Stockholms läns sjukvårdsområde

Ny studie kring ungas alkoholvanor – möjlighet till behandling till KBT via internet

Dela
En allt för stor konsumtion av alkohol kan orsaka stora problem, både psykiskt och fysiskt. Nu drar Karolinska Institutet tillsammans med Beroendecentrum Stockholm, under samordning av Centrum för psykiatriforskning, SLSO, igång en forskningsstudie för unga vuxna mellan 18-24 år som upplever problem med sitt drickande, där det ges möjlighet till behandling via KBT via internet (IKBT).
Fotograf: Long Truong, Unsplash
Fotograf: Long Truong, Unsplash

Tidigare forskning visar att personer med överkonsumtion av alkohol även ibland har samtidiga problem med andra psykiska besvär så som ångest eller depression. 

– ­Syftet med den här studien är att undersöka om en redan etablerad psykologisk behandling, där en ung vuxen samt en eventuell medföljande närstående deltar, levererad i ett nytt format (via internet) kan hjälpa unga vuxna som upplever att de dricker för mycket, säger Maria Åbonde Garke, leg. psykolog, doktorand på Centrum för psykiatriforskning, SLSO.

Studien är den första att testa just den här behandlingen via internet riktad till den här målgruppen. Studien beräknas pågå under 2022 och en slutrapport planeras att läggas fram under våren 2023. Nitya Jayaram-Lindström, verksamhetschef på Centrum för psykiatriforskning är ansvarig forskare för studien.

– ­Vi vill också förstå hur behandlingen kan ha ytterligare positiva effekter på vanliga psykiska symptom så som stress och ångest, samt hur deltagarnas förmåga till prosocialt beteende spelar in i hur det går i behandlingen. Vi vill med vår studie ta reda på om det här är en behandling som passar unga vuxna med alkoholproblem, säger Nitya Jayaram-Lindström. 

I studien kommer man även att försöka förstå varför unga personer får problem med alkohol, och hur det går efter att behandlingen är avslutad.

Kontakter

Maria Åbonde Garkeleg. psykolog, studiekoordinatorCentrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet

Kontaktperson för studien

Tel:070 285 96 14maria.garke@ki.se

Nitya Jayaram Lindströmfil. dr., verksamhetschef på Centrum för PsykiatriforskningCentrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet

Ansvarig forskare

Tel:072 248 30 92nitya.jayaram@ki.se

Bilder

Fotograf: Long Truong, Unsplash
Fotograf: Long Truong, Unsplash
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

Yrke påverkade inte tiden till återgång i arbete efter covid-1912.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det fanns ingen skillnad i tid till återgång i arbete efter långvarig sjukskrivning för covid-19 mellan olika yrken eller yrkesgrupper, visar en ny rapport från Centrum för arbets- och miljömedicin, (CAMM). Inte heller hög fysisk eller psykisk belastning i arbetet förlängde tiden till återgång i arbete. Däremot påverkade andra faktorer som när under pandemin sjukskrivningen skedde och ifall personen varit sjukskriven tidigare.

Metakognitiv terapi och vårdsamordnare effektivt mot ångestsyndrom och depression20.2.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Metakognitiv terapi är effektivt för att hjälpa den stora andelen patienter i primärvården med ångestsyndrom, vårdsamordnare som stöd leder till stora vinster för patienter med depression och många som är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa lider ofta av andra eller flera diagnoser än de är sjukskrivna för. Det visar en färsk avhandling av Sandra af Winklerfelt Hammarberg vid Liljeholmens vårdcentral.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum