Stockholms stad

Ny typ av covid-prov i pilotstudie på alla kommunala skolor i Stockholms stad

Dela

En ny typ av provtagning för covid-19 ska prövas i en pilotstudie som omfattar alla kommunala grundskolor och gymnasieskolor i Stockholms stad. Testet görs genom att lite koksaltlösning gurglas i munnen i stället för provtagning med bomullspinne i näsa och svalg. Pilotstudien pågår i en vecka, 5-12 oktober, i samarbete med Region Stockholm och Karolinska Universitetslaboratoriet. Syftet är att prova storskalig testning där skolan hjälper till med logistiken.

Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.
Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.

Provtagningen i pilotstudien riktar sig till elever och medarbetare som inte har symtom men som varit i närheten av någon som är smittad av covid-19.

– Pandemin är inte över, vi måste fortsätta bekämpa smittan på olika sätt. Testning i skolan blir en hjälp att trygga miljön och främja närundervisning. Vi har positiva erfarenheter från vårens testning inom gymnasieskolan, säger Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.

Provar testning i grundskolan för första gången 

I våras användes snabbtester (antigentester) inom gymnasieskolan med goda resultat men sådana tester kräver provtagning av sjukvårdspersonal, med bomullspinne långt bak i näsan. Provtagning med munsköljvätska är enklare och mindre obehaglig för den som ska ta provet.

– Det är första gången vi provar testning i grundskolan. Det kommer att krävas en insats av skolan och vårdnadshavare. Jag hoppas att det är görligt, det får pilotstudien visa, säger Lee Orberson, grundskoledirektör.

Fakta 

Pilotstudien pågår 5-12 oktober. Provtagningen riktar sig till elever och medarbetare som inte har symtom men som varit i närheten av någon som är smittad av covid-19. Det är alltid frivilligt att testa sig. 

Läs mer om pilotstudien på gymnasier och grundskolor.

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Tel:08-508 333 00info.utbildning@edu.stockholm.se

Bilder

Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.
Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.
Ladda ned bild
Lee Orberson, grundskoledirektör.
Lee Orberson, grundskoledirektör.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Vasagatan byggs om: Ytterligare tre sträckor klara och nu startar arbetet med nya områden21.10.2021 11:00:23 CEST | Pressmeddelande

Natten mellan måndag 25 och tisdag 26 oktober startar nya arbeten på Vasagatan. Samtidigt blir arbetet klart i flera områden som har byggts sedan i maj och dessa öppnas nu helt för allmänheten. Under byggtiden är det fortsatt påverkan på framkomligheten för gående, bil- och cykeltrafik på och nära Vasagatan. Stockholms stads arbete med att bygga om Vasagatan har pågått sedan hösten 2018 och beräknas vara helt klart i september 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum