Djurens Rätt

Ny undersökning visar: 9 av 10 vill se ett förbud mot hönsburar

Dela

Majoriteten av svenskarna vill se ett förbud mot att hålla hönor i bur, det visar en ny opinionsundersökning. Genom en ny rapport uppmanar nu Djurens Rätt regeringen att släppa burarna.

Nästan 1 miljon hönor hålls i burar i Sverige. Men nu är det dags för politikerna att släppa taget om buren, menar Djurens Rätt.
Nästan 1 miljon hönor hålls i burar i Sverige. Men nu är det dags för politikerna att släppa taget om buren, menar Djurens Rätt.

Enligt en ny opinionsundersökning (Novus, 2019) uppger 86 procent av de svarande att de tycker att det ska vara förbjudet att hålla hönor i burar där de inte har möjlighet att röra sig fritt. 

I Sverige är det nästan en miljon hönor som hålls i burar, medan burarna har fasats ut helt i flera andra länder. Djurens Rätt uppmanar nu svenska regeringen, och framförallt landsbygdsminister Jennie Nilsson, att införa ett förbud mot att hålla hönor i burar i Sverige.

– Det är tydligt att det finns en ökad medvetenhet bland konsumenterna och deras val leder till att färre hönor sitter i burar. Men för att inga hönor ska behöva leva sina liv i burar behöver politikerna agera, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens Rätt.

Ny rapport om burhållning av hönor

I den nya rapporten “Släpp burarna” reder Djurens Rätt ut varför burhållning av hönor behöver fasas ut och dessutom hur det kan göras. Till grund för rapporten ligger en diskussion mellan experter på juridik och djurskydd, aktörer inom äggproduktion och livsmedelshandeln samt Jordbruksverket.

Parallellt med rapporten, inleder Djurens Rätt även en ny kampanj med samma namn. På hemsidan släppburarna.se får allmänheten chansen att skriva under med sitt namn för att visa sitt stöd.

Rapporten riktar sig framför allt till politiker, tjänstemän samt representanter från företag och äggbranschen.

– Regeringen har möjlighet att skriva in i djurskyddsförordningen att inga hönor för äggproduktion får hållas i burar. Det är en möjlighet vi tycker att regeringen ska ta vara på, säger Camilla Bergvall.

Läs rapporten här. 

Bakgrund: Hönor i bur i Sverige

I Sverige är det över 800 000 hönor som hålls i burar. Detta trots att det var på gång att förbjudas redan 1998. De lever på ett mindre utrymme än ett A4-ark per individ och har därmed ingen möjlighet att sträcka ut sina vingar. Hönorna har inte heller tillräcklig tillgång till ströbad, vilket betyder att de inte kan utföra naturliga putsningsbeteenden. De hålls på gallergolv och har bara en sittpinne som sitter så lågt att det är oklart om det upplevs som en upphöjd yta - vilket gör att de inte kan känna sig trygga.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nästan 1 miljon hönor hålls i burar i Sverige. Men nu är det dags för politikerna att släppa taget om buren, menar Djurens Rätt.
Nästan 1 miljon hönor hålls i burar i Sverige. Men nu är det dags för politikerna att släppa taget om buren, menar Djurens Rätt.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Djurens Rätt: Polen förbjuder pälsdjursfarmning medan Sveriges djurskydd halkar allt längre efter18.9.2020 08:41:55 CESTPressmeddelande

Inatt röstade Polens parlament, Sejmen, med stor majoritet igenom en ny djurskyddslag som kommer förändra hela den globala pälsindustrin. 356 av 460 ledamöter röstade nämligen för ett förbud av uppfödning av minkar och rävar och avvecklingen ska vara genomförd redan nästa år. Förändringen sker endast dagar efter ett stort avslöjande av grova missförhållanden på Polens största pälsdjursfarm. På denna farm hålls idag över en halv miljon minkar, lika många som i hela Sveriges pälsindustri. Organisationen Djurens Rätt menar att Sverige borde följa efter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum