RF/SISU

Ny svensk antidopingorganisation beslutad

Dela

Idag beslutade RF-stämman om en ny, fristående, svensk antidopingorganisation. En stiftelse, Antidopingstiftelsen, är bildad och den nya nationella antidopingorganisationen (NADO) Antidoping Sverige AB är överfört till den nya stiftelsen.

Den 1 januari 2021 börjar den nya världsantidopingkoden gälla. Den extra RF-stämman har idag fastställt förändringar av RF:s stadgar, antagit stadgar och tillsatt styrelse för Antidopingstiftelsen samt antagit regelverk i form av idrottens Antidopingreglemente. Syftet med bildandet av stiftelsen är att skapa största möjliga oberoende för den nya nationella antidopingorganisationen Antidoping Sverige AB där antidopingverksamheten kommer att bedrivas.

I samband med dagens beslut överlåter Riksidrottsförbundet 25 000 000 kronor till stiftelsens ändamål, tillsammans med samtliga aktier, med ett kapital på 4MSEK, i Antidoping Sverige AB till Antidopingstiftelsen. Dessutom överlåter Riksidrottsförbundet en gåva på 1 000 000 kronor att användas till Antidopingstiftelsens förvaltning tills dess övriga tillgångar genererar avkastning. Detta har möjliggjorts genom regeringens beslut att bevilja RF att använda tidigare anslagna medel för att bilda en stiftelse som ska främja antidopingverksamhetens oberoende.

Frågor om den nya svenska antidopingorganisationen (NADO)
Antidoping Sverige AB hänvisas till

Christine Helle
Antidoping Sverige AB
072-246 08 31

Nyckelord

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

25 föreningar i Jämtland Härjedalen får dela på drygt 400 000 kr i verksamhetsstöd för äldre19.3.2021 10:51:00 CET | Pressmeddelande

Riksidrottsförbundet har beslutat att bevilja totalt 24 miljoner kronor i verksamhetsstöd till idrottsföreningar som bedriver verksamhet för personer 65 år och äldre. Syftet med stödet är att ge föreningar förutsättningar att bedriva och utveckla verksamheten för målgruppen. Stödet är en engångsföreteelse och hanterades i en ansökningsomgång.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum