Högskolan i Halmstad

Ny tankesmedja på Högskolan i Halmstad ordnar öppen föreläsning om demokratin i klimatkrisens tid

Dela
Tankesmedjan Ideas har bildats för att skapa en mötesplats för aktuella samhällsfrågor med fakta och forskning i fokus. Ideas, som har sin hemvist vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle vid Högskolan i Halmstad, bjuder in till föredrag, samtal och poddsändningar som berör många i samhället. Första aktiviteten på Ideas är föredraget Demokratin i klimatkrisens tid med Daniel Lindvall, forskare vid Uppsala universitet.

– Vi vill skapa en mötesplats för samtal som bygger på fakta och forskning om vår tids samhällsutmaningar. Vi vill också hitta nya sätt att nå ut med den forskning som bedrivs vid vår akademi för lärande, humaniora och samhälle, och som på flera sätt är angelägen för många människor. På Ideas kommer man att möta Högskolans egna forskare och även spännande externa gäster, från såväl högskolevärlden som andra delar av samhället. Arrangemangen är alltid öppna för alla som vill lyssna och ställa frågor, säger Frida Stranne, universitetslektor och forskare om amerikansk politik samt verksamhetsansvarig för tankesmedjan Ideas. 

Tankesmedjan Ideas lägger ett brett perspektiv på samhället och är ur akademisk synvinkel en tvärvetenskaplig mötesplats. Förhoppningen är att Ideas ska bli en angelägen mötesplats i Halmstad – och hela landet. 

– Vi tycker att det i Halmstad och Halland har saknats en arena för allmänhet och praktiker att möta forskning. Med Ideas vill vi bidra till att stärka forskningens närhet till fler människor. Men vi vill inte stanna vid det lokala – det ska vara möjligt att delta såväl fysiskt i våra fina lokaler som via digitala plattformar, så att man kan ta del av det som händer var man än befinner sig, säger Frida Stranne.

Ideas riktar särskilt in sig på frågor om demokrati, lärande, digitalisering och social förändring. Utöver föredraget Demokrati i klimatkrisens tid är två paneldebatter på gång: Hot mot den amerikanska demokratin, i januari 2022, samt Hur mår den lokala och regionala demokratin?, i februari 2022.

Demokratin i klimatkrisens tid den 1 december

Den 1 december håller Daniel Lindvall en öppen föreläsning i skärningslinjen mellan demokratin och klimatet, bland annat utifrån sin bok Upphettning. Vilka utmaningar ställer klimatförändringarna på vår demokrati och har demokratin förmåga att hantera krisen? 

Daniel Lindvall forskar om naturresurser, hållbar utveckling och klimatledarskap vid Institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet. Han har varit huvudsekreterare för fyra statliga utredningar, däribland Demokrativillkorsutredningen.

– Jag är så glad att just Daniel Lindvall inviger vår nya tankesmedja med sitt föredrag. Daniel är en av Sveriges främsta forskare vad gäller forskning som rör det viktiga gränslandet mellan klimatkris och demokrati. En fråga som nog får ses som vår tids största utmaning och en synnerligen viktig fråga att diskutera, säger Frida Stranne. 

Daniel Lindvall bidrar även med en artikel i temanumret ”Hoten mot den amerikanska demokratin” av Statsvetenskaplig tidskrift som publiceras i januari 2022. Ett panelsamtal på detta tema hålls alltså inom Ideas i början av nästa år.

Föredrag: Demokratin i klimatkrisens tid

Tid och plats: Onsdagen den 1 december, klockan 15.15–16.45 på Högskolan i Halmstad och digitalt. 

Anmälan till föreläsningen (obligatorisk)

Media och allmänheten hälsas välkomna till föredraget! Anmäl deltagande via länken ovan.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad leder vägen mot tillämpning av AI i vården27.3.2024 11:31:01 CET | Pressmeddelande

Högskolan i Halmstad är en av de drivande krafterna bakom forskning om artificiell intelligens (AI) i vården. Det blir tydligt när AI Sweden publicerar sin nya AI-strategi. Lärosätets forskning om implementering av AI inom hälso- och sjukvården kan bli vägledande för utvecklingen av AI i Sverige. – De senaste åren har Högskolan i Halmstad tagit en ledande roll inom det här området, säger Jens Nygren, professor och fokusområdesledare för Hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad.

Tjänstemän hittar strategier för att hantera oklara politiska beslut24.11.2023 09:07:13 CET | Pressmeddelande

När kommunala frågor avpolitiseras hamnar besluten i stället hos administratörerna. Det leder till att det blir svårare för invånarna att veta vad den politiska styrningen egentligen står för. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar också att tjänstepersoner i kommuner kan uppleva arbetet som otydligt, och hanterar det bland annat genom att försöka få tillbaka frågor till den politiska agendan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye