ManpowerGroup

Ny undersökning visar: Nio av tio svenskar tror att de är utmärkta kollegor

Dela

Bra kollegor är viktigare än en bra lön för att känna att man jobbar på drömarbetsplatsen, och faktum är att svenskarna ger sig själva ett gott betyg som kollegor. Hela nio av tio tror nämligen att de uppfattas ganska eller mycket positivt som kollegor, visar Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life.

–  Det är faktiskt högst befogat att de flesta svenskar tror att de uppfattas positivt som kollega. Tidigare arbetslivsundersökningar pekar nämligen på att de flesta trivs bra med jobbkamraterna. Ett gott betyg för svensk arbetsplatskultur, säger Elisabeth Skol, HR-direktör på ManpowerGroup Sverige.

Hela 89 procent av svenskarna tror att de uppfattas mycket eller ganska positivt som kollega, enligt den senaste Manpower Work Life. Om den uppfattningen stämmer är det goda nyheter för svenska arbetsplatser. De viktigaste faktorerna för att känna att man jobbar på en drömarbetsplats är nämligen att ha bra kollegor, en bra chef och meningsfulla arbetsuppgifter. En bra lön kommer först på fjärde plats.

– En bra arbetsplats ger nöjdare och mer motiverade medarbetare, och för att nå dit behövs både kunskap och ett systematiskt arbete. Därför vill vi på ManpowerGroup bidra med insikter om vad som utgör en drömarbetsplats för att hjälpa fler företag att attrahera, rekrytera och behålla talanger, säger Elisabeth Skol.

Det är bara knappt var tionde svensk, 7 procent, som svarar att deras nuvarande jobb är deras drömarbetsplats, en siffra som kan låta nedslående. Men faktum är att hela fyra av tio, 40 procent, tycker att de jobbar på en arbetsplats som ligger ganska nära det som de ser som sin drömarbetsplats. Nära hälften av svenskarna jobbar alltså på, eller nästan på, sin drömarbetsplats.

– Det är goda nyheter att så många svenskar tycker att deras nuvarande arbetsplats är eller nästan är deras drömställe att jobba på. Kollegorna och cheferna är viktiga faktorer, så genom att satsa på ledarskapet, företagskulturen och arbetsgrupperna har många företag chansen att bli en riktig drömarbetsplats, säger Elisabeth Skol.

Att chefen har en avgörande roll är ett återkommande tema i många Work Life-undersökningar. Tidigare i år visade nya siffror att tre av fyra svenskar, 73 procent, ger tummen upp för sin chef och ju högre betyg chefen får, desto bättre trivs man på sin arbetsplats.

Fem faktorer för att skapa en drömarbetsplats:

  1. Bra kollegor
  2. Bra chef
  3. Meningsfulla arbetsuppgifter
  4. Bra och/eller hög lön
  5. Möjlighet att påverka arbetets innehåll

Tre chefstips:

  1. Se dig som en talangutvecklare. Arbeta hårt för att skapa en företagskultur som välkomnar förändring och ge medarbetarna en tydlig vision och vägbeskrivning framåt. Se utvecklingen av deras kompetenser som ett strategiskt vägval.
  2. Rekrytera inlärningsförmåga. Rekrytera personer med en vilja att ständigt fortsätta utvecklas. Viljan att lära sig nytt är individens nyckel till att fortsätta vara anställningsbar och företagets nyckel till att vara utvecklingsbar.
  3. Välkomna idéer. Nya affärsmöjligheter börjar alltid med en idé. Uppmuntra medarbetarna att tänka nytt, vidareutveckla idéer och testa dem på andra för återkoppling. Fira även era misslyckanden och beröm medarbetarna för att de vågade prova något nytt.

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43

Om Manpower Work Life
Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under januari 2019 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 307 personer har svarat på undersökningen. Frågorna som ställdes var:


1. Vilka faktorer är viktiga för dig för att du ska känna att du arbetar på din drömarbetsplats?

Alla

Kvinna

Man

Bra kollegor 

77%

84%

71%

Bra chef

70%

77%

64%

Meningsfulla arbetsuppgifter 

68%

77%

59%

Bra och/eller hög lön

60%

64%

56%

Möjlighet att påverka arbetets innehåll

56%

63%

51%

Nära till jobbet

33%

37%

29%

Inflytande över hur företaget styrs

21%

21%

22%

Annat, nämligen:

4%

5%

3%

Inget av ovanstående

0%

0%

0%

Tveksam, vet ej

1%

1%

2%

2. Om du tänker på din nuvarande arbetsplats. Hur nära drömarbetsplatsen är den?

Alla

Kvinna

Man

Min nuvarande arbetsplats är min drömarbetsplats

7%

6%

7%

Ganska nära

40%

40%

40%

Inte särskilt nära

33%

33%

32%

Inte alls nära

17%

18%

15%

Tveksam, vet ej

4%

3%

4%

3. Om du tänker på dig själv som kollega, hur tror du att du uppfattas? 

 

Alla

Kvinna

Man

Mycket positiv

37%

39%

35%

Ganska positiv

52%

51%

54%

Ganska negativ

2%

1%

2%

Mycket negativ

0%

0%

0%

Ungefär som alla andra

7%

8%

6%

Tveksam, vet ej

2%

1%

2%

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Gustavlundsvägen 18
16102 Bromma

020-375 375http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på ett 70-tal orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Rekordhög kompetensbrist – 6 av 10 arbetsgivare har svårt att rekrytera4.2.2020 07:50:00 CETPressmeddelande

Drygt sex av tio svenska arbetsgivare, 64 procent, upplever att det är svårt att hitta kompetent personal. Det är den högsta siffran i undersökningens historia, kompetensbristen i Sverige har mer än fördubblats jämfört med för tio år sedan. Situationen är värst för storföretagen, där hela 89 procent har svårt att rekrytera. Det visar nya siffror från ManpowerGroups globala kompetensbristundersökning Talent Shortage.

Tre av tio tänker byta jobb i början av 20202.1.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

Svenskarna är sugna på att inleda det nya decenniet med att byta jobb, visar Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life. Hela 29 procent uppger att de helt säkert tänker byta jobb det närmaste halvåret. Dessutom funderar ytterligare 31 procent på att byta jobb, vilket innebär att hela sex av tio går i tankarna på att inleda det nya året med att byta arbetsgivare. Dessutom är män är något mer bytesbenägna än kvinnor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum