ManpowerGroup

Ny undersökning: svenska företag halkar efter i digitaliseringen

Dela
Svenska företag digitaliserar och automatiserar sin verksamhet långsammare än jämförbara länder. Det visar en ny internationell undersökning av it-konsultbolaget Experis, som nu framhåller vikten av att svenska företag satsar på digital omställning för att inte halka efter i den globala utvecklingen.

– Förmågan att digitalisera och automatisera sin verksamhet är avgörande för framtidens arbetsgivare, och den utvecklingen har påskyndats under pandemin. Om Sverige ska bibehålla sin position på den globala arbetsmarknaden är det viktigt att fler företag vågar satsa på digital kompetens och transformation, säger Michael Egnell, vd på Experis.

Endast var femte svenskt företag, 20 procent, uppger att de planerar att accelerera sin digitalisering och automatisering till följd av pandemin – en betydligt lägre andel än i jämförbara länder som Tyskland (44 procent), Österrike (35 procent) och Schweiz (34 procent). Det visar Skills Revolution 2.0, en internationell undersökning med 20 000 respondenter i 43 länder, som genomförts av ManpowerGroup där Experis ingår.

Resultatet befäster bilden från EU-kommissionens digitaliseringsrankning 2020, där svenska företags förmåga att integrera digital teknik rankas på sjätte plats. Kommissionen konstaterar att den svenska utvecklingen avstannat, att andra länder börjar nå ikapp och att det är viktigt att Sverige tar itu med bristen på digitala experter för att behålla sin ledande ställning.

– Kompetensbristen är stor inom it-branschen och många har svårt att rekrytera specialister både kortsiktigt och långsiktigt. Svenska företag har fortsatt goda förutsättningar att kunna stå sig i internationell konkurrens, men arbetslivet och tekniken utvecklas i snabb takt. Nu är det viktigt att gasa sig ur krisen i stället för att stå på bromsen, säger Michael Egnell.

Experis är ett it-konsultbolag som bland annat hjälper företag med digital omställning, utveckling av it-infrastruktur, applikationer, molntjänster och cybersäkerhet. Ambitionen är att vara branschens bästa arbetsgivare och samtliga anställda erbjuds kollektivavtal. Experis har kontor på över 50 orter i Sverige och är tillsammans med Manpower och Jefferson Wells en del av ManpowerGroup-koncernen.

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

Om Skills Revolution 2021
26 000 arbetsgivare i mer än 25 länder deltog i undersökningen, som går att läsa i sin helhet här.

På frågan ”Vilken inverkan har covid-19 haft på ditt företags planer att digitalisera och automatisera verksamheten?” angav 20 procent av de svenska företagen att de planerar en ökad automatisering. Det placerar Sverige på 18:e plats av 43 länder.

Topplistan:

1. Tyskland, 44 procent.

2. Österrike, 35 procent.

3. Grekland, 34 procent.

3. Schweiz, 34 procent.

5. Costa Rica, 31 procent.

5. Japan, 31 procent.

5. Panama, 31 procent.

- - -

12. Finland, 26 procent.

18. Sverige, 20 procent.

25. Norge, 16 procent.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om Experis
Experis är världsledande inom IT-kompetens, projektlösningar och managed services. I takt med att behovet av IT-kompetens ökar, bistår vi våra kunder att utveckla sin IT-infrastruktur, applikationer, molntjänster och cybersäkerhet. Genom Experis Academy utbildar vi människor både i relevanta tekniska färdigheter och övriga avgörande ”mjuka” förmågor. Experis är tillsammans med Manpower, Jefferson Wells och Talent Solutions en del av ManpowerGroup-koncernen. Läs mer på: www.experis.se.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Starkast jobbprognos i mellersta Sverige14.3.2023 08:35:00 CET | Pressmeddelande

Arbetsgivarna i mellersta Sverige – Sörmland, Västmanland, Värmland samt Örebro län - förväntar sig en fortsatt hög rekryteringstakt och sysselsättningsprognosen för de kommande tre månaderna är +28, den högsta i landet. Det är en oförändrad prognos jämfört med starten på året, men på årsbasis är det en minskning med 23 procentenheter. Prognosen för riket som helhet är mer beskedliga +9. Detta visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer för det andra kvartalet.

Optimistisk jobbprognos för hälso- och sjukvårdssektorn14.3.2023 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Arbetsgivarna i hälso-, sjukvårds- och Life Science-branscherna förväntar sig en fortsatt hög rekryteringstakt och sysselsättningsprognosen för de kommande tre månaderna är +18, vilket är högst bland de undersökta branscherna. Det är trots optimismen en minskning med 11 procentenheter jämfört med årets första kvartal, och på årsbasis med 12 procentenheter. Prognosen för riket som helhet är mer måttliga +9. Detta visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer för det andra kvartalet.

Rejäl nedgång väntas på arbetsmarknaden i Östergötland och Småland i vår14.3.2023 08:25:00 CET | Pressmeddelande

Arbetsgivarna i Östergötland, Småland och öarna förväntar sig en inbromsning i rekryteringstaken och sysselsättningsprognosen för de kommande tre månaderna är låga +1. Det är en minskning med 11 procentenheter mot förra kvartalet och med hela 45 procentenheter på årsbasis, vilket indikerar att regionen nu går in i ett mer lågkonjunkturpräglat läge. Prognosen för riket som helhet är +9. Detta visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer för det andra kvartalet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum