Svea Ekonomi

Ny undersökning från Svea: Här är de viktigaste egenskaperna för att lyckas med företagandet

Dela

Längtan efter att bygga något eget är den vanligaste anledningen till att ett företag startas. Det visar en färsk undersökning från Novus på uppdrag av bank- och finansgruppen Svea. Men vilka egenskaper krävs för att tackla de utmaningar som egenföretagande innebär? Här listas de fem viktigaste för att lyckas med sin dröm, enligt företagare själva.

I Sverige startas hela 60 000 nya företag varje år. I Sveas nya Novus-undersökning svarar 37 procent av Sveriges entreprenörer att de startat sitt företag i längtan efter att bygga något eget. Att vara sin egen chef eller förverkliga en dröm är också anledningar som motiverar. Men att driva företag innebär ofta en berg-och dalbana med känslor som ångest, stolthet och otrygghet, då egen verksamhet kräver tid, engagemang och hårt arbete.

Den viktigaste egenskapen för att lyckas som företagare är uthållighet. Det svarar mer än hälften av Sveriges företagare. Uthållighet anses som extra viktigt bland entreprenörer som tidvis känner oro över sin verksamhet och bland företagare i åldern 50–65 år. Yngre företagare i åldern 18–35 år anser däremot att social kompetens är den främsta egenskapen för framgång. Den näst viktigaste egenskapen för att lyckas som företagare är flexibilitet och förmågan att axla flera olika arbetsuppgifter. Det anser 52 procent.

– Som egenföretagare ställs man ofta inför tuffa och ibland okända situationer. Det är vanligt att behöva ta sig an uppgifter som inom en större organisation hade tilldelats flera anställda med mångårig erfarenhet inom området. Idag finns det som tur är många hjälpmedel för den som är egen. Det är också av den orsaken som vi startat en digital bank för företag. En enkel och smidig bank kan frigöra mycket tid, säger Victor Ramström, vd Svea Bank.

Mer än hälften av dem som driver verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik menar att kreativitet är en värdefull tillgång. Till skillnad från entreprenörer inom byggverksamhet där endast 35 procent höjer kreativitet som en önskvärd egenskap. 

Topplista: De fem viktigaste egenskaperna en företagare bör ha för att lyckas

1. Uthållig                                                                             53 %

2. Flexibel och kunna axla flera olika arbetsuppgifter          52 %

3. Lyhörd                                                                              48 %

4. Social kompetens                                                            48 %

5. Kreativ                                                                              44 %

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea. Totalt har 1 000 telefonintervjuer genomförts bland ägare och vd:ar på företag med 0–49 anställda och med en omsättning på minst 500 000 kronor. Undersökningen genomfördes 15 april till 23 april.

Bilaga

Vad fick dig att starta detta företag?

Totalt

Ville bygga upp någonting själv

37 %

Ville vara din egen chef

31 %

Ville förverkliga en dröm/vision

28 %

Ville utmana dig själv

24 %

Ville ha möjlighet att tjäna mer pengar

18 %

Ville ha friare arbetstider

17 %

Var trött på ditt jobb

12 %

För att kunna ta jobb på frilans / konsultbasis

9 %

Hade svårt att hitta jobb

3 %

Annat

18 %

Vet ej

2 %

Vilka är de främsta egenskaperna en företagare bör ha för att lyckas, enligt dig?

Totalt

Uthållig

53 %

Flexibel och kunna axla flera olika arbetsuppgifter

52 %

Lyhörd

48 %

Social kompetens

48 %

Kreativ

44 %

Ödmjuk

40 %

Att hålla fast vid sin vision

40 %

Stå på sig

34 %

Annat

20 %

Vet ej

1 %

Kontakter

För ytterligare information, kontakta:
Victor Ramström, vd Svea Bank
Telefon: +46 76 677 64 39
Mail: victor.ramstrom@sveabank.com

Bilder

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Om Svea
Svea är en finansiell företagsgrupp med trettio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet. Med 2 000 anställda över hela Europa – från rådgivare och lånespecialister till utvecklare och designers, skapar vi administrativa och finansiella lösningar för små och stora företag i alla branscher. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Svenska B2B-företag i ny undersökning: ”Ekonomiskt lönsamt med hållbarhet”30.12.2019 06:36:00 CETPressmeddelande

Idag är arbete med hållbarhet mer eller mindre en hygienfaktor och något som många svenskar och företag ser som en självklarhet. Dessutom pekar allt mer på att det är lönsamt ur ett såväl socialt som ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. Men hur långt har B2B-företagen kommit? Fler än åtta av tio uppger att de har en hållbarhetsstrategi implementerad och bara en av tio menar att de inte har det eftersom det inte är lönsamt.

Young E-business of the Year 2019: Här är finalisterna och vinnaren i årets entreprenörstävling för unga18.12.2019 07:36:00 CETPressmeddelande

För att uppmuntra fler ungdomar att starta e-butik har bank- och finansgruppen Svea instiftat det årliga priset ”Young E-business of the Year”. Under oktober fick ungdomar mellan 15 och 25 år möjlighet att testa sitt entreprenörskap och presentera sina e-handelsidéer för chansen att vinna ett stipendium. Fem finalister har nu utsetts och däribland årets vinnare: Neptun UF från Bromma.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum