Ny studie kring ungas alkoholvanor – möjlighet till behandling till KBT via internet
En allt för stor konsumtion av alkohol kan orsaka stora problem, både psykiskt och fysiskt. Nu drar Karolinska Institutet tillsammans med Beroendecentrum Stockholm, under samordning av Centrum för psykiatriforskning, SLSO, igång en forskningsstudie för unga vuxna mellan 18-24 år som upplever problem med sitt drickande, där det ges möjlighet till behandling via KBT via internet (IKBT).

Tidigare forskning visar att personer med överkonsumtion av alkohol även ibland har samtidiga problem med andra psykiska besvär så som ångest eller depression.
– Syftet med den här studien är att undersöka om en redan etablerad psykologisk behandling, där en ung vuxen samt en eventuell medföljande närstående deltar, levererad i ett nytt format (via internet) kan hjälpa unga vuxna som upplever att de dricker för mycket, säger Maria Åbonde Garke, leg. psykolog, doktorand på Centrum för psykiatriforskning, SLSO.
Studien är den första att testa just den här behandlingen via internet riktad till den här målgruppen. Studien beräknas pågå under 2022 och en slutrapport planeras att läggas fram under våren 2023. Nitya Jayaram-Lindström, verksamhetschef på Centrum för psykiatriforskning är ansvarig forskare för studien.
– Vi vill också förstå hur behandlingen kan ha ytterligare positiva effekter på vanliga psykiska symptom så som stress och ångest, samt hur deltagarnas förmåga till prosocialt beteende spelar in i hur det går i behandlingen. Vi vill med vår studie ta reda på om det här är en behandling som passar unga vuxna med alkoholproblem, säger Nitya Jayaram-Lindström.
I studien kommer man även att försöka förstå varför unga personer får problem med alkohol, och hur det går efter att behandlingen är avslutad.
Kontakter
Maria Åbonde Garkeleg. psykolog, studiekoordinatorCentrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet
Kontaktperson för studien
Nitya Jayaram Lindströmfil. dr., verksamhetschef på Centrum för PsykiatriforskningCentrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet
Ansvarig forskare
Bilder

Länkar
Om

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Driftuppehåll i Alltid öppet natt mot 19 maj18.5.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Natten mellan onsdag 18 maj och torsdag 19 maj klockan 22:30-02:00 genomförs ett planerat underhållsarbete i appen Alltid öppet.
Stor ökning cannabisrelaterade diagnoser bland unga vuxna11.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen unga vuxna i Stockholms län med en cannabisrelaterad diagnos har fördubblats mellan år 2006 och 2019. Diagnoserna är vanligare bland yngre, män och personer med kort utbildning. Dessutom finns stora skillnader i förekomst mellan olika områden i länet, visar en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES).
Allt fler barn får diagnoserna adhd eller autism5.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler barn och ungdomar i Stockholms län får diagnoserna adhd eller autism. Det visar en rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) som undersökt vårdkedjorna för barn och unga med dessa neuropsykiatriska diagnoser.
Anonymt stöd kan hjälpa även personer med samsjuklighet2.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från Droghjälpen visar att majoriteten av de som hör av sig till den anonyma stödtjänsten lider av någon form av samsjuklighet. Samtidigt är många rädda för att söka hjälp och upplever det svårt att hitta rätt i vården. Stödet hos Droghjälpen minskade användarnas upplevda problem.
Dysmorfofobi – det finns behandling som hjälper 27.4.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Dysmorfofobi är en psykiatrisk diagnos som förekommer hos cirka 2 procent av den vuxna befolkningen i Sverige. Många av dessa får tyvärr inte rätt behandling för sina besvär. Det menar Daniel Östlund, leg. psykolog på OCD-programmet vid Psykiatri Sydväst i Region Stockholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum