Collectum

Ny Sifoundersökning: Varannan svensk vet inte hur de kan påverka sin pension

Dela

Mer än varannan svensk, 54 procent, tycker att det är krångligt att förstå hur de kan påverka sin pension. Bland 18–24-åringar är motsvarande siffra 63 procent. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.

– Jag har förståelse för att många upplever att pensionsfrågor är svåra. Mitt viktigaste tips är att se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Kollektivavtalad tjänstepension kan ge dig upp till två tredjedelar av lönen när det är dags för pension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Totalt tycker 54 procent av svenskarna att det är ganska eller mycket krångligt att förstå hur de själva kan påverka sin pension. Jämfört med 2010, då samma fråga ställdes, har andelen sjunkit med 11 procentenheter.

– Det är goda nyheter att allt färre tycker att det är krångligt att förstå hur de kan påverka sin pension, men siffran är fortfarande för hög. Det absolut enklaste sättet att få koll på sin framtida ekonomi är att göra en pensionsprognos på minPension.se, säger Tomas Carlsson.

Pensionen kommer vanligen från tre håll: allmän pension från staten som motsvarar knappt hälften av den tidigare lönen i pension, tjänstepension från jobbet för de allra flesta, samt från ett eventuellt privat sparande. Ju mer man har arbetat och ju högre lön man har haft, desto mer får man i pension.

Tjänstepension kan ge upp till två tredjedelar av den tidigare inkomsten i pension. Den som har en månadslön på 40 000 kronor måste spara nästan 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 50 000 kronor i månaden behöver spara nästan 5 000 kronor, visar Collectums beräkningar.


Pressbilder på Tomas Carlsson, pensionsexpert, finns här.


Fakta: Expertens tips för bättre pensionskoll

1. Säkra tjänstepensionen 
Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

2. Betala låga avgifter
Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Några tiondels procent i avgift kan betyda hundratusentals kronor i skillnad när du går i pension.

3. Jobba så mycket och länge du kan
Alla har inte möjlighet att jobba heltid eller långt upp i åldern, men hur mycket och hur länge du har jobbat i livet har betydelse för hur stor din pension blir.


4. Välj rätt skydd för familjen
Så länge din familj är i behov av ekonomisk hjälp ifall du skulle gå bort, är det bra att ha efterlevandeskydd. När barnen blivit vuxna, se över skydden för att höja din egen pension.


5. Kolla din prognos en gång per år
Gå in på minPension.se en gång om året för att få en samlad bild av hur stor din pension kan bli. Ju bättre koll du har, desto mindre oro behöver du känna kring din pension.

Faktaruta: Tjänstepensionen ITP
Tjänstepensionen ITP är resultatet av många års samarbete mellan fack och arbetsgivare. I dag omfattar tjänstepensionen ITP 2,6 miljoner privatanställda tjänstemän på 37 000 företag som har kollektivavtal. Under 2021 betalade
arbetsgivarna in 60 miljarder kronor till tjänstepensionen ITP vilket motsvarar 164 miljoner kronor om dagen.


Om undersökningen

På uppdrag av Collectum genomförde Sifo 1 039 online-intervjuer i februari 2022 samt 1 000 telefonintervjuer i december 2010 med personer över 18 år.

Tycker du att det är enkelt eller krångligt att förstå hur du själv kan påverka din pension?

 

2022

2010

Mycket enkelt

8%

5%

Ganska enkelt

34%

19%

Ganska krångligt

43%

38%

Mycket krångligt

11%

27%

Tveksam, vet ej

5%

11%

Bilder

Om

2,6 miljoner människor har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, som drivs utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning.

Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.

Collectum förmedlade 60 miljarder kronor i premier under 2021 mellan 37 000 företag och cirka tio försäkringsbolag. 

Följ Collectum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Collectum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum