Naturskyddsföreningen

Ny undersökning: Två miljoner svenskars dricksvatten innehåller för mycket PFAS

Dela
På flera platser i Sverige innehåller dricksvattnet halter av miljögifterna PFAS som kraftigt överskrider EU:s nya gränsvärde. Det visar Naturskyddsföreningens nya undersökning där data från vattenverk på 42 platser runt om i Sverige har samlats in. Halterna riskerar att skada människors hälsa. Nu kräver miljöorganisationen att Sverige inför ett totalförbud mot PFAS.

– Resultatet är uppseendeväckande. Det är oacceptabelt att det fortfarande är tillåtet att släppa ut miljögifter som förorenar vårt dricksvatten och riskerar att skada människors hälsa, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Naturskyddsföreningen har samlat in data från omkring 250 analysrapporter från vattenverk på 42 platser i Sverige och undersökt förekomsten av de extremt svårnedbrytbara miljögifterna PFAS. På 16 av dem finns en eller flera dricksvattentäkter där halterna av PFAS är så höga att de överskrider EU:s livsmedelsmyndighets (EFSA) nya gränsvärde. Det innebär att över två miljoner människor inte kan dricka sitt dagliga behov av vatten utan att riskera negativa hälsoeffekter.

– Vår undersökning visar bara toppen av ett isberg. Den största delen PFAS vi får i oss kommer från mat och luften vi andas, bara en mindre del kommer från vattnet. Om vi överskrider gränsvärdet bara genom att dricka vattnet så ger det en fingervisning om att vi sannolikt har betydligt större mängder PFAS i våra kroppar, säger Karin Lexén.

Gränsvärdet anger hur mycket PFAS som är säkert för en människa att få i sig totalt från mat, vatten och luft. Det sänktes i september i år då ny forskning visat att hälsoriskerna ökar vid lägre halter än man tidigare trott. Det nya gränsvärdet har ännu inte implementerats av Livsmedelsverket – men när det görs kommer minst 25 av 40 undersökta platser att behöva åtgärda en eller flera dricksvattentäkter.

– PFAS måste helt förbjudas i Sverige. Och Livsmedelsverket måste omgående sänka sina åtgärdsgränser för PFAS i dricksvatten i enlighet med den senaste forskningen, för att säkerställa att människor får det skydd mot miljögifter som de har rätt till, säger Karin Lexén.

Läs mer om undersökningen här >>

FAKTA:

  • PFAS används för sina vatten- och smutsavvisande egenskaper och finns i praktiskt taget alla konsumentprodukter vi använder idag – i allt ifrån kläder, stekpannor och smink till matförpackningar, möbeltyg och brandskum.

  • Utsläpp från produktionen eller användningen av dessa produkter går rakt ut i miljön och hamnar slutligen i maten vi äter, luften vi andas och i vårt dricksvatten.

  • Den största mängden PFAS som människor får i sig kommer från mat och luft.

  • Vissa PFAS misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och orsaka leverskador. De har också visat sig försämra barns vaccinationsrespons.

  • Mycket tyder på att många PFAS inte bryts ned alls. Det gör att halterna kommer fortsätta öka både i miljön och i våra kroppar så länge de tillåts släppas ut.

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Granskning: Stort gap mellan EU-parlamentarikernas miljöinsatser11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningens granskning visar mycket stora skillnader mellan EU-parlamentarikernas engagemang och ambitionsnivå i EU:s miljöpolitik. Sverigedemokraterna får uselt betyg efter att ha röstat nej till nästan alla lagförslag. Moderaterna utmärker sig genom att de särskilt aktivt har motarbetat viktiga miljölagstiftningar i EU-parlamentet. Liberalerna däremot har röstat och agerat bra för miljön. Miljöpartiet och Vänsterpartiet får utmärkt miljöbetyg.

Pressinbjudan: Rovdjurskonferens och pressträff i Järvsö4.4.2024 14:19:23 CEST | Pressmeddelande

För första gången på många år möts jägare, lantbrukare, samer, forskare, miljöorganisationer och politiker på en konferens för att diskutera samexistens mellan människor och rovdjur. Välkommen på pressträff i Järvsö den 11 april kl 09.30 samt att bevaka rovdjurskonferensen på plats eller digitalt torsdag till lördag den 11–13 april. Konferensen arrangeras av Naturskyddsföreningen och WWF samt Ljusdals Naturskyddsförening och Naturskyddsföreningen Gävleborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye