Trafikverket

Ny upphandling av flygtrafik Gällivare- Stockholm

Dela

Trafikverket har gått ut med en upphandling för flygtrafik på sträckan Gällivare – Stockholm. Orsaken är att NextJet har meddelat att de kommer att sluta flyga på sträckan.

NextJet, som trafikerar flyglinjen Gällivare-Arlanda på kommersiella grunder har meddelat att de kommer att sluta flyga på sträckan den sista oktober. Trafikverket har därför gått ut med en upphandling för sträckan med sista anbudsdag den 15 november.

För att minimera den tid då flyglinjen står utan operatör har Trafikverket noga undersökt om det finns någon möjlighet att förkorta upphandlingstiden.

- Det är tyvärr inte möjligt då vi måste följa de regler som EU tagit fram för offentlig upphandling av flygoperatörer. Vi räknar med trafikstart med en ny operatör den 18 december. Avtalet kommer att sträcka sig till oktober 2019, säger Håkan Jacobsson som är utredningsledare på Trafikverket.                

 

Bakgrund
NextJet lämnade 2014 in kommersiell anmälan, dvs. meddelade att de skulle trafikera sträckan år 2015-2019 kommersiellt utan ensamrätt och utan ersättning från Trafikverket. NextJet meddelade i slutet av augusti att de skulle sluta flyga sträckan Gällivare- Stockholm den sista oktober.

Trafikverket har regeringens uppdrag att upphandla flyg till orter med bristande tillgänglighet, vilket bland annat innefattar sträckan Gällivare-Stockholm.

Sträckor som upphandlats för 2015 – 2019:

  • Pajala – Luleå
  • Hemavan – Vilhelmina – Arlanda
  • Lycksele - Arlanda
  • Östersund – Umeå
  • Torsby – Hagfors – Arlanda (2015 – 2017 + option på förlängning)
  • Sveg – Arlanda

Sträckorna Gällivare – Stockholm samt Arvidsjaur – Stockholm lämnades det in en kommersiell anmälan om att få trafikera utan ersättning från Trafikverket.

Kontakter

Håkan Jacobsson. utredningsledare, Trafikverket, 070-316 76 06
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum