Järfälla Kommun

Ny skolorganisation i Järfälla höstterminen 2020

Dela

Järfälla kommun går över till traditionell stadieindelning med låg-, mellan och högstadium. Omorganisationen, som nu utformas enligt gällande läroplan, planeras vara på plats höstterminen 2020 och väntas framförallt ge pedagogiska vinster.

Till höstterminen 2020 införs den nya skolorganisationen i Järfälla. Foto: Alexander Mahmoud.
Till höstterminen 2020 införs den nya skolorganisationen i Järfälla. Foto: Alexander Mahmoud.

– Den nya skolorganisationen följer nuvarande läroplan och dess indelning av stadier. Detta gynnar pedagogernas arbete och skapar bättre förutsättningar för eleverna. Rektorer, lärare, elever och vårdnadshavare i våra referensgrupper ser positivt på denna förändring, trots att det kortsiktigt kommer att innebära vissa utmaningar, säger Nikoletta Jozsa (L), barn- och ungdomsnämndens ordförande.

Flera klara fördelar

Den nya skolorganisationen utformas efter gällande läroplan vilket kommer att stödja rektorernas och pedagogernas arbete på ett bättre sätt. Till exempel kommer läraren att kunna följa eleverna under hela mellanstadiet innan betyget sätts i årskurs 6. Det ger en bra grund för kvalitetsarbete då lärarna får mer återkoppling om hur eleven utvecklas under tre år.

– Vi stärker också det kollegiala lärandet och förbättrar tryggheten och studieron för våra elever. Dessutom får vi planeringsmässiga fördelar, som till exempel förenklad schemaläggning och tjänstefördelning, säger Annika Ramsell, barn- och ungdomsdirektör. En omorganisation bedöms även gynna kommunens attraktionskraft vid rekrytering av skolpersonal.

Den nya skolorganisationen skapar också bättre förutsättningar för att tillmötesgå vårdnadshavares och elevers önskemål i samband med skolvalet till högstadiet. Därför införs den nya skolorganisationen redan till nästa läsår, det vill säga till höstterminen 2020.

– Vi ser ett behov av att frigöra platser på högstadiet, där det idag råder brist på skolplatser i vissa kommundelar. När årskurs 6 istället tillhör mellanstadieskolorna, kommer högstadieskolorna kunna ta in fler elever i årskurs 7-9 vilket är mycket positivt, säger Nikoletta Jozsa.

Implementeras till hösten 2020

Den nya skolorganisationen med årskurserna F-3, 4-6 och 7-9 implementeras med start höstterminen 2020. Detta innebär att årskurs 6 kommer tillhöra mellanstadiet från och med höstterminen 2020. Eleverna som idag går i årskurs 5 kommer därför fortsätta i årskurs 6 på sin nuvarande skola. Först när eleverna ska börja i årskurs 7 lämnar de önskemål om skolplats i högstadiet.

Här kan du läsa mer om den nya skolorganisationen och vad den innebär: jarfalla.se/nyskolorg

Nyckelord

Kontakter

Nikoletta Jozsa (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, via presskontakt Anders Bengtsson anders.bengtsson@jarfalla.se, 08-580 286 48.

Annika Ramsell, barn- och ungdomsdirektör, annika.ramsell@jarfalla.se, 08-580 283 80

Bilder

Till höstterminen 2020 införs den nya skolorganisationen i Järfälla. Foto: Alexander Mahmoud.
Till höstterminen 2020 införs den nya skolorganisationen i Järfälla. Foto: Alexander Mahmoud.
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum