Ny undersökning: Två miljoner svenskars dricksvatten innehåller för mycket PFAS
På flera platser i Sverige innehåller dricksvattnet halter av miljögifterna PFAS som kraftigt överskrider EU:s nya gränsvärde. Det visar Naturskyddsföreningens nya undersökning där data från vattenverk på 42 platser runt om i Sverige har samlats in. Halterna riskerar att skada människors hälsa. Nu kräver miljöorganisationen att Sverige inför ett totalförbud mot PFAS.
– Resultatet är uppseendeväckande. Det är oacceptabelt att det fortfarande är tillåtet att släppa ut miljögifter som förorenar vårt dricksvatten och riskerar att skada människors hälsa, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Naturskyddsföreningen har samlat in data från omkring 250 analysrapporter från vattenverk på 42 platser i Sverige och undersökt förekomsten av de extremt svårnedbrytbara miljögifterna PFAS. På 16 av dem finns en eller flera dricksvattentäkter där halterna av PFAS är så höga att de överskrider EU:s livsmedelsmyndighets (EFSA) nya gränsvärde. Det innebär att över två miljoner människor inte kan dricka sitt dagliga behov av vatten utan att riskera negativa hälsoeffekter.
– Vår undersökning visar bara toppen av ett isberg. Den största delen PFAS vi får i oss kommer från mat och luften vi andas, bara en mindre del kommer från vattnet. Om vi överskrider gränsvärdet bara genom att dricka vattnet så ger det en fingervisning om att vi sannolikt har betydligt större mängder PFAS i våra kroppar, säger Karin Lexén.
Gränsvärdet anger hur mycket PFAS som är säkert för en människa att få i sig totalt från mat, vatten och luft. Det sänktes i september i år då ny forskning visat att hälsoriskerna ökar vid lägre halter än man tidigare trott. Det nya gränsvärdet har ännu inte implementerats av Livsmedelsverket – men när det görs kommer minst 25 av 40 undersökta platser att behöva åtgärda en eller flera dricksvattentäkter.
– PFAS måste helt förbjudas i Sverige. Och Livsmedelsverket måste omgående sänka sina åtgärdsgränser för PFAS i dricksvatten i enlighet med den senaste forskningen, för att säkerställa att människor får det skydd mot miljögifter som de har rätt till, säger Karin Lexén.
Läs mer om undersökningen här >>
FAKTA:
-
PFAS används för sina vatten- och smutsavvisande egenskaper och finns i praktiskt taget alla konsumentprodukter vi använder idag – i allt ifrån kläder, stekpannor och smink till matförpackningar, möbeltyg och brandskum.
-
Utsläpp från produktionen eller användningen av dessa produkter går rakt ut i miljön och hamnar slutligen i maten vi äter, luften vi andas och i vårt dricksvatten.
-
Den största mängden PFAS som människor får i sig kommer från mat och luft.
-
Vissa PFAS misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och orsaka leverskador. De har också visat sig försämra barns vaccinationsrespons.
-
Mycket tyder på att många PFAS inte bryts ned alls. Det gör att halterna kommer fortsätta öka både i miljön och i våra kroppar så länge de tillåts släppas ut.
Kontakter
Lisa PerssonPressekreterare
Tel:070-916 41 79lisa.persson@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen: Mycket bra med ny havsmiljölag15.1.2021 13:59:58 CET | Pressmeddelande
Den havsmiljölag som Miljömålsberedningen föreslår är ett stort steg framåt för en bättre havsmiljö. Lagen ställer större krav på regeringen att ta ansvar för havspolitiken. Naturskyddsföreningen ser också positivt på ett utökat och förstärkt skydd för havet.
Ny undersökning: Hälften av svenskarna vill ha ekologisk julmat21.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Mer än hälften av svenskarna tycker att det är viktigt att julmaten är ekologisk. Det visar Naturskyddsföreningens nya undersökning. Även när det kommer till julklapparna är det många som tänker på miljön. Nästan varannan svensk tycker det är viktigt att köpa julklappar som inte påverkar miljön eller klimatet negativt.
”Nytt förslag hotar tillgång till stränder”14.12.2020 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag presenteras en statlig utredning som föreslår en historisk försvagning av strandskyddet i Sverige. Går förslaget igenom blir många stränder bebyggda och oåtkomliga för allmänheten, samtidigt som växt- och djurlivet drabbas hårt, skriver Naturskyddsföreningen och fyra andra organisationer på SvD Debatt.
Ny utredning hotar allmänhetens tillgång till stränder14.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag presenteras en statlig utredning som föreslår en kraftig försvagning av strandskyddet i Sverige. Förslaget hotar både allmänhetens tillgång till stränder och djur- och växtlivet i strandzonen. Det skriver Naturskyddsföreningen i sitt yttrande till utredningen.
Allt farligare för människor som försvarar miljön10.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I skuggan av coronapandemin blir världens miljöförsvarare allt mer utsatta. Idag, på den internationella dagen för mänskliga rättigheter, håller Naturskyddsföreningen en digital ljusmanifestation och tänder ljus för alla de som mördats – för att de stod upp för naturen.
Naturskyddsföreningen skarpt kritisk till skogsutredningen30.11.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Skogsutredningens förslag riskerar sammantaget att försvåra naturvårdsarbetet och underminera miljömålsarbetet i skogen. Det menar Naturskyddsföreningen, som är skarpt kritisk till många av de förslag som den statliga utredningen lägger fram idag. Utredningen visar det finns ett skriande behov av en samlad översyn av skogspolitiken.
Förslag om utökad skyddsjakt på varg kan strida mot EU-rätten25.11.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I morgon ska vargfrågan upp i riksdagen igen. Bland annat föreslås skyddsjakt på varg i hela revir. Förslaget bryter mot EU:s art- och habitatdirektiv och riskerar att allvarligt påverka den svenska vargstammens genetiska status.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum