Djurens Rätt

Ny undersökning: Varannan kvinna kan tänka sig att hoppa över julskinkan i år

Dela

Varannan svensk kvinna, och varannan person mellan 18 och 29 år, kan tänka sig att hoppa över julskinkan i år till förmån för ett mer vegetariskt julbord. Sett till hela befolkningen kan mer än var tredje svensk tänka sig en jul utan julskinka.

Ett veganskt julbord. Foto: Melina Reid, retusch: Linnea Herner
Ett veganskt julbord. Foto: Melina Reid, retusch: Linnea Herner

Allt fler väljer vego och det kan i år göra avtryck även på något så traditionellt på julbordet som julskinkan. För enligt en ny opinionsundersökning från Novus, beställd av Djurens Rätt, svarar nu hela 36 procent av svenskarna att de kan tänka sig en jul utan julskinka.

Bland kvinnor är det hela 48 procent som kan tänka sig att avstå julskinkan, och också i åldersgruppen 18-29 år är det 49 procent, dvs varannan person som kan tänka sig att skippa julskinkan.

– Köttkonsumtionen minskar och allt fler väljer vego, nu avspeglar det sig också i inställningen till den klassiska julskinkan. Många talar om en vegotrend och att nu nästan hälften av stora grupper svenskar, och mer än var tredje svensk totalt, kan tänka sig en jul utan julskinkan är inget annat än ett markant skifte i vad vi äter - eller inte äter, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

En undersökning från branschorganisationen Livsmedelsföretagen visade nyligen på samma trend då 19 procent i åldern 18-39 år svarade att de föredrog veganskt mat på julbordet. I veckan kom också statistik som visar på att köttkonsumtionen i Sverige fortsätter att minska efter den tidigare rekordminskningen under 2017.

– Många av julens klassiker går utmärkt att veganisera, så även om en gillar det traditionella går julbordet att göra grönare, något som allt fler lockas av. Då blir det dessutom en riktigt bra jul både för dig själv, klimatet och förstås för djuren, säger Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt.

OM OPINIONEN 

Frågeställning: Skulle du kunna tänka dig att avstå från julskinkan i år till förmån för ett mer vegetariskt julbord?

Ja, absolut 21 %
Ja, kanske 15 %
Tveksamt 16 %
Nej 41 %
Äter inte julskinka 7 %
Vet ej 1 %
   
Andel JA 36 %
Andel NEJ 57 %

Undersökningen är genomförd av undersöknings- och analysföretaget Novus via webbintervjuer i deras slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. 1 042 intervjuer genomfördes under november-december 2018.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ett veganskt julbord. Foto: Melina Reid, retusch: Linnea Herner
Ett veganskt julbord. Foto: Melina Reid, retusch: Linnea Herner
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum