Umeå kommun

Ny skrift lyfter decennier av jämställdhet

Dela

Umeå kommun har under mer än 30 år arbetat systematiskt för att skapa ett jämställt Umeå. Nu publiceras en skrift där historiska tillbakablickar varvas med aktuella händelser och konkreta exempel från olika verksamheter.

– Umeå kommun arbetat med jämställdhetsfrågor på ett både strategiskt och banbrytande sätt under lång tid. Genom den här skriften får vi möjlighet att ta med oss dessa berättelser, göra ett nytt avstamp och inspirera andra till en fortsatt utveckling mot ett jämställt samhälle där alla har samma makt att forma samhället och sina egna liv, säger Charlotta Westerlund (S), ordförande i kommunstyrelsens jämställdhetsutskott, Umeå kommun.

Redan 1978 tillsattes den första jämställdhetskommittén i Umeå kommun. Sedan 1989 har kommunen ett mer systematiskt och institutionaliserat arbete, inte bara i den politiska strukturen utan också på tjänstepersonsidan. Samma år valdes Umeå som en av tre kommuner ut till att vara med i en regeringssatsning om lokalt jämställdhetsarbete. När det femåriga pilotprojektet avslutades blev jämställdhetsarbetet en permanent och integrerad del i kommunens organisation och tjänsten jämställdhetshandläggare inrättades.

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess och skriften är ett av flera sätt som Umeå kommun uppmärksammar det aktiva arbetet för ett jämställt Umeå. Skriften visar också på de goda möjligheter Umeå har att fortsätta utvecklas jämställt, bland annat genom att det finns ett stort lokalt engagemang för dessa frågor och en vilja att utmana och bryta maktordningar.

– Jämställdhet är något som hela tiden pågår och som kräver kontinuerliga insatser och aktiva val. Vi hoppas berättelserna i skriften kan inspirera andra till ett fortsatt arbete för ett samhälle fritt från stereotyper, sexism och homofobi. Det här är ett sätt för oss att inspirera till nya och viktiga politiska beslut för att fortsätta bygga ett jämställt samhälle, säger Solveig Granberg (C), vice ordförande i kommunstyrelsens jämställdhetsutskott, Umeå kommun.

Läs mer om skriften och kommunens jämställdhetsarbete här.

Charlotta Westerlund (S)
ordförande
jämställdhetsutskottet
Umeå kommun
070-565 52 66
charlotta.westerlund@umea.se

Solveig Granberg (C)
vice ordförande
jämställdhetsutskottet
Umeå kommun
070-220 78 26
solveig.granberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. 

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum