Högskolan i Halmstad

Ny tankesmedja på Högskolan i Halmstad ordnar öppen föreläsning om demokratin i klimatkrisens tid

Dela

Tankesmedjan Ideas har bildats för att skapa en mötesplats för aktuella samhällsfrågor med fakta och forskning i fokus. Ideas, som har sin hemvist vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle vid Högskolan i Halmstad, bjuder in till föredrag, samtal och poddsändningar som berör många i samhället. Första aktiviteten på Ideas är föredraget Demokratin i klimatkrisens tid med Daniel Lindvall, forskare vid Uppsala universitet.

– Vi vill skapa en mötesplats för samtal som bygger på fakta och forskning om vår tids samhällsutmaningar. Vi vill också hitta nya sätt att nå ut med den forskning som bedrivs vid vår akademi för lärande, humaniora och samhälle, och som på flera sätt är angelägen för många människor. På Ideas kommer man att möta Högskolans egna forskare och även spännande externa gäster, från såväl högskolevärlden som andra delar av samhället. Arrangemangen är alltid öppna för alla som vill lyssna och ställa frågor, säger Frida Stranne, universitetslektor och forskare om amerikansk politik samt verksamhetsansvarig för tankesmedjan Ideas. 

Tankesmedjan Ideas lägger ett brett perspektiv på samhället och är ur akademisk synvinkel en tvärvetenskaplig mötesplats. Förhoppningen är att Ideas ska bli en angelägen mötesplats i Halmstad – och hela landet. 

– Vi tycker att det i Halmstad och Halland har saknats en arena för allmänhet och praktiker att möta forskning. Med Ideas vill vi bidra till att stärka forskningens närhet till fler människor. Men vi vill inte stanna vid det lokala – det ska vara möjligt att delta såväl fysiskt i våra fina lokaler som via digitala plattformar, så att man kan ta del av det som händer var man än befinner sig, säger Frida Stranne.

Ideas riktar särskilt in sig på frågor om demokrati, lärande, digitalisering och social förändring. Utöver föredraget Demokrati i klimatkrisens tid är två paneldebatter på gång: Hot mot den amerikanska demokratin, i januari 2022, samt Hur mår den lokala och regionala demokratin?, i februari 2022.

Demokratin i klimatkrisens tid den 1 december

Den 1 december håller Daniel Lindvall en öppen föreläsning i skärningslinjen mellan demokratin och klimatet, bland annat utifrån sin bok Upphettning. Vilka utmaningar ställer klimatförändringarna på vår demokrati och har demokratin förmåga att hantera krisen? 

Daniel Lindvall forskar om naturresurser, hållbar utveckling och klimatledarskap vid Institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet. Han har varit huvudsekreterare för fyra statliga utredningar, däribland Demokrativillkorsutredningen.

– Jag är så glad att just Daniel Lindvall inviger vår nya tankesmedja med sitt föredrag. Daniel är en av Sveriges främsta forskare vad gäller forskning som rör det viktiga gränslandet mellan klimatkris och demokrati. En fråga som nog får ses som vår tids största utmaning och en synnerligen viktig fråga att diskutera, säger Frida Stranne. 

Daniel Lindvall bidrar även med en artikel i temanumret ”Hoten mot den amerikanska demokratin” av Statsvetenskaplig tidskrift som publiceras i januari 2022. Ett panelsamtal på detta tema hålls alltså inom Ideas i början av nästa år.

Föredrag: Demokratin i klimatkrisens tid

Tid och plats: Onsdagen den 1 december, klockan 15.15–16.45 på Högskolan i Halmstad och digitalt. 

Anmälan till föreläsningen (obligatorisk)

Media och allmänheten hälsas välkomna till föredraget! Anmäl deltagande via länken ovan.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad är känd för sina verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Lärosätet har två profilområden, Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen, och deltar aktivt i samhälls­utvecklingen genom omfattande samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Hur ska kombinationen idrott och högre studier bli hållbar för elitidrottare?25.11.2021 09:15:00 CET | Pressmeddelande

Att kombinera en elitidrottssatsning med studier innebär att idrottare har en dubbel karriär, något som forskning visar kan vara utmanande. Hur hanterar elitidrottande högskolestudenter utmaningarna och hur kan stödet till individerna optimeras genom att etablera och utveckla utvecklingsmiljöer för dubbla karriärer? Det är fokus i en ny avhandling från Högskolan i Halmstad, som också har bidragit till nationella riktlinjer för elitidrottares dubbla karriärer i Sverige.

Trio får pris för innovation och samverkan och Hans Löfgren får årets pedagogiska pris12.11.2021 16:02:02 CET | Pressmeddelande

I dag, fredagen den 12 november, under firandet av akademisk högtid på Högskolan i Halmstad, delades lärosätets pedagogiska pris respektive pris för samverkan och innovation ut. Vinnare av respektive pris är Hans Löfgren, universitetslektor i maskinteknik, och Olga Torstensson, universitetsadjunkt i datornätverksteknik, Malin Bornhager, universitetsadjunkt i datornätverksteknik och Muhammad Ahsan Rasool, universitetsadjunkt i nätverksforensik.

Högskolan firar framgång och framsteg – 13 nya professorer installeras4.11.2021 10:55:39 CET | Pressmeddelande

Nästa fredag, den 12 november, firar Högskolan i Halmstad återigen akademisk högtid. Då installeras 13 nya professorer i sitt ämbete och 13 nya doktorer promoveras, däribland en hedersdoktor. Andra akademiska framgångar uppmärksammas, till exempel delas pedagogiska priset samt priset för samverkan och innovation ut – för såväl 2020 som 2021. På tisdag och onsdag, den 9 och 10 november, håller de nya professorerna och den nya hedersdoktorn installationsföreläsningar.

Högskolan stärker spetskompetensen inom informationsdriven vård26.10.2021 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Sju forskare rekryteras för att ytterligare stärka lärosätets forskning och utbildning inom informationsdriven vård och hälsoinnovation. – Högskolan i Halmstad siktar på att, tillsammans med Region Halland, utveckla en ledande europeisk kompetensnod för informationsdriven vård. Våra nya medarbetare, deras kunskap och erfarenheter är viktiga steg mot detta mål, säger Thorsteinn Rögnvaldsson, tillträdande vicerektor för forskning vid Högskolan i Halmstad.

Inbjudan till pressträff: Forskningsprojektet Sweden-China Bridges rapport om batteribyte på tunga fordon30.9.2021 14:59:25 CEST | Pressmeddelande

Inom forskningsprojektet Sweden-China Bridge publiceras nu den andra omfattande studien i Kina med fokus på batteribyten för tunga fordon. I studien har man undersökt förekomsten av batteribyte (battery-swapping) för tunga elfordon, det vill säga att enkelt byta ett urladdat batteri mot ett fulladdat, i stället för att ladda batteriet med kabel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum