Ny studie visar: Växande marknad för interiört trä
Fler vill ha synlig kvist i trägolv och väggpanel än kvistfritt, många föredrar trägolv i furu, en majoritet vill ha trä på ett eller flera ställen i hemmet och preferenser gällande heminredningsstilar är relativt lika i Europa. Det visar en ny studie om intresset för interiöra furuprodukter i hemmet. Bakom studien står branschorganisationen Svenskt Trä, Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet. Studien är genomförd inom forsknings- och innovationsprogrammet BioInnovation.
Studien utfördes som en enkätstudie i sju europeiska länder; Sverige, Norge, Storbritannien, Polen, Tyskland, Frankrike och Spanien och baseras på drygt 7000 svar. Syftet med studien var att undersöka Europas preferenser gällande interiöra träprodukter samt kartlägga intressanta segment och exportmarknader för de svenska sågverken.
Undersökningen visar tydligt att trä är ett efterfrågat material som har en självklar plats i många delar av hemmet. Preferenserna gällande heminredningsstilar (Modern, Skandinavisk, Klassisk och Lantlig) är relativt lika länderna emellan. Tydliga skillnader ses dock för var i hemmet konsumenterna vill ha trä och vissa skillnader kan även utläsas gällande utseende av träprodukter samt vid köp av heminredningsprodukter. Konsumenterna vill generellt ha mer trä i vardagsrum och sovrum än i kök samt trägolv och väggpaneler i ljusa kulörer uppskattas i större utsträckning än mörka och färgglada.
Studien visar bland annat att lister, golv och köksluckor är produkter man föredrar i trä. Mellan 28–51 % av de tillfrågade föredrar trälister och över 60 % vill ha trä- och parkettgolv i främst vardagsrum, men även i sovrum. Köksluckor i trä är också uppskattat, särskilt i Sverige, Storbritannien och Polen där över 60 % föredrar köksluckor i trä.
- I Spanien är stengolv vanligare, med eller utan golvlist i sten och preferensen för trälister är därmed lägre än i till exempel Skandinavien. Det är endast 16 % som föredrar trälister i Spanien jämfört med snittet på 46 %. I Polen däremot är det generellt vanligt förekommande med interiört trä, liksom i den skandinaviska stilen, förklarar Olof Broman, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet.
När det kommer till preferens av trä i fönster och dörrar delas länderna in i två läger där Sverige, Polen och Norge tillhör den grupp som föredrar fönster och dörrar i trä. Återigen utmärker sig Polen där 64 % föredrar dörrar i trä. Studien visar även att cirka 25 % av de tillfrågade respondenterna är positiva till träpanel som del av en vägg i vardagsrum och sovrum.
- Intressant är att i samtliga länder är det fler som gärna har synlig kvist i trägolv och väggpanel än de som föredrar kvistfritt. Synlig kvist ses alltmer som en intressant inredningsdetalj. Att välja furu för interiör design är även ett mer miljömässigt hållbart alternativ än exempelvis stål och plast, menar Björn Nordin, chef för Interiör och design på Svensk Trä.
- Studien visar att interiöra furuprodukter är en framtidsmarknad och träindustrin måste vara beredd på att leverera de moderna och attraktiva träprodukter som efterfrågas, avslutar Olof Broman.
Läs den fullständiga rapporten och sammanfattningen på Svenskt Träs webbplats: https://www.svenskttra.se/anvand-tra/interior-och-design/forskning-om-interiort-tra/
För mer information:
Björn Nordin, chef interiör och design, Svenskt Trä
+46 8 762 79 53, bjorn.nordin@svenskttra.se
Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
+46 8 762 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se
BioInnovation
BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram grundat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster. http://www.bioinnovation.se/
Studien är genomförd inom forsknings- och utvecklingsprogrammet BioInnovation - Framtidens biobaserade byggande och boende (FBBB) inom delprojektet Marknadsförutsättningar och affärsmodeller.
Nyckelord
Om
Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.
Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.
Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.
Följ Svenskt Trä
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä
De är nominerade till Träpriset 20202.12.2019 11:54:37 CET | Pressmeddelande
Idag offentliggör branschorganisationen Svenskt Trä de 12 finalister som tävlar om Träpriset 2020. En enig jury har valt ut de objekt som representerar det bästa av svensk träarkitektur från de senaste fyra åren. En tydlig trend är att allt fler publika byggnader byggs i trä.
Framtidens byggprojekt: stora intryck med små avtryck28.11.2019 15:06:01 CET | Pressmeddelande
Under seminariedagen den 21 november på Trämarknaden i Karlstad fick åhörarna ta del av både världens största trähusprojekt och nordens högsta. Allt fler vill se hållbara val i hela byggprocessen och ställer krav på redovisad klimatnytta i projekten. En förutsättning för att lyckas med detta är digitalisering av hela värdekedjan.
Fördelar med att bygga i trä drog fullt hus i Stockholm19.11.2019 14:53:14 CET | Pressmeddelande
Den 14:e november arrangerade branschorganisationen Svenskt Trä sitt årliga Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä. Seminariet var det sjätte i ordningen och temat denna gång var: Tid, kostnad, klimat och kvalitet – därför ska du välja trä. Ämnet lockade 520 konstruktörer, arkitekter, projekterare, studenter och tillverkare till en heldag med både mässa och intressanta föredrag i Stockholm. Det bjöds på inspiration och praktiska tips för alla som redan bygger – eller är intresserade av att bygga – smart, funktionellt och vackert i trä.
Pressinbjudan: Trämarknaden 2019 – full fart framåt och uppåt för träbyggandet14.11.2019 11:45:48 CET | Pressinbjudan
Trämarknaden i Karlstad är en mötesplats sedan 50 år tillbaka för såväl den svenska som internationella sågverksbranschen. Hör om hur det går för träbranschen, ta del av aktuella frågeställningar och träffa bland annat de som bygger ett av världens största trähusprojekt under seminarium och presslunch den 21 november.
Pressinbjudan: Därför ska vi bygga mer i trä - fullsatt seminarium om träbyggande11.11.2019 14:15:00 CET | Pressinbjudan
Välkommen till branschorganisationen Svenskt Träs Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä - en seminariedag med träbyggandet i fokus. På plats finns entreprenörer, konstruktörer, projektörer, arkitekter, studenter och lärare för att lyssna till ett fullspäckat seminarieprogram om varför vi ska välja trä när vi bygger. Temat är tid, kostnad, klimat och kvalitet.
Pressinbjudan: Därför ska vi bygga mer i trä - fullsatt seminarium om träbyggande7.11.2019 10:02:53 CET | Pressinbjudan
Välkommen till branschorganisationen Svenskt Träs Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä - en seminariedag med träbyggandet i fokus. På plats finns entreprenörer, konstruktörer, projektörer, arkitekter, studenter och lärare för att lyssna till ett fullspäckat seminarieprogram om varför vi ska välja trä när vi bygger. Temat är tid, kostnad, klimat och kvalitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum