Tullverket

Ny tullstation i Hån stärker gränsskyddet

Dela

Idag öppnar den nya tullstationen i Hån i Värmland, belägen mellan Töcksfors och den svensk-norska gränsen. Det är Sveriges modernaste tullstation och den kommer att bidra till effektivare kontroll och hantering av varor vid gränsen.

Varje vardagsdygn passerar cirka 300-400 fordon Hån. Den nya tullstationen kommer att ligga i direkt anslutning till trafikflödet sedan gamla E18 fick en ny sträckning. Det kommer att innebära att det nu blir väsentligt smidigare för företagen att klarera sitt gods.

– Det känns bra att en ny tullstation är färdig och i drift. Det är en tullstation med hög funktionalitet där vi kan göra fler och mer effektiva tullkontroller och säkra tullhanteringen av handelsflödet vid den viktiga gränsen mot Norge. Det är helt i linje med Tullverkets satsning på att stärka gränsskyddet och på sikt automatisera klareringen, säger Jan Tamm, chef för administrationsavdelningen på Tullverket.

Tullverket i Hån har ett 40-tal anställda. I entreprenaden har stor uppmärksamhet riktats mot att åstadkomma effektiva arbetsprocesser, en bra arbetsmiljö för personalen liksom en minskad negativ miljöpåverkan. Det blir lättare för Tullverkets personal att arbeta med moderna uppställningsplatser för lastbilar, en bra kontrollplats, stor kontrollhall med röntgen och nya kontorslokaler. Den nya tullstationen är miljöcertifierad och energisnål med solceller på taket och uppfyller kraven för handikappanpassning.

– Den nya tullstationen ligger bättre till vilket innebär att det blir lättare för företagen att göra rätt för sig och den nya tullstationen blir ett stort lyft för personalen, säger Roger Nilsson, gruppchef vid Tullverket i Hån.

I december 2018 inleddes markarbetena för den nya tullstationen och byggnationen har tagit 1,5 år. Anläggningen är cirka 2 200 kvadratmeter och ligger cirka 500 meter från gränsen mot Norge vilket underlättar samarbetet med det norska tollvesenet. I närtid kommer speditionsverksamhet, som biträder företagen med att göra tulldeklarationer, att starta upp i anslutning till tullstationens läge.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
2 av 3
   
img 20200610 110719 1
2 av 3 img 20200610 110719 1
Ladda ned bild
tullstation han foto
tullstation han foto
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Tullverket informerar om att vid import kunna söka tull- och momsbefrielse för vissa aktörer och varor16.4.2020 15:39:00 CESTPressmeddelande

EU-kommissionen har beslutat att befrielse från tull och moms ska gälla för en viss kategori av statliga organ eller katastrofhjälporganisationer. Beslutet avser en begränsad tid för vissa varor som behövs för att bekämpa Covid-19 och för att hjälpa dem som redan har drabbats. Den 3 april 2020 beslutade EU-kommissionen om befrielse från tull och moms vid import av skyddsutrustning och annan medicinsk utrustning som behövs för att bekämpa Covid-19 och för att hjälpa dem som redan har drabbats. Befrielsen gäller importer från och med den 30 januari 2020 till och med den 31 juli 2020. – Vi känner att informationen om denna tillfälliga tull- och momsbefrielse inte riktigt nått de som berörs och det här beslutet är extra viktigt att nå ut med, säger Henrik Sjökvist, chef för klareringsverksamheten på Tullverket. Tullfriheten gäller: personlig skyddsutrustning, exempelvis skyddsglasögon, ansiktsskärmar, skyddsutrustning för mun och näsa, skyddsdräkter och handskar, medicinsk utrustning, exem

Smugglade cannabis till ett värde av 39 miljoner kronor9.4.2020 10:34:00 CESTPressmeddelande

I dag väcks åtal vid Ystad tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Chauffören som åtalas hade över 390 kilo cannabisharts i trailern. Det var i september 2019 som en bulgariskregistrerad lastbil med trailer kom till Trelleborg från Rostock via färja. När tulltjänstemännen frågade vad chauffören hade för last uppgav han att trailern var tom. Mannen var på väg till en firma för att lasta gods, men kunde inte svara på var firman han skulle till låg eller vad den hette. Vid tullkontrollen påträffades 390 206,2 gram cannabisharts i trailern och mannen greps och delgavs vid förhör misstanke om synnerligen grov narkotikasmuggling. Den misstänkte nekade till brott. Tullverkets utredning har visat att mannen rest till Sverige med lastbil i vart fall sex gånger under 2019 fram till att han greps. – Beslaget tillhör ett av våra större och det känns otroligt bra att vi stoppat över 390 kilo cannabisharts att komma ut i samhället, säger Erik Friberg, chef vid Tullkriminalenheten på Tullv

Tullverket beslagtog dubbelbottnade väskor som dolde 10 kilo opium2.4.2020 12:37:00 CESTPressmeddelande

Tullverket har stoppat smuggling av en stor mängd narkotika vid Arlanda flygplats. Nu åtalas två kvinnor misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Attunda tingsrätt. I mitten av februari stoppades två kvinnor som kom resande med flyg från Istanbul till Arlanda. Vid passkontrollen kunde den ena kvinnan inte uppge syftet med inresan till Stockholm och nekades att resa in i landet. Hennes incheckade väska togs ut för tullkontroll. Vid röntgen konstaterades avvikelser och att väskan var dubbelbottnad. I väskan fann tulltjänstemännen över 4 kilo opium. Den andra kvinnan uppgav att hon skulle turista i Stockholm i några dagar. I hennes dubbelbottnade väska upptäckte tulltjänstemännen över 6 kilo opium. De misstänkta förnekar brott och all kännedom om narkotikan. – Genom det viktiga arbete som utförs vid tullkontroller har vi lyckats stoppa stora mängder narkotika att komma in i landet. Beslaget av opium tillhör ett av de större som vi har gjort vid Arlanda, säger Lina Andersson,

Tullverket stoppar frekvent genomförd alkoholsmuggling2.4.2020 10:31:00 CESTPressmeddelande

I dag väcks åtal mot tre personer vid Malmö tingsrätt. De misstänkta åtalas för grov alkoholsmuggling vid 157 tillfällen respektive för smuggling av normalgraden vid 12 tillfällen. Tullkriminalens analys- och utredningsarbete i de alkoholrelaterade så kallade ”myrtrafikärendena” ger resultat. – Det här är ytterligare ett ärende i raden av de så kallade ”myrtrafikärendena” avseende smuggling av alkohol. Genom ett omfattande utrednings- och analysarbete har Tullkriminalen i södra Sverige nu satt stopp för dessa smugglare. Den misstänkta brottsligheten har bestått i att alkoholvaror med hög frekvens förts in till Sverige och sedan sålts vidare i landet och det med stor förtjänst, säger Oscar Lindvall, aktionsgruppledare och tullåklagare vid Tullverket i Malmö. Ett gift par misstänks för grov smuggling av alkohol genom att uppsåtligen ha infört alkohol vid 157 tillfällen under perioden maj 2016 till augusti 2019. Smugglingen motsvarade minst 70 liter sprit vid varje tillfälle, vilket ger e

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum