Dagens Samhälle

Ny unik digital tjänst från Dagens Samhälle

Dela

Det offentliga Sverige köpte varor och tjänster för mer än tusen miljarder kronor 2016, visar en unik kartläggning som Dagens Samhälle gjort. Det är sjunde året i rad som tidningen granskat de 150 största bolagen, men det är första gången man samlat allt i en interaktiv och sökbar databastjänst, lätt tillgänglig i dator, läsplatta eller mobil.


– Vi har länge bevakat och granskat de affärer som görs och de bolag som verkar inom den offentliga sfären. I takt med att den privata sektorn blivit allt viktigare för att upprätthålla välfärden så stärker vi också vår bevakning av det området. Databasen ska ses som ett tydligt första steg i vår digitala ambition, säger tidningens chefredaktör och vd Olov Carlsson.

Dagens Samhälle har sammanställt och kartlagt såväl de klassiska välfärdsbranscherna vård, skola, omsorg som skolskjuts, måltider, försvarsmaterial och bemanning.

Nytt för i år är dessutom att även de statligt upphandlande myndigheterna finns med i granskningen och att samtliga affärer ingår, även direktupphandlingar.
 
– Vi vill öka transparensen på den offentliga marknaden. Ju större öppenhet vi kan skapa kring de affärer som genomförs mellan offentliga och privata aktörer desto bättre är det för samhället i stort, säger Olov Carlsson.
Satsningen på databasen är också ett första steg i ett ökat fokus på de offentliga affärerna från Dagens Samhälle.

– Det finns många tjänster på nätet som bevakar aktuella upphandlingar men ingen som undersöker vilka värden som faktiskt omsätts.

Offentliga marknaden är en premiumtjänst för Dagen Samhälles prenumeranter. Det krävs inloggning för att få tillgång till hela materialet. Kontakta Annika Almgren (aa@dagenssamhalle.se) om du vill få tillgång till tjänsten.

Kontakter

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum