Lantbrukarnas Riksförbund

Ny undersökning: 6 av 10 svenskar oroliga för minskad matproduktion

Dela

En ny Novusundersökning visar att 6 av 10 svenskar är oroliga över att den svenska matproduktionen minskar på grund av Rysslands invasion av Ukraina och att 7 av 10 anser att det är regeringens ansvar att säkra den svenska försörjningstryggheten.

Var noga med att titta efter ursprungsmärkningen. Svensk mat är den mest hållbara och en del i vårt civilförsvar.
Var noga med att titta efter ursprungsmärkningen. Svensk mat är den mest hållbara och en del i vårt civilförsvar.

Det redan historiskt höga kostnadsläget för lantbruket under vintern har skenat ytterligare efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari vilket får till följd att allt fler bönder avvecklar eller minskar sin produktion.

Men det är inte bara bönderna i Sverige som drabbas av rusande priser på foder, handelsgödsel, bränsle och el. Det drabbar lantbrukare runt om i EU och andra delar av världen. I Spaniens huvudstad Madrid samlades för några veckor sedan nästan en miljon människor på gatorna för att protestera mot matkrisen. FNs livsmedelsorgan, World Food Programme, har larmat att Ukrainakriget kan leda till en global matbrist som drabbar 125 miljoner människor i hela världen. Dessutom konstaterade vd:n för Yara, världens största leverantör av mineralgödsel, att kriget är en katastrof för jordens matförsörjning.

- Med tanke på att vi i Sverige har ett av världens absolut mest hållbara matproduktion, ett klimat som gör att vi inte behöver använda växtskyddsmedel i samma utsträckning som andra länder, jordar som håller världsklass, djurlagar som är ett föredöme i EU och är i framkant vad gäller klimatsmarta lösningar så ser vi flera anledningar till att just vi i Sverige bör öka vår matproduktion. Sverige, och världen, har inte råd med att jordbruksländer som Sverige endast har en självförsörjningsgrad på 50 procent, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström.

Undersökningen, som gjordes på uppdrag av LRF, visar även att 8 av 10 svenskar är beredda att betala mer för att köpa svensk mat och därmed bidra till att stärka försörjningstryggheten.

- Som företrädare för Sveriges lantbrukare blir jag väldigt glad över att se det stora förtroende som vi har hos konsumenterna, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström och ger fyra konkreta råd till för att ökad svensk matproduktion:

  1. Du som konsument: Titta extra noga efter Från Sverige-märket när du handlar. Se dina inköp som en investering i att stärka den svenska försörjningstryggheten.
  2. Du som butikschef: Fronta svenska produkter och se dem som en del i den lokala samhällsutvecklingen.
  3. Till dig som riksdagsledamot: Driv frågor och fatta beslut som stärker den svenska självförsörjningsgraden på kort och lång sikt.
  4. Kommunal beslutsfattare: Säkerställ att ni köper in svensk mat i den offentliga upphandlingen trots att kostnaderna ökar, så att både våra unga och äldre får bra och hållbart producerad mat både nu och i framtiden.

Vill du veta mer om kostnadsläget inom det svenska lantbruket? Anmäl dig till LRFs presseminarium på torsdag den 7 april där våra experter Lars-Erik Lundkvist och Fredrik Sundblad går igenom hur Ukrainakriget har påverkat svenskt lantbruk i allmänhet och animalieproduktionen i synnerhet. Anmäl dig på press@lrf.se

Nyckelord

Kontakter

För mer info: Kontakta LRFs pressavdelning, 010-184 40 70 eller press@lrf.se

Bilder

Var noga med att titta efter ursprungsmärkningen. Svensk mat är den mest hållbara och en del i vårt civilförsvar.
Var noga med att titta efter ursprungsmärkningen. Svensk mat är den mest hållbara och en del i vårt civilförsvar.
Ladda ned bild

Om

Lantbrukarnas Riksförbund
Lantbrukarnas Riksförbund
Franzéngatan 1
11251 Stockholm

010-1844000https://www.lrf.se/

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 70 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 143 miljarder kronor, vilket är 3,6 procent av landets BNP. Källa: SCB 

www.lrf.se

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

LRF, Norra Skog, Södra och Mellanskog lanserar kampanjen Skogslandslaget för att öka kunskapen om Sveriges familjeskogsägare17.5.2022 16:44:26 CEST | Pressmeddelande

Skogslandslaget är en kampanj vars syfte är att belysa hur Sveriges skogsägare brukar skogen på ett klokt och ansvarsfullt sätt. Konceptet bygger på något som engagerar de allra flesta – sport. "Tillsammans bildar våra 313 084 skogsägare världens största landslag", säger Sofia Lindblad, projektledare på LRF och ansvarig för kampanjen.

Bönder minskar koldioxidutsläppen med 115 000 ton per år16.5.2022 12:36:24 CEST | Pressmeddelande

Intresset för klimatarbetet inom det svenska lantbruket är fortsatt högt. Hittills i år har 569 ansökningar till Klimatklivet beviljats vilket bedöms leda till en årlig utsläppsminskning med av koldioxid med 115 000 ton, att jämföra med fjolårets 88 000 ton. "Det är glädjande att antalet ansökningar från lantbruket ökar stadigt. Klimatklivet är i rådande läge en viktig del i arbetet för ett stärkt civilförsvar och helt i linje med LRFs hållbarhetsarbete", säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström.

Glädjande besked från riksdagen – artskyddet måste förändras6.5.2022 10:37:03 CEST | Pressmeddelande

Riksdagens miljö- och jordbruksutskott vill se en omedelbar förändring av artskyddsdirektivet genom fyra konkreta och omedelbara åtgärder. Något LRF ser positivt på. "Just nu sitter många skogsägare med långa listor från Skogsstyrelsen med arter som ska dokumenteras samtidigt som det finns en stor osäkerhet kring om man ens får bruka sin skog. Det är därför glädjande att en riksdagsmajoritet har enats i kravet att få till en skyndsam förändring. Vår förhoppning är att regeringen omedelbart agerar på alla punkter", säger LRF Skogsägarnas ordförande Paul Christensson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum