Uppsala kommun

Ny tobakslag kräver tillstånd för att sälja tobak

Dela

1 juli träder den nya tobakslagen i kraft. Den innebär att de som vill sälja tobak behöver ansöka om tillstånd hos kommunen, som gör en lämplighetsprövning innan tillstånd beviljas. Lagen gör det också förbjudet att röka bland annat på uteserveringar och i anslutning till entréer.

De som i dag har anmält att de säljer tobak, behöver ansöka hos kommunen om tillstånd senast 31oktober om de önskar fortsätta sälja. Under tiden får de fortsätta med sin försäljning. De som vill börja sälja tobak efter 1 juli måste ansöka om tillstånd enligt det nya regelsystemet. För att få tillstånd ska man ha en ordnad ekonomi och kommunen kommer även kunna inhämta information från bland annat belastningsregistret och Skatteverket.

Stora förändringar väntar även på andra sätt. Det blir till exempel förbjudet att röka i anslutning till entréer, på uteserveringar, busshållplatser och lekplatser.

– Att slippa utsättas för passiv rökning när man besöker en restaurang eller går in eller ut från ett trapphus eller en butik har lagstiftaren nu gjort till en rättighet. Vi vet i dag att passiv rökning kan bidra till ohälsa och vi har dessutom många som är känsliga mot tobaksrök, säger Tobias Johansson, chef för tillståndsenheten.

En del restaurangägare har utryckt oro för konsekvenserna om de gör något fel när det nya rökförbudet införs.

Vi hoppas på en bra dialog med de berörda företagen. Miljöförvaltningen svarar gärna på frågor och funderingar.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till pressträff för sommargatan20.5.2020 17:00:00 CESTPressmeddelande

Nu på fredag öppnas Uppsalas första sommargata! Vi påminner om pressträffen i samband med det, som vi tidigare informerat om. När: fredag 22 maj kl 10.00 Plats: Östra Ågatan vid Nybron Kommunalråd Rickard Malmström och projektledare Jakob Andersson finns på plats för att berätta mer om sommargatan och svara på frågor. Sommargatan införs maj-augusti på Östra Ågatan mellan Klostergatan och Bangårdsgatan. Den innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum