Specsavers Sweden AB

Ny Sifo visar stor okunskap: Kolla dina ögon – innan det för sent!

Dela

En synundersökning hos en optiker kan upptäcka en ögonsjukdom i tid. Men 1,4 miljoner svenskar känner inte till den möjligheten. Optikkedjan Specsavers och Synskadades Riksförbund går nu ut i upplysningskampanj för att förebygga ögonsjukdomar. Författaren Denise Rudberg blir i samband med detta Specsavers ambassadör i frågor om ögonhälsa.

Var femte svensk antingen har eller har haft en någon typ av ögonsjukdom. Grå starr, glaukom (grön starr), åldersförändringar i gula fläcken och andra skadliga förändringar i näthinnan är de vanligaste ögonsjukdomarna.

– Regelbundna synundersökningar är det enda sättet att i god tid upptäcka och förebygga ögonsjukdom, säger Caroline Schiller, produktchef och optiker Specsavers.

Motsvarande 1,4 miljoner svenskar känner inte till att en tidig upptäckt kan mildra eller förebygga ögonsjukdomar. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Specsavers.

I Sifon framgår att 21 procent av svenska folket inte har gjort en synundersökning de senaste fem åren. Fem procent har aldrig testat synen.

Närmare en fjärdedel känner inte till att man kan göra undersökningen hos en optiker.

Under hösten kommer Specsavers och Synskadades Förbund att genomföra en upplysningskampanj.

– Det borde vara lika naturligt att undersöka sina ögon regelbundet som att gå till tandläkaren, säger Neven Milivojevic, verksamhetsledare på Synskadades Riksförbund.

I samband med att kampanjen har Specsavers även presenterat sin nya ambassadör, författaren Denise Rudberg. Hon kommer att medverka på olika sätt kring informationsarbetet om ögonhälsa och vikten att av kolla ögonen.

– Jag vill hjälpa till att öka medvetenheten kring ögonhälsa och vikten av att kolla sina ögon. Min mormor drabbades av grön starr vilket ledde till att hon knappt såg något alls mot slutet av hennes liv. Hon blev orolig av sin nedsatta syn och hennes balans påverkades också av detta. Grönstarr visade sig också vara ärftligt varför jag nu går på väldigt regelbundna kontroller, till och med oftare än till tandläkaren, säger hon.

Fakta/ögonsjukdomar

Under perioden 1997-2016 har 750 830 svenskar diagnostiserats med grå starr, vilket är den enskilt vanligaste ögonsjukdomen.
Förändringar i näthinnan, till exempel i gula fläcken är näst vanligast, och finns konstaterad hos över 320 000 svenskar.

Glaukom (grön starr) har över 270 000 personer.

Närmare 135 000 svenskar har ögonförändringar till följd av diabetes.

Källa: ”Ögonhälsan i Sverige, Specsavers 2018”.

www.mynewsdesk.com/se/specsavers/documents/rapport-oegonhaelsan-i-sverige-75657

Kontakter

SRF:

Neven Milivojevic
Verksamhetsledare
neven.milivojevic@srf.nu
08-39 93 36

 

Om

Specsavers Sweden AB
Specsavers Sweden AB
Box 205
401 23 Göteborg

http://www.specsavers.se

Specsavers är en av Sveriges största optikkedjor. Genom att erbjuda bra priser, god service och hög professionell kunskap ger Specsavers sina kunder värde för pengarna. Specsavers är ett familjeägt företag som grundades 1984 på Guernsey. Företaget har över 1 600 optikbutiker med cirka 30 000 medarbetare i Storbritannien, Irland, Nederländerna, Sverige, Norge, Danmark, Finland, Spanien, New Zealand och Australien. Specsavers erbjuder produkter av hög kvalitet till fördelaktiga priser. Specsavers etablerade sig i Sverige 2004 och har idag drygt 113 butiker. 

Följ Specsavers Sweden AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specsavers Sweden AB

100 000 svenskar omedvetet drabbade av lömsk ögonsjukdom8.3.2019 08:30:00 CETPressmeddelande

100 000 svenskar vet inte om att de bär på den lömska folksjukdomen glaukom (grön starr). På söndag inleds Världsglaukomveckan och det viktigaste budskapet är att kolla ögonen i tid. Något som författaren Denise Rudberg, Specsavers ögonhälsoambassadör är i högsta grad medveten om: – Min mormor drabbades och jag märkte hur det påverkade hennes livskvalitet, jag går och kontrollerar mina ögon regelbundet, säger hon.

Inför sportlovet: 2 av 3 svenskar skyddar ej ögonen med solglasögon på vintern24.1.2019 10:34:02 CETPressmeddelande

Solens UV-strålar kan på sikt orsaka ögonsjukdomar, och vintersolen kan vara ännu mer skadlig än under sommarhalvåret. Men 2 av 3 svenskar, 65 procent, skyddar inte sina ögon med solglasögon under soliga vinterdagar. – Vi behöver lära oss att ögonen, precis som huden, behöver skydd mot solen och det gäller även vintertid, säger Caroline Schiller, produktchef och optiker på Specsavers, som också ger tips på hur man skyddar sina ögon på vintern.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum