Arla

Ny teknik från Arla Foods Ingredients har potential att revolutionera innovationen av mejeriprodukter

Dela
En revolutionerande teknik för att separera mjölk till dess olika proteinkomponenter har tagits fram av Arla Foods Ingredients och öppnar upp för stora innovationsmöjligheter.

Den patenterade metoden, kallad mjölkfraktionering, är utvecklad av Arla Foods Ingredients (AFI), en global ledare inom specialiserade, högkvalitativa mjölk- och vassleingredienser och dotterbolag till det europeiska mejerikooperativet Arla Foods. Genom metoden är det möjligt att rena mjölkproteiner till exempel kasein och serumvassleproteiner.

Att möjliggöra utvecklingen av specialiserade, näringsspecifika livsmedel öppnar upp nya möjligheter för att ta modersmjölksersättning och sportprodukter till nästa nivå och tillgodose andra utsatta grupper som äldre och personer med medicinska näringsbehov.

Den nya teknik skapar större potentiell råvarupool

Separationen av ett av mjölkens olika proteiner – vassle – var tidigare beroende av osttillverkning eftersom vassle är en biprodukt av denna process. Genom att förbigå osttillverkningsprocessen möjliggör Arlas nya patenterade mjölkfraktioneringsteknik både en större potentiell råvarupool samt proteinströmmar i en unik och fullständigt kontrollerad process med avsevärt reducerade bearbetningssteg och en mycket mer skonsam bearbetning av mjölken.    

Henrik Andersen, Arla Foods Ingredients koncernchef säger:

– Metoden har varit under utveckling i flera år och det gläder mig att se att vad som en gång var en vision bli en kommersiell verklighet med kraften att helt revolutionera målinriktad näring för utsatta grupper.  

Mjölkfraktioneringsprocessen utvecklas för modersmjölksersättning på AFI:s mejeri i Videbaek i Danmark för att tillgodose en växande efterfrågan på ekologisk modersmjölksersättning, en marknad som beräknas öka med 14,1 % under de kommande två åren*.

– Traditionell osttillverkning kräver betydande mängder ekologisk mjölk för att producera de volymer vassle vi behöver för att möta efterfrågan. När vi inte är beroende av detta kan vi öka produktionen avsevärt,  förklarar Henrik Andersen. 

Arla Foods använder för närvarande metoden i mindre skala för att tillverka produkter till det ekologiska märket Arla Baby&Me® och AFI beräknar att lansera sin första ekologiska modersmjölksersättning baserad på tekniken under 2022.


Källa: *Marketreportsworld.com

Bilder

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye