycket mer i Axess nr 3!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum