Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny Sifoundersökning visar: Fler oroade över värdet på sin bostad

Dela

Coronakrisen har ökat svenskarnas osäkerhet kring värdet på den egna bostaden. En av tre bostadsägare, 27 procent, oroas nu över att värdet på deras bostad ska sjunka – en ökning från 19 procent i februari. Bland unga bostadsägare är oron ännu större. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

En av tre bostadsägare, 27 procent, oroas nu över att värdet på deras bostad ska sjunka – en ökning från 19 procent i februari.
En av tre bostadsägare, 27 procent, oroas nu över att värdet på deras bostad ska sjunka – en ökning från 19 procent i februari.

– Jag förstår att många känner sig oroliga just nu. Men bostadsmarknaden har visat sig förvånansvärt motståndskraftig mot effekterna av corona. Än så länge är priserna ganska stabila och det görs fler bostadsaffärer än samma period förra året, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I undersökningen svarar 27 procent av bostadsägarna att de är oroliga för hur värdet på den egna bostaden ska utvecklas. Det är en ökning från 19 procent i februari. Mest oroade är bostadsägare mellan 18–29 år, där över hälften oroas över värdeutvecklingen. Även här har andelen oroade ökat markant sedan i februari, från 27 till 51 procent.

– Framåt är tidsaspekten en nyckelfaktor – hur utdragen smittspridningen blir påverkar samhällsekonomin och därmed bostadsmarknaden. När läget upplevs osäkert är det extra viktigt att vara långsiktig – planera bostadsköpet efter de egna förutsättningarna och att hitta en bostad där man trivs och kan bo länge, säger Marcus Svanberg.

Oron för prisnedgångar minskar med åldern. Exempelvis uppger 18 procent av bostadsägarna över 65 år att de är oroade. Kvinnor är mer oroliga än män; 33 procent av kvinnorna uppger att de nu är oroliga för sjunkande bostadspriser medan 20 procent av männen uppger samma sak.

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och kommunikationsansvarig
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Om undersökningen:
Resultatet baseras på svar i två olika Sifoundersökningar. Den senaste genomfördes i maj 2020 och hade 1 000 svarande. Av dem ägde 78 procent sin bostad. Ovan jämförs detta med en Sifoundersökning som slutfördes i februari 2020 och hade 3 255 svarande. Där uppgav 76 procent att de ägde sin bostad. Båda med respondenter i åldern 18–79 år ur ett riksrepresentativt urval.

Bilaga

Oroar du dig för hur värdet på din bostad kommer att utvecklas?
(Maj 2020)

Ålder

Ja

Nej

Vet ej

Totalt

27%

72%

1%

18–29 år

51%

47%

3%

30–49 år

29%

69%

1%

50–64 år

18%

82%

0%

65–79 år

18%

82%

0%

Oroar du dig för hur värdet på din bostad kommer att utvecklas?
(Februari 2020)

Ålder

Ja

Nej

Vet ej

Totalt

19%

81%

1%

18–29 år

27%

68%

5%

30–49 år

22%

78%

1%

50–64 år

22%

78%

0%

65–79 år

16%

84%

0%

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En av tre bostadsägare, 27 procent, oroas nu över att värdet på deras bostad ska sjunka – en ökning från 19 procent i februari.
En av tre bostadsägare, 27 procent, oroas nu över att värdet på deras bostad ska sjunka – en ökning från 19 procent i februari.
Ladda ned bild

Om

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tegeluddsvägen 21
106 50 Stockholm

https://www.lansfast.se/

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Idag är vi Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och den tredje största aktören i branschen. Med 176 bobutiker och över 800 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2019 förmedlade företaget cirka 23 500 objekt till ett försäljningsvärde av 52,4 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närheten är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för fjärde året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2019.

Om Länsförsäkringar:
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Högtryck på bostadsmarknaden trots corona8.9.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

I augusti ökade både villapriserna och bostadsrättspriserna i Sverige med 2 procent. Trots coronapandemin har villapriserna stigit med 8 procent och bostadsrättspriserna med 4 procent det senaste året. Dessutom har även priserna på fritidshus ökat med 9 procent under samma period. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bostadsaffärerna ökar rekordstarkt11.8.2020 08:58:15 CESTPressmeddelande

Bostadsrättspriserna ökade med 1 procent under juli och har ett genomsnittspris på 2,2 miljoner kronor eller 37 872 kronor per kvadratmeter. Villapriserna steg under samma period med 2 procent och snittpriset uppgår nu till 3,0 miljoner kronor. Samtidigt har priserna på fritidshus ökat med 9 procent det senaste året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ny kartläggning inför antagningsbeskedet visar: Studentstäderna där det är billigast att köpa bostad9.7.2020 07:17:00 CESTPressmeddelande

I Sundsvall och Västerås får studenterna flest kvadratmeter bostadsyta för pengarna. Priset på ettor har dock sjunkit mest i Umeå och Linköping det gångna året. Dyrast är enrummarna i Stockholm, Göteborg och Lund. Det visar en ny kartläggning av bostadsrättspriser i svenska universitetsstäder, baserad på data från Svensk Mäklarstatistik, som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bostadsmarknaden tar ny fart8.7.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Bostadsrättspriserna förblev oförändrade under juni och har ett genomsnittspris på 2,6 miljoner kronor eller 39 295 kronor per kvadratmeter. Villapriserna steg under samma period med 2 procent och snittpriset uppgår nu till 3,4 miljoner kronor. Samtidigt har priserna på fritidshus ökat med 9 procent det senaste året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum