Svenska kyrkan / Härnösands stift

Ny sydsamisk bibelöversättning välkomnas

Dela

Söndag 10 februari firas samisk-svensk gudstjänst i Örnsköldsviks kyrka. Under gudstjänsten uppmärksammas särskilt en ny sydsamisk bibelöversättning. – Språket är en mycket viktig bärare av en människas upplevelse av tillvarons och det egna livets mening och värde, säger Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift, som medverkar i gudstjänsten.

De sydsamiska bibeltexter som nu översatts är den sista etappen av ett mångårigt arbete som Svenska kyrkan gjort gemensamt med den norska kyrkan och bibelsällskapen i de båda länderna.

Det sydsamiska språket är enligt FN-organet UNESCO klassat som ett allvarligt hotat språk.
– Därför är det extra glädjande att vi fått den här översättningen. Jag hoppas att den ska komma till användning i alla våra församlingar med sydsamisk befolkning, säger biskop Eva Nordung Byström.

Efter gudstjänsten följer ett seminarium i församlingshemmet där två av översättarna, Karin Rensberg Ripa och Irene Dorra, berättar om arbetet. Samtalet leds av Mikael Winninge från Svenska Bibelsällskapet.

Det är tionde året som Örnsköldsviks församling firar samisk gudstjänst tillsammans med sameföreningen Orrestaare saemien sibrie. Gudstjänsten genomförs som vanligt i samband med föreningens årliga marknadsvecka. I år sammanfaller den även med att Örnsköldsviks kommun precis utnämnts till samiskt förvaltningsområde.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
De svenska och norska bibelsällskapen har precis gett ut en sydsamisk bibelöversättning.
De svenska och norska bibelsällskapen har precis gett ut en sydsamisk bibelöversättning.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan / Härnösands stift
Svenska kyrkan / Härnösands stift
Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand

0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum