Trafikverket

Ny upphandling av flygtrafik Gällivare- Stockholm

Dela

Trafikverket har gått ut med en upphandling för flygtrafik på sträckan Gällivare – Stockholm. Orsaken är att NextJet har meddelat att de kommer att sluta flyga på sträckan.

NextJet, som trafikerar flyglinjen Gällivare-Arlanda på kommersiella grunder har meddelat att de kommer att sluta flyga på sträckan den sista oktober. Trafikverket har därför gått ut med en upphandling för sträckan med sista anbudsdag den 15 november.

För att minimera den tid då flyglinjen står utan operatör har Trafikverket noga undersökt om det finns någon möjlighet att förkorta upphandlingstiden.

- Det är tyvärr inte möjligt då vi måste följa de regler som EU tagit fram för offentlig upphandling av flygoperatörer. Vi räknar med trafikstart med en ny operatör den 18 december. Avtalet kommer att sträcka sig till oktober 2019, säger Håkan Jacobsson som är utredningsledare på Trafikverket.                

 

Bakgrund
NextJet lämnade 2014 in kommersiell anmälan, dvs. meddelade att de skulle trafikera sträckan år 2015-2019 kommersiellt utan ensamrätt och utan ersättning från Trafikverket. NextJet meddelade i slutet av augusti att de skulle sluta flyga sträckan Gällivare- Stockholm den sista oktober.

Trafikverket har regeringens uppdrag att upphandla flyg till orter med bristande tillgänglighet, vilket bland annat innefattar sträckan Gällivare-Stockholm.

Sträckor som upphandlats för 2015 – 2019:

  • Pajala – Luleå
  • Hemavan – Vilhelmina – Arlanda
  • Lycksele - Arlanda
  • Östersund – Umeå
  • Torsby – Hagfors – Arlanda (2015 – 2017 + option på förlängning)
  • Sveg – Arlanda

Sträckorna Gällivare – Stockholm samt Arvidsjaur – Stockholm lämnades det in en kommersiell anmälan om att få trafikera utan ersättning från Trafikverket.

Kontakter

Håkan Jacobsson. utredningsledare, Trafikverket, 070-316 76 06
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum