E.ON Sverige AB

Ny teknik minskar behov av växthusgas

Dela

För att isolera och bryta strömmen vid höga spänningar i elnätet används idag gasen SF6 som är en stark växthusgas. Men snart kan växthusgasen som används i elnätstationer vara ett minne blott. Schneider Electric lanserar en lösning med trycksatt filtrerad luft som isolerar lika bra.

Exempel på nätstation i pilotprojektet.
Exempel på nätstation i pilotprojektet.

De höga spänningsnivåerna i en nätstation måste hanteras på ett eller annat sätt. Historiskt har man använt SF6-gas som, tack vare sin goda isolerförmåga, ger kompakta och driftsäkra lösningar, alternativt öppna luftisolerade lösningar som kräver mer utrymme och med lägre grad av driftsäkerhet.

Då SF6-gasen har en kraftig växthuspåverkan har många elnätsbolag haft ett svårt val mellan teknikerna, avseende driftsäkerhet och miljö.

Försök har gjorts för att hitta alternativ, men utan att nå samma prestanda som SF6-gasen. Förrän nu.

I ett globalt pilotprojekt, det första i sitt slag i världen, har Schneider Electric utvecklat en lastfrånskiljare* som använder filtrerad luft och som är anpassad för installation i nätstationer för mellanspänning.

Lastfrånskiljarna har, i samarbete med KL Industri, byggts in i en ny nätstation som levererats till E.ONs elnät i Norrköping och resultaten visar att trycksatt filtrerad luft fungerar precis lika bra som växthusgasen SF6.

– Det här är en väldigt spännande utveckling som i förlängningen kan innebära att vi ersätter SF6-gasen i hundratals nätstationer i Sverige, säger Kim Sunnerberg, tekniskt ansvarig för nätstationer på E.ON i Sverige.

De nya lastfrånskiljarna har också samma storlek som de befintliga, vilket innebär att nätstationen inte behöver byggas om.

- Lanseringen är ett stort utvecklingssteg som kommer att innebära stora framsteg vad gäller klimatpåverkan och driftsäkerhet för elnätsbolag i hela världen, säger Fredrik Handfast, marknadschef på Schneider Electric i Sverige.

*En lastfrånskiljare används för att bryta och sluta strömmen i elnätet.

Kontakter

Malin Brant-Lundin, marknads- och kommunikationschef Schneider Electric
073-086 56 64, malin.brant-lundin@se.com

Bilder

Exempel på nätstation i pilotprojektet.
Exempel på nätstation i pilotprojektet.
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

Flera energibolag intresserade av E.ONs projekt SWITCH – utvecklas ytterligare inför ny säsong3.4.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Tack vare ett brett samarbete mellan flera nätägare på nationell och regional nivå har projektet CoordiNet med E.ONs handelsplattform SWITCH blivit en succé. Med otraditionella elnätslösningar har aktörerna tillsammans bland annat lindrat effekterna av kapacitetsbegränsningen som finns i en mängd elnät, främst kring storstäder. Nu stängs projektet för denna säsong, men samarbetet har gett såväl mersmak som goda erfarenheter inför nästa säsong, som startar i november 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum